Mats Jonsson

Nominerad till Augutspriset 2021. 

Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har givit ut de självbiografiska serieromanerna Unga norrlänningar, Hey Princess, Pojken i skogen, I detta satans rum och Mats kamp. Pojken i skogen belönades med Norrländska litteraturpriset och Urhunden för 2005 års bästa svenska seriealbum. Hey Princess har även givits ut i USA. Han har även givit ut den 26-sidiga prosaboken Apburen (Orosdi-Back 2012) och barnboken Monstren i skogen (Alfabeta, 2013).

2003-2018 var han redaktör för Galago, han har även medverkat med serier och texter i tidningar som Dagens Nyheter, Aftonbladet och Arbetet.

2017 nådde Mats en ny och större publik med Nya Norrland, om den växande klyftan mellan stad och landsbygd och den ekonomiska och befolkningsmässiga dräneringen av framförallt Norrlands inland.

Hösten 2021 utkommer När vi var samer där Mats Jonsson berättar sin egen samiska historia och hur det gick till när svenska staten utplånade skogssamerna som kulturell grupp för att ge plats åt nybyggare och skogsbolag.