Reidar Jönsson

Reidar Jönsson är född i Malmö. Han debuterade som författare 1969 med romanen Endast för vita. Några år senare etablerade han sig som författare och dramatiker i Sverige. Med boken och filmen Mitt liv som hund fick han sitt internationella genombrott. Filmen belönades med två Guldbaggar, en Golden Globe samt två Oscarsnomineringar.

Mitt liv som hund följdes 1988 upp av En hund begraven, som även den blev en internationell bestseller. Den tredje avslutande delen i Hundtrilogin fick namnet Hundens Paradis (2010). Reidar har även bott och arbetat i Hollywood under många år.

Där arbetade han med flera stora filmbolag och var gästprofessor på California State University Long Beach. Han var också filmkonsulent på Svenska Filminstitutet. Under 2000-talet har han pendlat mellan mellan författare, dramaturg och producent. I dag bor han på Österlen.

Hittills har Reidar Jönsson skrivit 13 romaner, 15 pjäser och varit delaktig och utvecklat ett flertal långfilmer. Romanerna ”Mitt liv som hund” och uppföljaren En hund begraven och Hundens paradis utgör hans hundtriologi. De två förstnämnda har översatts och givits ut i flera länder.