Analysbrevet
- ett kunskapsbrev om bokbranschen
Analysbrevet går på djupet i ett ämne varje gång (ungefär varannan vecka). Fokus ligger på affären i bokbranschen och då främst ur förlagens och författarnas perspektiv – hur säljer du fler exemplar av dina böcker. Alternativt hur tjänar du pengar på dina böcker på helt andra sätt. Vi utforskar affärsmodeller, trender, metoder, knep, tips och trick.
Som prenumerant på Analysbrevet så får du även tillgång till hela arkivet med tidigare utgåvor, du hittar dem nedan.
Prova 3 månader för 199 kr (ord pris 299 kr). Eller slå till direkt på 12 månader för 999 kr. Är ni flera på företaget som vill ha tillgång finns det även prenumerationsalternativ för flera användare.
* Första kvartalet för 199 kr, därefter 299 kr/kvartal. Avsluta när du vill.
** Helårsprenumeration för 999 kr, spara 197 kr jämfört med kvartalsprenumeration.
De senaste analysbreven ...
Framtidens förlag via imprints eller inkubatorer?
Imprints och uppköp är de två metoder som förlagsjättarna främst förlitar sig på. Det finns exempel på succéer och floppar med båda metoderna. Kanske det är dags för bokbranschen att snegla mot inkubatorer som metod för att främja nya förlagsidéer?
Apple vs Spotify: Behövs återförsäljare av digitalt innehåll?
Apple får inte längre ta ut 30-procentig provision på den försäljning som sker inne i appar i App Store. En avgift som många bedömer som orimligt hög. En seger för Spotify, Audible och andra aktörer som säljer eböcker och ljudböcker i iOS-appar.
Second hand – en bokmarknad värd 400-700 Mkr
Hur stor är egentligen second hand-marknaden för böcker? I en rapport talades det om 1,36 miljarder kronor. Sanningen är kanske hälften av detta. Men det är fortfarande flera miljoner begagnade böcker som säljs årligen – utan att förlag eller författare får en krona.
Brytpunkten – då lönar sig eget förlag för författaren
Traditionell utgivning, hybrid eller eget förlag? Alla har sina för- och nackdelar. I slutändan handlar det dock om ekonomi och då går det (nästan) att räkna sig fram till brytpunkten då det blir mer lönsamt för författaren att välja hybrid eller framför allt eget förlag.
Författarna skriver följetonger – och drar in miljoner på Patreon
Det finns en parallell värld till den traditionella bokbranschen. Inte de nya ljudbokstjänsterna utan en flora av långa följetonger som publiceras direkt på webben i textform. Affärsmodellen är freemium där de författare som tjänar mest drar in flera miljoner per år –
Fyra udda insikter från Bokförsäljningsstatistiken 2024
Bokförsäljningsstatistiken 2024 bjuder på spännande insikter. Hur mycket påverkade statsstödet skolornas inköp av tryckta böcker – och vad händer 2025 när stödet ökar? Samtidigt står digitala format för två tredjedelar av volymen men bara en tredjedel av värdet. Är det då rätt strategi att övertyga den mest digitala generationen om att framtiden finns på papper?
Bokbranschens hatkärlek till monopolen
Få branscher har så högljudda kritiker som bokbranschen. De stora jättarna får ständigt kritik. Men när man skrapar på ytan så märker man att det finns en utbredd hatkärlek till de monopol som ständigt uppstår.
Ibland påbörjar jag en artikel och sedan blir den aldrig färdig.
AI-röster redo för svenska ljudböcker
Nu är de här. De svenska AI-rösterna som knappt går att skilja från mänskliga röster. Oavsett vad du tycker kommer det att förändra spelplanen för ljudböcker. Men hur?
Det var 2017 som Boktugg skrev flera artiklar om det vi då kallade för talsyntes,
AI-översättningar förändrar den globala spelplanen
AI-översättningar är redan här. Vad händer med de mänskliga översättarna – ska de bara rädda maskinöversatta texter eller blir “översatt av en människa” ett kvalitetsbegrepp? Hur påverkas förlag och författare av att en bok kan översättas till vilket språk som helst på (de som närmar sig) nolltid?
Tidigare utgåvor av Analysbrevet
Även tidigare års utgåvor av Analysbrevet innehåller kunskap och insikter som fortfarande är lika aktuella.
Storleken på böcker har betydelse
Varför har böcker inte ett standardmått? Är friheten så viktig att den övertrumfar praktiska fördelar? Är tiden inne för branschen att bestämma sig för färre varianter på bredd och höjd?
Ge ut en bok som en investering (del 2)
En bokutgivning är en investering utan några garantier för hur bra avkastningen blir. Men för författaren finns det även möjligheter till indirekt avkastning utöver del av bokförsäljningens intäkter.
Ge ut en bok som en investering (del 1)
Varje bok som ges ut är en investering, både i tid och pengar. Därför gäller det att fundera över vilken avkastning och tidshorisont man har med investeringen.
Bokbranschen och varumärket
Författare och fiktiva karaktärer har av tradition det starkaste varumärket. Förlag och återförsäljare hoppas att det ska förändras framöver. Det är en kombination av strategi och önsketänkande.
Analysbrevet: Spökinläsare nästa trend
I takt med framstegen inom generativ AI sprider sig teknikpaniken. När allt fler författare tar offentligt avstånd från att låta sina böcker bli ljudböcker med AI-röster blir den logiska slutsatsen att spökinläsare blir nästa trend.
Recensioner och litteraturkritik – ett olöst dilemma
ANALYSBREVET: Bokbranschen svämmar över av omdömen men det verkar nästan omöjligt att skapa en bred och kvalitativ litteraturkritik samt recensioner. Vi tittar på hur ekonomin sätter stopp och lyfter samtidigt frågan som inte alla förstår.
Var går gränsen mellan privatbibliotek och piratbibliotek?
Debatten handlar mest om skolbibliotek. Men det finns också en växande mängd privatbibliotek som med författares glasögon skulle kunna kallas piratbibliotek. De omfattas nämligen inte av någon biblioteksersättning och bygger ofta på donerade böcker.
Dags att begränsa (skadorna av) Bokrean
Bokrean i sin nuvarande form har spelat ut sin roll. Det är hög tid att begränsa den både i tid och omfattningen eftersom den idag gör större skada än nytta.
Kalkylen bakom en signering i bokhandel
Är det lönsamt med boksigneringar och i så fall för vem? Vi tittar närmare på fenomenet signeringar i bokhandel och räknar lite mer på ekonomin bakom det hela.
Hybridförlag – ny affärsmodell i konservativa bokbranschen
Begreppet hybridförlag har funnits i ett drygt decennium. Men bokutgivning som finansieras av författare har existerat i mer än hundra år. Låt oss titta på affärsmodellens styrkor och utmaningar och vad som skiljer den från egenutgivning och traditionella förlag.
Kvantitetslitteratur och produktiva författare
I en ny rapport skriver Förläggareföreningen om kvalitetslitteraturen. Men den starkaste trenden just nu är kvantitetslitteraturen som skrivs av produktiva författare.
Vad är kvalitetslitteratur?