Uppsnappat

Här hittar du de senaste notiserna under vinjetten uppsnappat. De som inleds med en emoji.

Publit öppnar möjligheten till förbeställningar

📚 Förbeställningar. Publit har nu öppnat upp möjligheten att lägga förbeställningar på ej utkomna titlar då böcker med framtida publiceringsdatum nu blir direkt synliga för återförsäljare i Bokinfo. Tidigare skedde det först på utgivningsdagen. Det innebär att man exempelvis kan gå in i sin lokala bokhandel och lägga en förbeställning eller bevaka boken hos nätbokhandlarna. Förlagen kan dessutom använda antalet förbeställningar för att bedöma efterfrågan på boken och först därefter välja mellan att trycka en större upplaga och använda deras lagertjänst eller använda print on demand. Allt för att optimera produktionen.

Karin Gierows pris 2024 till Sorgenfrei och Wedel

💰 Prisvinnare. Svenska Akademien har tilldelat Simon Sorgenfrei och Kristian Wedel Karin Gierows pris för år 2024. Prisbeloppet är 80 000 kronor vardera.
Sorgenfrei är religionsvetare och har bland annat skrivit böckerna ”De kommer att vara annorlunda svenskar.” Berättelsen om Sveriges första muslimer (2022) och Näktergalen. Erik Johan Stagnelius (2023).
Wedel är journalist och författare till bland annat Göteborg 400. Stadens historia i bilder (2021)

Netflix-serien En riktig man – baserad på 26 år gammal roman av Tom Wolfe

🎬 Filmatisering. I dagarna har En riktig man premiär på Netflix. Miniserien med Jeff Daniels i huvudrollen är baserad på den bästsäljade romanen En riktig man (A Man in Full) av Tom Wolfe som ursprungligen kom ut 1998. Och i svensk översättning av Caj Lundgren år 2000 på Norstedts. Om den blir en succé på Netflix kanske vi får se den i återutgivning med tv-serieomslag?

Amazon Q1-2024: Vinsten 10,4 miljarder dollar

📦 Ehandelsjätte. Amazon hade ett starkt första kvartal 2024 och ökade omsättningen 12,5 procent till 143,3 miljarder dollar med ett rörelseresultat på ofattbara 10,4 miljarder dollar (motsvarande 113 miljarder kr), jämfört med samma period förra året. I rapporten nämns AWS och AI flitigt liksom Prime Video. Däremot förekommer varken böcker eller Kindle mer än som fotnötter i rapporten. För världens största bokhandel är helt enkelt non-books enormt mycket större.

Nyskriven prequel till Sandemos Isfolket släpps exklusivt på Storytel

🎧 Exklusivitet. En av Storytels stora succéer är Julia Dufvenius inläsning av Margit Sandemos Sagan om Isfolket som lyssnats i nästan 20 miljoner timmar enbart på Storytel Sverige. Serien består av 47 delar och är totalt 332 timmar lång. I sommar blir den ännu längre då den första delen i Hilde Susan Jægtnes fristående prequel släpps – exklusivt på Storytel. Solens son, del ett i Isfolkets förbannelse, är skriven med familjen Sandemos välsignelse och översatt till svenska av Öyvind Vågen. Den fysiska boken som släpptes tidigare i år har hyllats i norska medier.

Kickstarter firade 15 år – har dragit in 3,9 miljarder till Publishing-projekt

🎂 Jubileum: Crowdfunding-plattformen Kickstarter föddes den 29 april 2009 och firade alltså 15 år igår. Totalt har nästan 8 miljarder dollar samlats in sedan starten. För segmentet Publishing, där böcker ingår, handlar det om över 65 000 projekt som lanserats varav 38 % nått sitt mål och tillsammans fått in motsvarande 3,6 miljarder kronor. Åtta av dessa projekt nådde över 1 miljon dollar, givetvis toppad av Brandon Sandersons otroliga Kickstarter på 41,75 miljoner dollar (motsvarande 458 Mkr). Det är dessutom den Kickstarter som dragit in mest pengar genom tiderna, alla kategorier.

Hoi Publishings nyemssion gav 4,4 Mkr före kostnader

📈 Nyemission. Hoi Publishing meddelar att 63 % av aktierna i den nyemission som avslutades 24 april tecknades. Hoi tillförs därmed 4,4 Mkr före emissionskostnader samt kvittning. Utspädning för ägare som ej deltagit i emissionen är 33 procent.
– Med det kapital som nu tillförs bolaget stärker vi balansräkningen genom avbetalning av räntebärande lån samtidigt som vi erhåller mer rörelsekapital till stöd för integrationen av Ekström & Garay AB i Hoi-koncernen. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla Hoi med fortsatt stark tillväxt och med lönsamhet inom räckhåll, säger VD Lars Rambe i ett pressmeddelande.

Ny litteraturpodd – Expressens bokklubb

🎙️ Poddpremiär. I den nya podden ”Expressens bokklubb” får du höra kulturredaktionen prata om böcker på det sätt de gör med sina vänner, utan filter och pekpinnar. Varje vecka dyker de ner i en aktuell bok för att hitta de roligaste och mest intressanta aspekterna av den.
– Genom ”Expressens bokklubb” fördjupar vi och breddar vi vår litteraturbevakning. Vi vill visa att man kan prata om och lyfta litteratur på ett engagerande sätt, och satsa på ett litteratursamtal som är både initierat och underhållande, säger Valerie Kyeyune Backström, biträdande kulturchef.
Podden har premiär måndagen den 29 april, och kommer att släppas måndagar hela våren. Avsnitten går att lyssna på hos Expressen, Spotify, Podcaster och på plattformar där poddar finns.

BTJ lägger ner sin tjänst Författarsök

🔚 Nedläggning. BTJ lanserade i samband med Bokmässan 2022 tjänsten Författarsök som konkurrent/ komplement till Författarcentrums författarförmedling. Förhoppningen var att BTJ genom sitt stora kontaktnät med skolor och bibliotek skulle kunna presentera en bredd av författare, både debutanter och etablerade, för potentiella litteraturscener. Författare fick betala en månadsavgift på 59 kr för att synas på tjänsten.
Men den fick aldrig något genomslag och nu meddelar BTJ att tjänsten stängs ner den 31 maj 2024.
”Vi kan konstatera att intresset för det inte var tillräckligt stort. Vi vill tacka alla som gjorde Författarsök till en smart tjänst för att matcha författare och arrangörer med varandra”, skriver BTJ i ett pressmeddelande.

Camilla Läckberg har sålt för en halv miljard

💰 Mångmiljonär. I en intervju med Dagens Industri berättar Camilla Läckberg om framgångarna för sitt bolag Camlac AB som har en ackumulerad omsättning på 581 Mkr (2006-2023). Det är visserligen ett märkligt mått men kanske relevant just i bokbranschen där försäljningen kan gå upp och ner mellan olika år. Allt är förstås inte bokförsäljning (38 miljoner exemplar) utan även film- och tv-rättigheter. Mest imponerande är kanske den sammanlagda vinsten i bolaget under dessa år: 222 Mkr varav 93 Mkr under de senaste fem åren. Men hon har fortfarande en dröm:
– Jag har lite hybris, men en stor helig graal är att även bli etta i USA, säger Läckberg till Di.

Augustgalan flyttar tillbaka till Dramaten

🏆 Scenbyte. 2024 års Augustgala hålls på Dramaten. Priset delas då ut för trettiosjätte gången. Det är inte första gången Augustpriset delas ut på Dramaten – mellan 1991 och 1996 hade Augustgalan sin hemvist där.
– Vi är väldigt glada att få anordna årets Augustgala på Dramaten. Det känns helt rätt att vara på en plats där så många svenska författare fått se sina texter sättas upp. Vi ser fram emot att fira årets bästa böcker under en härlig galakväll, säger Mikaela Zabrodsky, vd Svenska Förläggareföreningen, i ett pressmeddelande. 
Årets nominerade böcker tillkännagivs måndag 21 oktober. Priserna delas ut på Augustgalan måndag 25 november. 

Tranorna flyger söderut och västerut – debut av Lisa Ridzén på 30 språk

🕊️ Debutantexport. Lisa Ridzéns känslosamma debutroman Tranorna flyger söderut har väckt intresse även varit stort internationellt och på kort tid har boken sålts för översättning till 30 språk. Bland förlagen finns Penguin Random House/Doubleday i Storbritannien och Penguin Random House Vintage i USA. Budgivning i flera länder, däribland Tyskland där hela nio förlag budade mot varandra.
 – Jag har inte varit med om att en karaktär blivit så älskad av läsarna som Bo har blivit sedan jag jobbade med ”En man som heter Ove” av Fredrik Backman. Läsarna har verkligen tagit både Bo och hunden Sixten till sig och det känns väldigt fint att boken nu ska få möta läsare världen över, säger John Häggblom, förläggare på Bokförlaget Forum, i ett pressmeddelande.

300 procent dyrare hotell under Stockholms bokhelg

🛏️ Hotellinflation. Den som tänkt åka upp till Stockholm för Bokbranschdagen den 16 maj och Stockholms bokhelg 16-19 maj har noterat att det varit både svårt och dyrt att hitta hotell. Och tågresor. Hotellrum under helgen har blivit upp till 300 procent dyrare än normalt. Runt 120 000 personer kommer till Stockholm den helgen. Men inte för böckerna utan för Taylor Swift som sålt 150 000 biljetter till tre konserter på Friends Arena 17-19 maj. Svenska förlag är dock med på noterna. I april och maj släpps Taylor Swift : Historien om en modelegend (Tukan), Taylor Swift : livet, låtarna, turnén (Tukan), Taylor Swift: Hela berättelsen (HarperCollins Nordic) och 96 fakta om Taylor Swift (Bonnier Carlsen).

Därför är det en sjöjungfru i Bokmässans logotyp

🧜‍♀️ Sjöjungfruläsare. Den läsande sjöjungfrun syntes först som illustration i den första bok som trycktes i Sverige 1483. Vid bokens jubileum 500 år senare, 1983, valdes sjöjungfrun som symbol för festligheterna.
Två år senare, 1985, letade Bokmässans grundare Bertil Falck och Conny Jacobsson efter en logotyp för den första mässan. Då hittade de en plastpåse från jubileumsåret, slätade ut den, lade den i kopieringsapparaten och skapade den första versionen av Bokmässans logotyp.
Tillkomsten var förklaringen till att Sjöjungfrun under första året hade en lite bucklig stjärtfena. Därefter fick formgivaren Bo Berndal uppdraget att göra en riktig logotyp av bilden. Sjöjungfrun vändes åt höger, namnet Bok & Bibliotek lades till – och Bokmässan hade fått en symbol som skulle hålla i decennier, skriver Bokmässan.

Joyce Carol Oates får nya The Mermaid Award – kommer till Bokmässan 2024

💐 Bokmässanpris. Inför Bokmässans 40-årsjubileum presenteras ett nytt årligt litterärt pris – Sjöjungfrun (The Mermaid Award på engelska). Första mottagare är författaren Joyce Carol Oates, vars gripande skönlitterära verk har berört svenska läsare på ett djupt och betydelsefullt sätt.
– Jag är djupt tacksam för denna vackra utmärkelse från en av de mest firade europeiska bokmässorna – en oväntad ära och verkligen en uppmuntran; att skriva kan vara ett ensamt liv, och ett sådant här erkännande lyser upp ensamheten, säger Joyce Carol Oates i ett pressmeddelande.
Den 85-åriga amerikanska författaren kommer att ta emot priset (som består ) på Bokmässan i Göteborg 26-29 september 2024. Det sker vid ett särskilt seminarium som ägnas åt att uppmärksamma hennes enastående författarskap.
Joyce Carol Oates har varit på Bokmässan en gång tidigare – på den tredje Bokmässan i ordningen, år 1987.
Priset utgörs av ett konstverk samt en unik upplevelse i Göteborgs skärgård. Om det innebär ostron och champagne på en ö eller frisim med sjöjungfrufena i vågorna framgår inte.

Författarförbundet mildrar varning för Modernista

🟨 Gult kort. I juni 2022 gick Sveriges Författarförbund ut med en varning till sina medlemmar om att ingå avtal med förlaget Modernista efter ett uppmärksammat bråk kring ett avtal med två översättare. Sveriges Författarförbund meddelar nu att de tar bort varningen för författare att ingå avtal med Modernista, men låter varningen för översättare kvarstå ytterligare en tid.
”Författarförbundet har efter en tids dialog med Modernista fått försäkringar om att de i fortsättningen ska uppfylla de väsentliga krav vi ställt på dem. Eftersom problemen varit störst för just översättarna vill vi avvakta och se att en förbättring verkligen sker innan vi tar bort varningen även för översättare. Vi uppmanar därför de medlemmar som översätter för Modernista att fortsätta skicka in alla nya avtal för granskning”, skriver förbundet i ett mejl.

Bokhandlarnas val: Jävla karlar och

🏆 Bokhandlarpris. Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningens (BMF) årliga pris Din Bok – Vårt Val har när rösterna är räknade tilldelats följande böcker.
Vuxenbok: Jävla karlar, Andrev Walden, Polaris
Barnbok: Vägen hem, Sven Nordqvist, Opal
Motiveringen som står i prisets stadgar från 1951 lyder: “plaketten tilldelas den svenska författare, som med sin under det närmast föregående året utkomna bok, skänkt dem den största behållningen och personliga tillfredställelsen.” Priset består av en dubbelsidig gjuten bronsplakett, designad av Lennart Andersson.

Översättaren Meta Ottosson tilldelas Elsa Thulin-priset 2023

🏆 Prisad. Översättarsektionen i Sveriges Författarförbund meddelar att Elsa Thulins översättarpris 2023, för framstående översättargärning, tilldelas Meta Ottosson. Meta Ottosson har sedan 1975 varit verksam som litterär översättare från engelska och tyska till det svenska språket. Hon har översatt drygt 130 titlar av bland många andra Jenny Diski, Gitta Sereny, Michelle Magorian, Yann Martel och Achim Bröger.
”Inte minst har Meta gett oss kongeniala tolkningar av ett femtontal verk, signerade Roald Dahl, och av dagens betydande författare, förmedlade av Meta, måste särskilt nämnas Ian McEwan, Jhumpa Lahiri och David Malouf”, skriver man i ett pressmeddelande.
Meta Ottosson var ordförande i Sveriges Författarförbund 1997–1998, och har dessutom arbetat idogt under många år både för Förbundet och för Förbundets översättarsektion.
Elsa Thulins översättarpris har delats ut sedan 1960 och består av en plakett formgiven av Edvin Öhrström och en penningsumma.

Norska Beat levererar till Arabookverse i Egypten

👨‍💻 Whitelabel. Beat Technology har fått sin första kund i MENA-regionen. De ska leverera sin D2C-plattform för eböcker och ljuböcker till Kairo-baserade Arabookverse som har kunder i Mellanöstern, meddelar de inför Bokmässan i Abu Dhabi (29 april – 5 maj). Med Beats teknologi och Arabookverses lokala studior och katalog med 11 000 titlar vill man nå över 400 miljoner arabisktalande globalt.
Norska Beats plattform används sedan tidigare av Adlibris i Sverige och Finland samt i Norge (Fabel), Tyskland (Skoobe), Nederländerna (Fluister), Rumänien (Audiotribe), Polen (Volume), Grekland (Jukebooks), Legible (Kanada) och Gardners (Storbritannien).

Ny bok av Yuval Noah Harari – Nexus släpps i september 2024

🔖 Globalsläpp. Historikern Yuval Noah Harari, känd över hela världen för bästsäljaren Sapiens : en kort historik över mänskligheten (2015) kommer i höst med Nexus som förlaget beskriver som en sprudlande intelligent betraktelse över en av mänsklighetens mest typiska aktiviteter: att sprida kunskap.
– Natur & Kultur har följt Harari i tio års tid, och det här är hans mest ambitiösa verk sedan Sapiens. Som alla goda historieböcker pekar den rakt in i vår egen tid och närmaste framtid. Den lovar att bli en bok att tänka med för alla som vill veta vart vi ska ta vägen när AI får sitt genombrott, säger förläggare Anders Bergman.
Boken utkommer på svenska och internationellt i september 2024.

Storytels ersättning till förlagen sjönk i Q1-2024

🎧 Ljudboksroyalty. Storytels bruttoersättning per timme till förlagen sjönk från 4,76 kr/h (Q4-2023) till 4,61 kr/h (Q1-2024). Förlag med standardavtal får 50 % av denna ersättning, alltså ca 2,31 kr/h under första kvartalet. Det är dock fortfarande högre än Q1-2023 då standardsersättningen landade på ca 2,15 kr/h. Hur mycket författaren får av denna summa beror på avtal, men vanligen i nyare avtal runt 25 procent.

Barnboksmässan i Bologna 8-11 april 2024

Mässa. Barnboksmässan i Bologna samlar 1 500 utställare från över 90 länder, den 8-11 april. Med mer än 600 evenemang, inklusive BolognaBookPlus och Bologna Licensing Trade Fair/Kids, är mässan en av de stora internationella mässorna och kanske den viktigaste för de som jobbar med barnböcker. Det är 61:a gången mässan arrangeras.

Boom för skräck som genre – och tema i andra genrer

🧟‍♂️ Horrorboomers. Skräckgenren upplever en försäljningsboom och 2023 blev rekordår på den brittiska bokmarknaden med en ökning på 54% till 7,7 miljoner pund. Nielsen BookScan noterar att skräckgenren också blivit populär i andra litterära kategorier, skriver The Bookseller. London Book Fair visade på en trend med skräckteman, särskilt i debutverk. Förläggare och agenter ser en ökning av manuskript, inte bara från Storbritannien utan även USA och översatt litteratur. Bland annat pekas på en ökad efterfrågan på feministisk skräck och en ny våg av queer skräcklitteratur som utforskar samhällsfrågor genom skräckens lins.

Hoi Publishing vill få in 6,5 Mkr via nyemission

📈 Nyemission. Hoi Publishing, som nyligen slutförde köpet av Ekström & Garay, höll idag extra bolagsstämma där man fattade beslut om att genomföra en företrädesemission om högst 17 868 798 nya B-aktier. Med teckningskursen 0,40 kr skulle en fulltecknad emission ge 7,15 Mkr före emissionskostnader vilka beräknas uppgå till runt 0,6 miljoner. Emissionen garanterad till 32 procent (2,2 miljoner kronor) av befintliga aktieägare genom teckningsåtaganden. Pengarna ska användas för att minska skuldsättningen, investeras i verksamheten samt ytterligare förvärv.

23 nya japanska (!) ord i Oxfords engelska ordbok

📘 Låneord. Oxford English Dictionary har adderat 23 japanska ord, rapporterar The Guardian. Mer än hälften är relaterade till matlagning men även ordet Kintsugi, som är ett allt populärare sätt att laga trasig keramik, finns med. Bra att känna till i bokbranschen är Isekai, en japansk genre inom fantasy fiction som innefattar en karaktär som transporteras till eller återföds i en annan, konstig eller ovanlig värld. Ett färskt exempel på genren är Hayao Miyazakis film Pojken och Hägern (The Boy and the Heron), där 12-årige Mahito upptäcker ett övergivet torn, en port till en fantastisk värld.