”Hunger games” tillbaka – som bok 2025 och film 2026

Författaren Suzanne Collins skriver på en ny del i bokserien "Hungerspelen", där barn tävlar mot varandra i en kamp på liv och död. Arkivbild: JORDAN STRAUSS/INVISION/AP/TT.

Inspirerad av en skotsk filosof på 1700-talet och nutidens gissel med desinformation återvänder författaren Suzanne Collins till det postapokalyptiska landet Panem i en ny ”The hunger games”-roman. I mars 2025 släpps Sunrise on the reaping.

Sunrise on the reaping är titeln på den femte volymen av Collins dystopiska, men icke desto mindre storsäljande serie, och boksläppet är planerat till den 18 mars 2025.

Den nya boken tar vid efter avslutningen av de femtionde hungerspelen och utspelar sig 24 år före den första ”Hunger games”-romanen som kom ut 2008 – och 40 år efter Collins senaste bok, Balladen om sångfåglar och ormar.

Biopremiär 2026

Filmbolaget Lionsgate, som står bakom filmatiseringarna av alla de fyra tidigare ”Hunger games”-böckerna, meddelar i dag att ”Sunrise on the reaping” får biopremiär den 20 november 2026. Filmen ska regisseras av Francis Lawrence, som också har stått för regin för alla utom den första ”Hunger games”-filmen.

Suzanne Collins har i sina tidigare böcker inspirerats av grekisk mytologi och de romerska gladiatorspelen, men i den kommande romanen citerar hon den skotske upplysningsfilosofen David Hume.

– Med ”Sunrise on the reaping” inspirerades jag av Humes idé om implicit underkastelse och, med hans ord, ’den lätthet med vilken de många styrs av de få’, säger Collins i ett uttalande.

Översatta till 52 språk

Berättelsen tar också upp förekomsten av propaganda och makten hos dem som kontrollerar berättelsen.

– Frågan ”sant eller inte inte sant” verkar för mig allt mer angelägen för varje dag som går, säger hon.

De fyra första ”Hunger games”-böckerna har sålts i över 100 miljoner exemplar och har översatts till 52 språk. Filmerna har dragit in nära trettio miljarder kronor världen över.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.