Sveriges Radios novellpris 2024 till Zhiwar Rashid

Zhiwar Rashid får Sveriges Radios novellpris. Pressbild: FOTO: DANIEL STIGEFELT /SVERIGES RADIO.

En ömsint, filmisk och mångfacetterad text belönas med Sveriges Radios novellpris. Zhiwar Rashid fick flest röster av lyssnarna för sin novell ”Och kulorna ska jag ta hand om tills vi ses igen”.

”Jag är självklart väldigt glad och hedrad. Att något som jag har skrivit tas emot så väl värmer själen och ger kraft till att fortsätta skriva”, säger Zhiwar Rashid i ett pressmeddelande.

Fem specialskrivna radionoveller tävlade om priset. Zhiwar Rashids text handlar om två vänner från barndomen som träffar varandra igen efter många år.

”Novellen försöker berätta om krigets mörka skugga som faller över kärleken, vänskapen och naturen”, förklarar han.

Vinnarnovellen lästes av Henrik Gustafsson och prissumman är 30 000 kronor. Genom åren har författaren Annika Norlin, Håkan Nesser och Karin Smirnoff fått priset.

Zhiwar Rashid romandebuterade i höstas med Under mullbärsträdet.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.