Mare Kandres pris till Judith Kiros

Judith Kiros får årets Mare Kandrepris. Arkivbild: STAFFAN LÖWSTEDT/SVD/TT.

Årets Mare Kandrepris tilldelas en poet som utforskar ”det banala lidandes eventuella möjligheter”. Judith Kiros sällar sig till en skara pristagare där bland andra Anne Swärd och Linda Boström Knausgård befinner sig.

Priset, med en prissumma om 15 000 kronor, går varje år till en författare som skriver i Mare Kandres anda och delas ut i samarbete med Kandres familj. Första gången det delades ut var 2006, ett år efter Mare Kandres för tidiga bortgång.

Judith Kiros, som är född 1989, är poet och journalist. Hon debuterade 2019 med diktsamlingen ”O” som nominerades till bland annat Borås Tidnings debutantpris och Katapultpriset. 2023 fick hon Svenska Dagbladets litteraturpris för Det röda är det gränslösa.

”Kiros dikter är triumfatoriska och peppande, eftersom själva språket lyfter läsaren ur misären och inger en paradoxal lycka”, skriver juryn för Mare Kandrepriset i sin motivering.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL