Warhol-dom kan påverka AI-rättegångar

⚖️ AI-rätt. Flera olika stämningar har lämnats in mot de företag som tillhandahåller AI-generering av bilder. Plagiarism Today skriver om en dom i ett helt annat mål gällande Andy Warhol-målningar baserade på ett foto som Lynn Goldsmith tagit av artisten Prince. Högsta domstolen gav Goldsmith rätt. Nu diskuterar jurister hur denna dom kan påverka framtida rättegångar gällande generativ AI som tränats på copyrightskyddade bilder. Istället för ”fair use” måste de troligen istället förlita sig på hur transformativa modellerna faktiskt är.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.