Johan Skoglund debuterar med deckare om hur förlusten av ett barn kan påverka en människa

Johan Skoglund. Fotograf: Sannah Kvist.

Tänk att det ska ta nästan ett helt liv innan man kommer underfund med vad man vill göra som vuxen! Någonstans i bakhuvudet hade jag väl alltid haft tanken på att det var kul att skriva. I början var det uppsatserna i skolan, sedan följde affärs-PM i olika yrkesroller och hur kul är egentligen det på en skala?

Sedan var det historien som började gro någon gång för länge sedan. Jag har ingen exakt tidpunkt för när det fröet började gro, men jag vet ursprunget till berättelsen. När mina barn föddes. Det ögonblick då man upphör att bara bära ansvaret för sig själv till att helt plötsligt ha ett litet nyfött liv att glädjas åt – och att oroa sig över. Tanken på hur man skulle påverkas om något hände detta lilla barn. 

Det var den tanken, eller kanske snarare känslan som jag hade med mig under mitt yrkesverksamma liv inom bank och finans, en miljö som inte främst förknippas med kulturella kvaliteter. Sedan kom då dagen P. Den dag för drygt två år sedan då jag tyckte att jag hade arbetat nog och bestämde mig för att det var dags att pensionera sig för att göra något annat. Att fästa den där berättelsen på pränt. Att utforska den känslan mer på djupet. Så kom det sig att jag dagen efter att jag hade pensionerat mig slog mig ner i en skön fåtölj med min laptop och började skriva.

Nu snart två och ett halvt år senare har jag debuterat som författare med min första bok Gudomlig hämnd. Som kanske framgår av titeln har min berättelse fått kostymen av en deckare med den dramaturgi som sådana böcker brukar förknippas med. Några mord, ett par utredande poliser och en fond i form av dagens Sverige, närmare bestämt Stockholm. 

Förhoppningsvis har jag även lyckats förmedla det som en gång i tiden fick mig att slå mig ner med min laptop. Berättelsen om ansvar, sorg och utkrävande av rättvisa. Om vad som händer när polisarbete inte räcker till och samhället sviker.

Så tillbaka till min inledning. Att skriva böcker är helt enkelt det roligaste jag har gjort, naturligtvis med undantag för alla underbara stunder med min fantastiska familj. Jag får väl också inse att jag nog inte pensionerat mig på riktigt utan bara bytt yrkesbana och blivit författare. Laptoppen finns fortfarande ständigt vid min sida och lagom till att Gudomlig hämnd publicerades skrev jag även avtal med mitt förlag om uppföljaren: Den andra döden

Mer om detta vid något annat tillfälle.

Gudomlig hämnd

Gudomlig hämnd

Polisutredarna Patrik Nyberg och Sandra Åström kallas till en lägenhet där en ung man hittats brutalt knivmördad. De utreder mordet och letar i mannens historia för att hitta vem som kan ha velat döda honom. Att han nyligen släppts ur fängelse för en uppmärksammad våldtäkt på en minderårig flicka ser till förstone ut att vara nyckeln till att hitta mördaren. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL