Linda Castillos läsare brände upp hennes bok – kände ”avsmak”

Den amerikanska författaren Linda Castillo började med att skriva romantiska böcker. Nu är det framför allt krim som gäller. Pressbild: Polaris/TT.

När Linda Castillo debuterade som författare skrev hon romantiska Harlequinböcker. Men hennes förläggare tyckte hon skrev för mycket om mord och föreslog att hon i stället skulle börja skriva kriminalromaner. Så föddes bokserien om den före detta amish-polisen Kate Burkholder.

– Jag kommer att fortsätta med den fram till det att mina läsare säger stopp, säger Linda Castillo till TT i en videointervju från hemmet i Texas.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

Huvudpersonen Kate Burkholder har tidigare varit medlem i den religiösa amish-rörelsen, men av olika anledningar lämnat församlingen. Hon är numera polischef i en ort i amish-området i Ohio, och många tycker illa om henne eftersom hon inte längre är ”en av dem”. Hennes arbete försvåras också av att många amish-medlemmar håller sig för själva, vill sköta allt ”inom familjen” och därför inte anmäler brott.

– Jag växte upp i Ohio, men det innebär inte att jag visste mycket om amish, säger Linda Castillo, som liksom många av oss hade fått sin bild av den religiösa rörelsen från Harrison Ford-thrillern ”Vittne till mord” från 1985.

– När jag besökte en släktings bröllop i Ohio, i det som kallas amish-området, såg jag detaljer som gav mig idén, om jag nu skulle skriva en deckare, varför då inte låta den utspelas bland amish-medlemmar?

Mycket brutalt

Hittills har det blivit 15 böcker i serien, Castillo jobbar för närvarande med nummer 16. I Sverige har hittills två böcker publicerats, nu kommer den tredje, ”Bruten tystnad”. Flera medlemmar i en amish-familj hittas döda. Det ser ut som en olycka, men snart pekar bevisen på mord. Det är, liksom de två första böckerna, mycket brutalt.

– Ja, de tre första böckerna är mörka och brutala. Med nummer fyra började jag mer gå in på att låta gestalterna växa, det blev mer komplext, och även om jag alltid tycker om det mörka så blev det mindre brutalt.

Brände upp boken

Hur har man reagerat bland amish-folket, som inte alltid framställs positivt i böckerna? Linda Castillo säger att hon har mött både positiva och negativa omdömen.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

– En man jag mötte vid en boksignering sade att han älskade den aktuella boken. Å andra sidan fick jag samtidigt ett brev där en man skrev att han hade fått sådan avsmak för boken att han hade bränt upp den.

Hon har många fans, och hon berättar att hon läser och besvarar alla brev hon får. Och det blir läsarna som får avgöra hur lång serien om Kate Burkholder blir.

– Jag har mängder med idéer, och i ett par böcker har Kate löst fall utanför det område där hon bor. Jag fortsätter så länge mina läsare tycker om det jag gör. De lär visa om de tycker det är dags att sluta.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Ny bok av Linda Castillo

Bruten tystnad

Bruten tystnad

Fakta: Linda Castillo

Ålder: 63 år.

Familj: Make.

Bor: I Panhandle, Texas.

Yrke. Författare.

Tidigare böcker på svenska: ”Tvingad till tystnad”, ”Bön om tystnad”.

Aktuell: Med Bruten tystnad

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.