Dagens 30 november 2022

🚸 Bokmässan. Nästa år hälsar Bokmässan för första gången Sveriges förskollärare och barnskötare välkomna till en egen scen, inriktad på inspiration och kompetensutveckling för pedagoger för de lägre åldrarna. Förskolescenen planeras till Bokmässans första två dagar, torsdag-fredag 28-29 september 2023.

🎄 Julbokmarknad. Nästa torsdag den 8 november håller Gamla stans bokförlag och bokhandlar öppet hus och bjuder på signeringar, en mugg glögg och extra bra priser på världens mest uppskattade julkapp: Böcker! Medverkande förlag: Bokfabriken (Stortorget 1), Carlssons (Stora Nygatan 31), Gamla stans bokhandel & Volante (Stora Nygatan 7), Kaunitz-Olsson, Bokförlaget Langenskiöld (Kindstugatan 16), Ordfront & Galago (Stortorget 1), Sekwa förlag (Tyska brinken 19). Läs mer om evenemanget.

🎧 Miljardlyssning. Harry Potter-serien är inte bara väldigt lång som ljudbok (117 timmar på engelska) utan även flitigt lyssnad. På Audible har HP nu passerat 1 miljard (!) lyssnade timmar, skriver The Bookseller. Det inkluderar alla Audibles marknader och språken engelska, tyska, franska, spanska, japanska och italienska. När det gäller ljudboksutgåvorna är JK Rowling egenutgivare med förlaget Pottermore Publishing – även på den svenska marknaden.

📕 USA-spanska. Bokhandlare i USA köper in allt fler böcker på spanska i USA, rapporterar Publishers Weekly. Inte minst finns det efterfrågan på barnböcker som i vissa fall är tvåspråkiga (engelska och spanska) för att underlätta inlärning. Spanska är näst största språk i landet och förstaspråk för drygt 40 (av totalt 332) miljoner invånare.

🖋️ RoboDylan. Det har stormat lite kring Bob Dylan (ni minns sångaren som fick Nobelpriset i litteratur 2016 och nu är aktuell med boken Philosophy of Modern Song (utgiven på svenska med titeln Låtskrivarkonsten). Han tvingades be om ursäkt efter att de 900 exemplaren av hans signerade utgåva inte var signerade av honom själv utan en … autografmaskin, signeringsrobot eller autopen. Dessa används ibland för att skriva under diplom i stora mängder. The Guardian tittar på hur vanligt fenomenet är. Svenska författare brukar åka till lagret och signera. John Green däremot signerade ett ark som sedan bands in av bokbinderiet. Det var 200 000 exemplar och han gjorde det utan robotpenna.

🤑 Nyemissioner. Storytel klubbade sin senaste nyemission på 400 Mkr vid en extra bolagsstämma den 28 november. Samtidigt gavs styrelsen mandat att göra fler riktade nyemissioner fram till den ordinarie årsstämman i april. Dessa kan uppgå till 10 procent av antalet aktier, alltså 7 586 815 stycken, vilket med dagens stängningskurs skulle innebära att Storytel kan ta in ytterligare ca 324 Mkr till förvärv. Alternativt använda aktier som betalning vid köp av förlag, ljudboksstudios eller streamingtjänster.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.