19 augusti 2022 – i böckernas underbara värld

Utgivningar idag: Ett 80-tal nya titlar idag, kanske ännu fler om man räknar ljudböcker som inte registrerats i Bokinfo, varav några formatdubbletter. Men vi hittar exempelvis I en sal på lasarettet : En berättelse om min mamma, tuberkulosen och folkhemmet av Björn Wiman. Tredje boken i succéserien har fått titeln Hej då Humlan Hansson, av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson. Flyktdjur av Inger Frimansson beskrivs som ”en uppväxtskildring och ett familjedrama med en krypande spänning som närmar sig den psykologiska thrillern”.

🎂 Födelsedagar: Bodil Malmsten (1944-2016) föddes den 19 augusti. Hon är känd för böcker som Priset på vatten i Finistère. Hon fick en rad priser, bland annat Samfundet De Nios Särskilda pris (2014).

📷 Den 19 augusti är det Världsfotodagen och Internationella dagen för humanitärt arbete. Vi drar till med boktipsen Bli en superproffsig fotograf av Henry Carroll och Konsten att fotografera fåglar och andra djur : version 2.0 av Brutus Östling.



📖 Lästävling. Skolstart innebär även startskott för årets upplaga av Akademibokhandelns lästävling för elever i åk 1-3. Under förra årets lästävling plöjde ca 7 500 elever böcker i 22 440 timmar. Tävlingen går ut på att färglägga en tävlingsposter i takt med att klassen läser. Varje gång en elev har läst i 60 minuter får hen färglägga en bok på postern. När posterns alla 60 böcker är färglagda kan klassen vara med och tävla med sitt bästa tips om hur man kan göra läsningen rolig. Vinnarklassen belönas med en stor kreativ klasslåda fylld med läsning och skoj. Totalt tio klasser vinner dessutom böcker och glass.

🍦 Läsmutor. Hur får man barnen att läsa mer? Är det verkligen okej med mutor? Ja, tycker tre av fyra bokälskare som svarat på Boktuggs enkät. Dessutom får vi veta vad som är den bästa mutan.

Fasta bokpriser. Den norska kulturministern Anette Trettebergstuen (Arbeiderpartiet) vill förlänga tiden för de fasta priserna på nya norska böcker, så att de alltid blir 12-18 månader och inte som idag 1 maj året efter utgivning.

🏕️ Annan bokmässa. I morgon slår Svenska bok- och mediemässan upp portarna. Enligt en kartläggning av Expo har närmare 80 procent av de runt 100 talarna som presenterats inför helgen kopplingar till den högerextrema miljön. Islands före detta statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson har dock ställt in sin medverkan.

🐹 Nyhetsbrev. Tidigare idag skickade vi även ut vårt fredagsnyhetsbrev (nr 398 i ordningen – snart jubileum) på rätt dag. Där samlar vi veckans nyhetsnotiser och tipsar även om veckans utgåva av Analysbrevet som har rubriken Förlag och författare behöver en hemsida – ändå väljer vissa bort det. Dessutom skriver vi om hamsterhjulet (vilket är anledningen till emojin).

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL