Expo: Alternativ bokmässa lockar extremhögern

Islands före detta statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson. Arkivbild: Torstein Bøe/NTB/TT.

I morgon slår Svenska bok- och mediemässan upp portarna. Enligt en kartläggning av Expo har närmare 80 procent av de runt 100 talarna som presenterats inför helgen kopplingar till den högerextrema miljön.

Bland de som medverkar i den alternativ bokmässan syns även en rad profiler som spridit konspirationsteorier om bland annat covid-19.

Islands före detta statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson står som en av talarna på arrangörens hemsida, men ska ha ställt in sin medverkan efter att det avslöjats av Expo i samarbete med den isländska tidningen Stundin.

I ett mejl till Dagens Nyheter skriver Gunnlaugsson:

”Jag blev ombedd att delta på den svenska bokmässan för att ge inblick i Islands erfarenhet av att hantera finanskriserna i ljuset av den aktuella ekonomiska utvecklingen. Jag var dock tvungen att avbryta mitt deltagande på grund av parlamentariska ärenden på Island.”

Platsen för mässan, som arrangeras i Stockholmsområdet, hemlighålls och kommuniceras bara till de som köpt biljett.

Svenska bok- och mediemässan startades 2018 efter att den högerextrema tidningen Nya Tider stoppats från att medverka på Bokmässan i Göteborg.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL