Marit Kapla ny bok
I Marit Kaplas nya bok "Kärlek på svenska" berättar människor i hela Sverige om sin syn på kärlek. Foto: Christine Olsson/TT.

Marit Kapla om nya boken: ”Kärlek är grundläggande”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

När Marit Kapla följer upp Augustprisbelönade ”Osebol” är det med ett destillat av intervjuer gjorda av någon annan. Resultatet är ”Kärlek på svenska” – en bok om vad kärlek är och kan vara.
Kärlek, och brist på den, påverkar människors liv runt hela jorden varje dag, säger hon.

Kärlek på svenska är en bok som är sprungen ur ett samarbete. Dokumentärfilmaren Staffan Julén har intervjuat människor i alla åldrar, från Ystad till Karesuando, om kärlek – intervjuer som har resulterat i en film med samma titel. Marit Kapla arbetade i en redaktion med filmprojektet och insåg att materialet hon hade framför sig påminde om det hon själv samlade in inför arbetet med sin Augustprisbelönade bok ”Osebol” 2019.


ANNONS


– När jag skulle komma med feedback på en av Staffans intervjuer insåg jag att några rader i den hade kunnat vara en jättefin sida i Osebolboken. ”Vad synd att ingen kommer att göra en bok av det här”, tänkte jag. Och efter ”Osebol” var en av idéerna jag har haft att göra en bok om just kärlek, säger hon.

Kapla fick ta del av Staffan Juléns hela råmaterial, och resultatet är ”Kärlek på svenska”. Hon fick bearbeta det precis som hon ville för att kunna omvandla det till bok, och för att göra det var det viktigt att hålla distans till hans arbete. Hon såg inte hans film innan boken var klar, och vice versa.

– Det var en nödvändighet för att inte påverkas. För mig var det väldigt viktigt att vara fri i urvalet och att inte färgas av vad Staffan valde eller inte valde. Det hade varit svårare att försöka frigöra sig från hans val om jag hade vetat om dem, säger hon.

Inspireras av Aleksijevitj

Marit Kapla och Staffan Julén träffades genom sitt gemensamma intresse för den belarusiska författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj, och är båda inspirerade av henne när de arbetar. I filmen ”Lyubov: kärlek på ryska” från 2017 filmar Julén Aleksijevitj när hon samlar in material till en ny bok, och i den fristående uppföljaren Kärlek på svenska gör Kapla och Julén tvärtom. Cirkeln är därmed sluten.

ANNONS

– I ”Lyubov” intervjuar Aleksijevitj människor i Ryssland och Belarus om kärlek, och hon är själv med i filmen. Och i ”Kärlek på svenska” har Staffan gjort motsvarande och låtit sin egen berättelse ta plats. För mig var det svårare eftersom jag inte har valt vilka som ska intervjuas, jag har inte påverkat frågorna och jag var inte med vid situationen. Jag står ju ofrånkomligen utanför, säger Marit Kapla.

Hon fick jobba hårt för att till fullo ta till sig de redan gjorda intervjuerna. För att liksom trycka in berättelserna i kroppen promenerade hon varv på varv runt hemstaden Göteborg med intervjuobjektens berättelser om kärlek i lurarna.

– Jag var tvungen att vara i ett receptivt läge, och det tog väldigt mycket energi. Det var ett måste att vara pigg och alert för att känna att jag verkligen var nyfiken på andra människor, berättar hon.

Stor upplevelse

Belöningen kom när Marit Kapla packade ned de färdiga texterna och reste runt hela Sverige för att låta de som intervjuats få läsa dem. Hon träffade samtliga, och presenterade texterna för dem vid deras respektive köksbord och på kaféer.

”En jättestor upplevelse”, minns hon:

– Det var otroligt stort, och en period som jag gärna skulle återuppleva om och om igen. Jag tyckte ju att jag hade lärt känna dem, lite som man tror att man lär känna kändisar – genom rörlig bild och text. Men jag hade ju bara lärt känna dem genom ett samtal som någon annan har genomfört, och en människas liv är naturligtvis oändligt mycket större.

I boken berättar ett trettiotal människor i alla åldrar om sin syn på kärleken. Vad den har betytt för dem, hur den har påverkat dem och hur de har tänkt kring den.


ANNONS


TT: Vad var det som gjorde att du tyckte att deras berättelser skulle passa i bokform?
– Att alla verkligen försökte prata uppriktigt om ett väldigt viktigt ämne. Kärlek har en tendens att skildras lite rosa och fluffigt i populärkulturen, som att den är som en slags lyx. Men så är det ju inte. Den är ju en av de mest grundläggande, existentiella livsvillkoren. Kärlek, och brist på den, påverkar människors liv runt hela jorden varje dag. Intervjuobjekten är oerhört modiga och generösa som berättar om det här.

Ödmjuk

Kapla hoppas att boken – och filmen – kan bidra till att fler ska kunna bli modigare när det kommer till att prata om kärlek. Själv har hon en bit kvar innan hon når dit, konstaterar hon:

– Men jag har lärt mig att det vore bra om jag själv kunde vara mer öppen för att prata om kärlek. Jag har blivit mer ödmjuk genom de här två åren, och jag hoppas att man ska känna att kärleken är på liv och död för de som berättar i boken. Och att man ska kunna känna igen sig.

Om Kärlek på svenska blev en naturlig uppföljare till ”Osebol” ligger det nära till hands att även Marit Kaplas nästa bok blir dokumentär skildring.

– Det blir det nog för hela slanten, för det är roligast för mig. Jag måste lära mig något när jag skriver och kan inte tänka mig något bättre sätt att lära mig om en värmländsk by eller om kärlek. Som Aleksijevitj säger: ”Varför sitta och hitta på själv när man i stället kan gå ut och fråga någon?”

Text: Sara Haldert/TT

Ny bok av Marit Kapla

Kärlek på svenska

Kärlek på svenska

  • Förlag: Teg Publishing
  • Format: Flexband
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-08-18
  • ISBN: 9789188035691

Fakta: Marit Kapla

Yrke: Författare och kulturjournalist

Ålder: 51

Bor: Göteborg

Bakgrund: Tidigare journalist på SVT:s ”Filmkrönikan” och konstnärlig ledare för Göteborgs Filmfestival. Fick Augustpriset i den skönlitterära kategorin för debuten ”Osebol” 2019.

Aktuell: Med Kärlek på svenska som släpps idag. Staffan Juléns film med samma namn finns just nu på SVT Play, och en längre version går upp på bio senare i höst.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Ett åttiotal titlar i Bokinfo, bland dem Hemingwaykvinnan av Johanna Frändén och Gäddbibeln av Johan Tell och Tobias Fränstam samt ytterligare en bok i den bästsäljande Omgiven-serien: Omgiven av energitjuvar av Thomas Erikson.

🎂 Födelsedagar: Stig Dagerman (1923-1954) föddes den 5 oktober. Trots sin tidiga död (självmord) hann Dagerman författa fyra romaner samt en mängd noveller och dikter. Han debuterade med Ormen och ett av hans främsta verk är Bränt barn (1948). Skräck- och fantasyförfattaren Clive Barker fyller 70 år idag. Hans roman Ett hjärta åt helvetet, som låg till grund för filmen Hellraiser, släpptes på svenska 2017 i översättning av Caroline Grimwalker.

👩‍🏫 Den den 5 oktober är den Internationella lärardagen eller Världslärardagen, som instiftades av Unesco som instiftade 1994. Det är även den Globala James Bond-dagen för att fira bokserien som Ian Fleming inledde 1953 även om de flesta kanske tänker på filmerna. Den första, Dr No (baserad på boken med samma namn, på svenska var dock filmtiteln Agent 007 med rätt att döda) kom 1962 – alltså för sextio år sedan – med Sean Connery i huvudrollen.🌹 Jubileumsutgåva. Debuten blev en monstersuccé långt utanför Sveriges gränser. Tio år senare kommer Fredrik Backmans bästsäljare i en jubileumsutgåva.
– Jag har i tio år ofta fått frågan ”vad är hemligheten bakom framgången med en En man som heter Ove?”, och svaret är ju tyvärr att jag inte har en aning. Men när nu boken ges ut igen har jag gjort mitt bästa för att berätta hur jag tänkte, hur jag gjorde och var Ove egentligen kom ifrån. Jag hoppas att det har ett värde för den som läst boken, men också för den som kanske vill skriva en egen, säger Fredrik Backman.


Uppdateras under dagen …