Marit Kapla tilldelas Göran Palms stipendium

Marit Kapla är årets Göran Palm-stipendiat. Arkivbild: Pontus Lundahl/TT.

Marit Kapla får årets Göran Palm-stipendium. I juryns motivering lyfts hennes Augustprisbelönta bok Osebol fram, där hon sägs ha vänt på perspektiven i Göran Palms anda.

”Det undanskymda blir centrum och utmanar den konventionella bilden av Sverige”, skriver juryn.

Stipendiet är på 10 000 kronor och delas i år ut för fjärde gången. Tidigare har det gått till Susanna Alakoski, Bengt Berg och Göran Greider. Göran Palm-stipendiet kan tilldelas en grupp, person eller organisation och det är styrelsen på Jakobsbergs folkhögskola som utser stipendiaten efter förslag från en kommitté, där bland andra representanter för familjen Palm sitter med.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.