Nextory sommar 2022
Populärast vid poolkanten i sommar? På Nextory är det Bamse och Sarenbrant som toppar. Foto: Pressbild.

Nextory: Själsfränden av Sofie Sarenbrant populärast i sommar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Sofie Sarenbrants senaste deckare Själsfränden är sommarens mest streamade bok bland Nextorys svenska prenumeranter. Bland barnböckerna toppar även Jimmy Wallin listan med Bamse på glömskans ö.

På andraplats över sommarens mest populära böcker återfinns Mari Jungstedt med sin nya bok Andra sidan månen. Några bubblare på årets lista är också biografin Markoolio, mörkret och den rosa bubblan av Gustav Gelin & Marko Lehtosalo och Mittlandet som är den tredje delen i Johanna Mos deckarserie Ölandsbrotten, skriver Nextory i ett pressmeddelande.

Deckare är för övrigt den mest populära genren bland vuxna läsare – eller lyssnare.

Alla de fem mest populära uppläsarna på Nextory är kvinnor. Även i år ligger Katarina Ewerlöf i topp, som vanligt tätt följd av Gunilla Leining och Anna Maria Käll. Marie Richardson och Mirja Turestedt är samtidigt några av de uppläsare som ökat mest i popularitet jämfört med föregående år. 

Sommarens mest populära böcker 2022 – vuxna
1. Själsfränden – Sofie Sarenbrant
2. Andra sidan månen – Mari Jungstedt
3. Den fjärde doktrinen – Denise Rudberg
4. Markoolio, mörkret och den rosa bubblan – Gustav Gelin & Marko Lehtosalo
5. Mittlandet – Johanna Mo

Sommarens mest populära böcker 2022 – barn
1. Bamse på glömskans ö Del 1 – Jimmy Wallin
2. Vattenlandet – Petrus Dahlin
3. Harry Potter och De Vises Sten – J.K. Rowling
4. God natt Alfons Åberg – Gunilla Bergström
5. Campingmysteriet – Martin Widmark

Sommarens mest populära genre 2022
1. Deckare
2. Romaner
3. Barnböcker
4. Feelgood och romance
5. Biografier och reportage

Sommarens mest populära uppläsare 2022
1. Katarina Ewerlöf
2. Gunilla Leining
3. Anna Maria Käll
4. Marie Richardson
5. Mirja Turestedt

Fotnot: Kartläggningen är baserad på Nextorys egen statistik över antalet avslutade ljudböcker och eböcker i Sverige från vecka 24 till 32 (13 juni-14 augusti 2022)

LÄSTIPS: Boktugg jämför spelaren i ljudboksapparna Storytel, Nextory, Bookbeat, Bokus Play och Audible

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Ett åttiotal titlar i Bokinfo, bland dem Hemingwaykvinnan av Johanna Frändén och Gäddbibeln av Johan Tell och Tobias Fränstam samt ytterligare en bok i den bästsäljande Omgiven-serien: Omgiven av energitjuvar av Thomas Erikson.

🎂 Födelsedagar: Stig Dagerman (1923-1954) föddes den 5 oktober. Trots sin tidiga död (självmord) hann Dagerman författa fyra romaner samt en mängd noveller och dikter. Han debuterade med Ormen och ett av hans främsta verk är Bränt barn (1948). Skräck- och fantasyförfattaren Clive Barker fyller 70 år idag. Hans roman Ett hjärta åt helvetet, som låg till grund för filmen Hellraiser, släpptes på svenska 2017 i översättning av Caroline Grimwalker.

👩‍🏫 Den den 5 oktober är den Internationella lärardagen eller Världslärardagen, som instiftades av Unesco som instiftade 1994. Det är även den Globala James Bond-dagen för att fira bokserien som Ian Fleming inledde 1953 även om de flesta kanske tänker på filmerna. Den första, Dr No (baserad på boken med samma namn, på svenska var dock filmtiteln Agent 007 med rätt att döda) kom 1962 – alltså för sextio år sedan – med Sean Connery i huvudrollen.🌹 Jubileumsutgåva. Debuten blev en monstersuccé långt utanför Sveriges gränser. Tio år senare kommer Fredrik Backmans bästsäljare i en jubileumsutgåva.
– Jag har i tio år ofta fått frågan ”vad är hemligheten bakom framgången med en En man som heter Ove?”, och svaret är ju tyvärr att jag inte har en aning. Men när nu boken ges ut igen har jag gjort mitt bästa för att berätta hur jag tänkte, hur jag gjorde och var Ove egentligen kom ifrån. Jag hoppas att det har ett värde för den som läst boken, men också för den som kanske vill skriva en egen, säger Fredrik Backman.


Uppdateras under dagen …