Det kom att bli elva böcker om det oregerliga och barnrika Statsrådet. Illustration: Anna-Lena Lindqvist/TT.

Politiker i fiktionen: Bo Baldersons statsråd

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Han är 16-barnsfar, synnerligen förmögen – men knappast särskilt politiskt intelligent. Det namnlösa statsrådet i Bo Baldersons deckarserie är betydligt bättre på att lösa intrikata mordgåtor än på att sköta sin ministerpost.

Hur kom det sig att statsministern utsåg en så uppenbart politiskt lealös figur till inrikesminister?


ANNONS


I debutboken Statsrådet och döden hävdar Bo Balderson att det beror på ett missförstånd. Statsrådet, som då bara var en simpel tjänsteman (kansliråd), hade en regnig dag tagit på sig för stora galoscher. För att fylla ut tomrummet i skorna rev han sönder ledarsidorna i morgontidningen.

I samma stund klev statsministern in i rummet, feltolkade situationen och gladdes storligen åt att någon annan också hade blivit rasande av att läsa ledarsidans nedriga påhopp på regeringen.

Hans öde beseglades

”Även en karg och inbunden natur skulle ha värmts av denna spontana lojalitetsdemonstration”, förklarar berättarrösten (den tjänstledige och hypokondriske skolpedagogen Vilhelm Persson – tillika Statsrådets svåger). Där och då beseglades kanslirådets öde. Trots sin mycket ringa politiska erfarenhet utsågs han till inrikesminister.

Det kom att bli elva böcker om det oregerliga och barnrika Statsrådet. Bo Baldersons serie, som gavs ut mellan 1968 och 1990, var omåttligt populär, kanske särskilt hos en borgerlig läsekrets som gillade de tjuvnyp som författaren då och då delade ut till den socialdemokratiska regeringen.

ANNONS

Det sades att pseudonymen Balderson satt med inside information om hur det gick till bakom kulisserna i statsministerns inre krets. Hur kunde han annars leverera så målande skildringar av den politiska världen?

Vem var Bo Balderson?

Under årens lopp kom de intrikata mordgåtorna i böckerna mer och mer att hamna i skymundan för den riktiga gåtan – den om herr Baldersons verkliga identitet. Över 60 personer har pekats ut som troliga Baldersöner, med kända namn som Ebbe Carlsson, Sven Delblanc, Gösta Gustaf-Janson, Olle Adolphson, Maria Lang och Barbro ”Bang” Alfving i spetsen.

”Vi har skrivit varannan mening”, svarade de båda sistnämnda med glimten i ögat när de utmålats som duon bakom författarpseudonymen.

Men trots att ”avslöjandena” har duggat tätt kring Bo Balderson har personen bakom pseudonymen aldrig trätt fram. Hens namn ska avslöjas först vid författarens död, har det sagts.

Eftersom en stor del av de föreslagna namnen, som exempelvis Delblanc, Carlsson och Adolphson, redan är avlidna verkar det mesta i så fall tyda på att det utpekande som gjordes av Aftonbladet-journalisten Jörgen Blom redan 1980 är ett av de mest troliga.

Flyttade till skatteparadiset Irland

Om det stämmer har författarens personlighet förmodligen färgat av sig mer på den prydlige skolläraren Vilhelm Persson i böckerna än på det vidlyftiga och lite omdömeslösa Statsrådet. Bloms bevisning ledde nämligen till en för allmänheten helt okänd adjunkt i svenska och historia vid namn Björn Sjöberg, som fått stora royalty-utbetalningar av Bonniers och flyttat till Irland (som på den tiden var ett skatteparadis för författare).

Men Sjöberg nekade och cirkusen kring Balderson fortsatte.


ANNONS


”Jörgen Bloms avslöjande i Aftonbladet hade visserligen varit korrekt. Men det var inget kul avslöjande i förhållande till de förväntningar som Bonniers skickliga marknadsföring hade blåst upp”, konstaterade Jan Guillou långt senare.

Trots att hajpen kring Statsrådet och dennes trogne vapendragare, herr Persson, har falnat väsentligt på senare år lever myten om Bo Balderson kvar. Och en och annan verklig politiker skulle nog gärna vilja ha tips om hur man som Statsrådet överlever alla politiska kriser, oavsett om man sitter i en socialdemokratisk eller en borgerlig regering.

Text: Sara Ullberg/TT

Fakta: Politikerna i fiktionens värld

De syns överallt just nu – i debatter, i intervjuer och i valkampanjer.

Men hur skildras politikern i fiktionen? Under sommaren lyfter vi fram några minnesvärda politiker från böcker, film och tv.

Efter Birgitte Nyborg från den danska serien ”Borgen” och statsministern Johan Kleve i Kjell Espmarks roman ”Hatet” kommer det namnlösa Statsrådet i Bo Baldersons elva böcker långa deckarserie.

Fakta: Statsrådet

Politisk färg:
Både röd och blågrön. Sitter som statsråd i såväl socialdemokratiska som borgerliga regeringar. Synnerligen borgerlig privat – men i grund och botten mest politiskt naiv. Sedan han på grund av ett missförstånd utsetts till inrikesminister och sedermera justitieminister förvärvar han dock med tiden viss kompetens inom den politiska sfären.

Kännetecken:
Spontan, med förkärlek för att klä ut sig – bland annat till shejk. Glömmer ofta de förskrivna politiska talen för att i stället, till omgivningens förskräckelse, tala ur hjärtat.
Är egentligen mer intresserad av att lösa brott och avla barn än av att vara politiker.

Likheter mellan romanen och verkligheten:
Bo Balderson strösslar med verkliga personer som Tage Erlander, Gunnar Sträng och Olof Palme i sina böcker. Författarens kännedom om det politiska spelet är också förhållandevis gott.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Ett åttiotal titlar i Bokinfo, bland dem Hemingwaykvinnan av Johanna Frändén och Gäddbibeln av Johan Tell och Tobias Fränstam samt ytterligare en bok i den bästsäljande Omgiven-serien: Omgiven av energitjuvar av Thomas Erikson.

🎂 Födelsedagar: Stig Dagerman (1923-1954) föddes den 5 oktober. Trots sin tidiga död (självmord) hann Dagerman författa fyra romaner samt en mängd noveller och dikter. Han debuterade med Ormen och ett av hans främsta verk är Bränt barn (1948). Skräck- och fantasyförfattaren Clive Barker fyller 70 år idag. Hans roman Ett hjärta åt helvetet, som låg till grund för filmen Hellraiser, släpptes på svenska 2017 i översättning av Caroline Grimwalker.

👩‍🏫 Den den 5 oktober är den Internationella lärardagen eller Världslärardagen, som instiftades av Unesco som instiftade 1994. Det är även den Globala James Bond-dagen för att fira bokserien som Ian Fleming inledde 1953 även om de flesta kanske tänker på filmerna. Den första, Dr No (baserad på boken med samma namn, på svenska var dock filmtiteln Agent 007 med rätt att döda) kom 1962 – alltså för sextio år sedan – med Sean Connery i huvudrollen.🌹 Jubileumsutgåva. Debuten blev en monstersuccé långt utanför Sveriges gränser. Tio år senare kommer Fredrik Backmans bästsäljare i en jubileumsutgåva.
– Jag har i tio år ofta fått frågan ”vad är hemligheten bakom framgången med en En man som heter Ove?”, och svaret är ju tyvärr att jag inte har en aning. Men när nu boken ges ut igen har jag gjort mitt bästa för att berätta hur jag tänkte, hur jag gjorde och var Ove egentligen kom ifrån. Jag hoppas att det har ett värde för den som läst boken, men också för den som kanske vill skriva en egen, säger Fredrik Backman.


Uppdateras under dagen …