Det senaste årets utveckling på börsen gör ingen aktieägare glad. Utom möjligen ett gäng blankare. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Ryssland tynger Storytels siffror för Q2-2022

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Storytel visar en bra tillväxt på 12 månader men Q2-2022 tyngs av en rysk verksamhet under avveckling. Storytel passerade 700 Mkr i streamingintäkter för kvartalet.

Idag släppte Storytel sina nyckeltal för streamingverksamheten, utfallet för Q2-2022 som var både positiva och negativa. Och framför all svåranalyserade eftersom två stora länder påverkar kraftigt: USA och Ryssland.


ANNONS


Om man jämför andra kvartalet 2022 med samma period 2021 så har intäkterna för Non-Nordic nästan fördubblats, från 122 Mkr till 235 Mkr. Samtidigt sjönk de jämfört med Q1-2022. Anledningen är förstås att audiobooks.com (den amerikanska verksamheten) tillkom vid årsskiftet och att den ryska verksamheten efter invasionen av Ukraina är under avveckling.

På samma sätt ökade antalet abonnenter utanför Norden från 643 300 (Q2-2022) till 953 000 (Q2-2021) vilket dock var ner från 990 000 (Q1-2022) vilket innebär att all tillväxt i länder utanför Norden åts upp av tappet i Ryssland.

Den nordiska marknaden då? Jo, på tolv månader har man fått 94 400 abonnenter jämfört med Q2 2021. Men under det senaste kvartalet ”bara” 17 000. Intäkterna ökade från 458,6 till 469,4 Mkr.

En intressant observation i sifforna avser bruttomarginalen för just Non-Nordics under Q1 (siffran för Q2 kommer inte förrän 5 augusti i halvårsrapporten) som gick från 48 till 118 Mkr respektive från 39,4 till 49,2 %. Något som skvallrar om att marginalerna på ljudböcker är bättre i USA än på många andra internationella marknader. Det är å andra sidan även kostnaderna.

ANNONS

– Under det andra kvartalet i år visade Storytel tillväxt på prioriterade marknader i Norden, Europa och USA. Under kvartalet introducerade vi även med framgång limited-on-time abonnemanget Basic på flertalet marknader. Initiativet ligger i linje med vår ambition att kontinuerligt erbjuda relevanta alternativ för våra abonnenter. Basic kompletterar Unlimited– och Family-abonnemangen på ett förtjänstfullt sätt, inte minst i utmanande tider när människors hushållsekonomi drabbas av inflationens följdverkningar, säger Ingrid Bojner, acting CEO på Storytel i ett pressmeddelande.

Återstår att se hur marknaden (börsen) tar emot dagens siffror. Storytelaktien har gått kräftgång hela sommaren och stängde igår på 49.40 kr per aktie – att jämföra med runt 214 kr för ett år sedan.

Kanske är analytikerna också mer intresserade av det ekonomiska utfallet och resultatet av de besparingsprogram i form av personalnedskärningar som gjorts under våren.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar, däribland 30 månader av författaren Jannice Eklöf vars dotter drabbades av leukemi och under två och ett halvt år kastas familjen mellan hopp och förtvivlan. Bättre med åren av Katarina Steding Ehrenborg handlar bland annat om att bromsa åldrandet. Augustvinnaren Marit Kapla (Osebol) är tillbaka med ny bok: Kärlek på svenska. Och så en uppföljare: Mera saker som (nästan) ingen vet av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer med oväntade fakta.

🎂 Födelsedagar: Brian Aldiss (1925-2017) föddes den 18 augusti, men det är nästan trettio år sedan hans böcker (främst science fiction) gavs ut på svenska. Hans sista bok, Finches of mars, kom 2014. Dagboksförfattaren Agneta Horn (1629-1672) var också född denna dag och hon skildras i boken Agneta Horn : ett liv i trettioåriga krigets skugga av Karin Milles. Fyller år idag gör amerikanske historikern och författaren Timothy Snyder vars bok Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet (grafisk utgåva) nyligen kom ut på svenska i nytt lättillgängligt format.

🥙 Den 18 augusti firas Fajita-dagen. Hur långt har den svenska TexMex-kulturen utvecklats, vet vi skillnaden på burritos, fajitas och tacos? Läs ¡Taco loco! : Mexikansk gatumat från grunden av Jonas Cramby eller Tacos! : äkta mexikanska recept av Cruz Felipe Fuentes och Ben Fordham. Dessutom ”firas” idag i vissa länder Dålig Poesi-dagen. Vilket innebär att detta är dagen då ingen ska skämmas utan dela med sig av haikus och andra diktformer. Men det kan också vara dagen då du vill utveckla din inneboende poet och läsa Skriva poesi : om diktandets hantverk av Mats Söderlund eller Guide till att läsa och skriva poesi av Jenny Edvardsson.🎪 Jättemässa. Bokmässan i Frankfurt tänker efter några svåra coronaår åter bli bokbranschens mittpunkt. Med två månader kvar har 4 000 utställare från 80 länder bokat plats inklusive världens största förlag, skriver Publishing Perspectives. Alla 456 bord i Literary Agents & Scouts Center är bokade.

Fysisk butik = fysisk bokhandel + dagligvaruhandel. Ehandel = internetbokhandel + bokklubbar. Grafik av Boktugg.

📉 Trend. Bokförsäljningsstatistiken för jan-jun 2022 visar att bokhandeln vann tillbaka marknadsandelar från internetbokhandeln. Men försäljningen i Sverige av fysiska böcker sjönk samtidigt som tillväxten för digitala saktar in. Totalt (alla format och kanaler) minskade bokförsäljningen 1,8 procent jämfört med samma tid förra året.

Verkstopplistorna för andra kvartalet visar vilka böcker som drog in mest pengar i kronor och ören – fördelat på olika kanaler och format. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

🤑 Kvartalstopplista. Den mest lönsamma boken under andra kvartalet 2022? Kult av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus sålde mest i kronor, alla format sammanräknade. Här är topplistorna på böckerna som drog in mest pengar under Q2-2022. Ett par författare (däribland) Läckberg & Fexeus lyckades få med två titlar på topp 20. Här hittar du alla topplistorna för apr-juni 2022.

Uppdateras under dagen …