Martin Kraghs bok Det fallna imperiet har fått ett overkligt mottagande

Martin Kragh. Bild: Utrikespolitiska Institutet

I boken Det fallna imperiet: Ryssland och väst under Vladimir Putin beskriver Martin Kragh Rysslands ambitioner efter Sovjetunionens fall. Boken ger en bakgrund till de händelser vi ser i Europa idag och har fått en uppmärksamhet långt över vad författaren väntat sig.

Martin Kragh väntar på flyget, på väg till ett bröllop. Det är midsommarafton och någon vecka innan det är dags för semester efter en mer än hektisk vår, den mest intensiva i hans yrkeskarriär.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Det har tärt på mina energiresurser och har varit möjligt bara på grund av att andra familjemedlemmar gör det jag inte kan nu. I juli checkar jag ut. Jag kommer att behöva samla tankarna och se i det lite större planet vad det är vi genomlevt. Vad som hänt i Europa i vår är större än något som hänt de senaste trettio åren.

Manuset till Det fallna imperiet skulle skickats till tryckeriet den 24 februari, samma dag som Ryssland invaderade Ukraina. En kuslig timing kan tyckas. Tryckningen stoppades, bokens förord byttes ut och två stycken i epilogen justerades. Resten av boken är densamma. Martin Kragh och hans forskarkollegor har under en längre tid varit medvetna om att något var på väg att ske.

– Vi visste att det skulle hända, men inte när. Vi har sett en eskalering i området som oundviklig, säger Martin Kragh, författare och forskare med inriktning på rysk och östeuropeisk ekonomi, politik och historia.

Boken kom ut och sedan dess är tillvaron inte sig lik. Martin Kragh började skriva på manuset våren 2020, med tanken att skildra den politiska bakgrunden till relationen mellan Ryssland och grannländerna.

– Jag skämtade med min förläggare och sa att målgruppen är de som prenumererar på tidningen Axess, en ganska smal grupp. Men jag sitter här på Arlanda och boken sitter uppe överallt – det hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Mottagandet av boken är helt overkligt, det är en väldigt speciell känsla att nå ut så här.

Intresset för Ryssland och Östeuropa är stort, det märker Martin Kragh inte minst när han är ute och föreläser runt om i Sverige. Under våren har intresset vuxit enormt, och det är många som följer ämnet med full uppmärksamhet. Under våren har han synts i de flesta nyhetsprogram. Det har hänt att Martin Kragh blivit approcherad i omklädningsrummet på gymmet av en 20-årig kille med initierade frågor om komplexa skeenden i konflikten.

– Folk uppskattar att det finns någon som tar frågorna. Det viktigaste nu är att frågan inte förlorar uppmärksamhet. Nyhetscykler kan bara pågå under så lång tid, men det är viktigt att frågan lever.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj nämns inte i Det fallna imperiet och det finns flera anledningar till det.

– Det görs alltid avvägningar i en bok som är så här informationstät. Det är en fråga om disposition, att inte ytterligare överbelamra en redan tät och faktaspäckad bok. Fram till den 24 februari var han en relativt nytillträdd president och vår bild av honom har förändrats oerhört genom året. Det är också något för tidigt att säga något om honom och hans tid vid makten. En viss tid behöver förflyta innan dess. Men det kan komma att åtgärdas i kommande böcker.

Vad kan vi vänta oss i nästa bok?
– Jag har en del idéer men tror inte att jag kan upprepa intresset för den här boken. Vid tillfälle hoppas jag få utrymme och tid att skriva.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Vårens hetaste bok om Ryssland?

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.