Martin Kragh. Bild: Utrikespolitiska Institutet

Martin Kraghs bok Det fallna imperiet har fått ett overkligt mottagande

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I boken Det fallna imperiet: Ryssland och väst under Vladimir Putin beskriver Martin Kragh Rysslands ambitioner efter Sovjetunionens fall. Boken ger en bakgrund till de händelser vi ser i Europa idag och har fått en uppmärksamhet långt över vad författaren väntat sig.

Martin Kragh väntar på flyget, på väg till ett bröllop. Det är midsommarafton och någon vecka innan det är dags för semester efter en mer än hektisk vår, den mest intensiva i hans yrkeskarriär.


ANNONS


– Det har tärt på mina energiresurser och har varit möjligt bara på grund av att andra familjemedlemmar gör det jag inte kan nu. I juli checkar jag ut. Jag kommer att behöva samla tankarna och se i det lite större planet vad det är vi genomlevt. Vad som hänt i Europa i vår är större än något som hänt de senaste trettio åren.

Manuset till Det fallna imperiet skulle skickats till tryckeriet den 24 februari, samma dag som Ryssland invaderade Ukraina. En kuslig timing kan tyckas. Tryckningen stoppades, bokens förord byttes ut och två stycken i epilogen justerades. Resten av boken är densamma. Martin Kragh och hans forskarkollegor har under en längre tid varit medvetna om att något var på väg att ske.

– Vi visste att det skulle hända, men inte när. Vi har sett en eskalering i området som oundviklig, säger Martin Kragh, författare och forskare med inriktning på rysk och östeuropeisk ekonomi, politik och historia.

Boken kom ut och sedan dess är tillvaron inte sig lik. Martin Kragh började skriva på manuset våren 2020, med tanken att skildra den politiska bakgrunden till relationen mellan Ryssland och grannländerna.

ANNONS

– Jag skämtade med min förläggare och sa att målgruppen är de som prenumererar på tidningen Axess, en ganska smal grupp. Men jag sitter här på Arlanda och boken sitter uppe överallt – det hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Mottagandet av boken är helt overkligt, det är en väldigt speciell känsla att nå ut så här.

Intresset för Ryssland och Östeuropa är stort, det märker Martin Kragh inte minst när han är ute och föreläser runt om i Sverige. Under våren har intresset vuxit enormt, och det är många som följer ämnet med full uppmärksamhet. Under våren har han synts i de flesta nyhetsprogram. Det har hänt att Martin Kragh blivit approcherad i omklädningsrummet på gymmet av en 20-årig kille med initierade frågor om komplexa skeenden i konflikten.

– Folk uppskattar att det finns någon som tar frågorna. Det viktigaste nu är att frågan inte förlorar uppmärksamhet. Nyhetscykler kan bara pågå under så lång tid, men det är viktigt att frågan lever.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj nämns inte i Det fallna imperiet och det finns flera anledningar till det.

– Det görs alltid avvägningar i en bok som är så här informationstät. Det är en fråga om disposition, att inte ytterligare överbelamra en redan tät och faktaspäckad bok. Fram till den 24 februari var han en relativt nytillträdd president och vår bild av honom har förändrats oerhört genom året. Det är också något för tidigt att säga något om honom och hans tid vid makten. En viss tid behöver förflyta innan dess. Men det kan komma att åtgärdas i kommande böcker.

Vad kan vi vänta oss i nästa bok?
– Jag har en del idéer men tror inte att jag kan upprepa intresset för den här boken. Vid tillfälle hoppas jag få utrymme och tid att skriva.

Vårens hetaste bok om Ryssland?

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar, däribland 30 månader av författaren Jannice Eklöf vars dotter drabbades av leukemi och under två och ett halvt år kastas familjen mellan hopp och förtvivlan. Bättre med åren av Katarina Steding Ehrenborg handlar bland annat om att bromsa åldrandet. Augustvinnaren Marit Kapla (Osebol) är tillbaka med ny bok: Kärlek på svenska. Och så en uppföljare: Mera saker som (nästan) ingen vet av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer med oväntade fakta.

🎂 Födelsedagar: Brian Aldiss (1925-2017) föddes den 18 augusti, men det är nästan trettio år sedan hans böcker (främst science fiction) gavs ut på svenska. Hans sista bok, Finches of mars, kom 2014. Dagboksförfattaren Agneta Horn (1629-1672) var också född denna dag och hon skildras i boken Agneta Horn : ett liv i trettioåriga krigets skugga av Karin Milles. Fyller år idag gör amerikanske historikern och författaren Timothy Snyder vars bok Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet (grafisk utgåva) nyligen kom ut på svenska i nytt lättillgängligt format.

🥙 Den 18 augusti firas Fajita-dagen. Hur långt har den svenska TexMex-kulturen utvecklats, vet vi skillnaden på burritos, fajitas och tacos? Läs ¡Taco loco! : Mexikansk gatumat från grunden av Jonas Cramby eller Tacos! : äkta mexikanska recept av Cruz Felipe Fuentes och Ben Fordham. Dessutom ”firas” idag i vissa länder Dålig Poesi-dagen. Vilket innebär att detta är dagen då ingen ska skämmas utan dela med sig av haikus och andra diktformer. Men det kan också vara dagen då du vill utveckla din inneboende poet och läsa Skriva poesi : om diktandets hantverk av Mats Söderlund eller Guide till att läsa och skriva poesi av Jenny Edvardsson.🎪 Jättemässa. Bokmässan i Frankfurt tänker efter några svåra coronaår åter bli bokbranschens mittpunkt. Med två månader kvar har 4 000 utställare från 80 länder bokat plats inklusive världens största förlag, skriver Publishing Perspectives. Alla 456 bord i Literary Agents & Scouts Center är bokade.

Fysisk butik = fysisk bokhandel + dagligvaruhandel. Ehandel = internetbokhandel + bokklubbar. Grafik av Boktugg.

📉 Trend. Bokförsäljningsstatistiken för jan-jun 2022 visar att bokhandeln vann tillbaka marknadsandelar från internetbokhandeln. Men försäljningen i Sverige av fysiska böcker sjönk samtidigt som tillväxten för digitala saktar in. Totalt (alla format och kanaler) minskade bokförsäljningen 1,8 procent jämfört med samma tid förra året.

Verkstopplistorna för andra kvartalet visar vilka böcker som drog in mest pengar i kronor och ören – fördelat på olika kanaler och format. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

🤑 Kvartalstopplista. Den mest lönsamma boken under andra kvartalet 2022? Kult av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus sålde mest i kronor, alla format sammanräknade. Här är topplistorna på böckerna som drog in mest pengar under Q2-2022. Ett par författare (däribland) Läckberg & Fexeus lyckades få med två titlar på topp 20. Här hittar du alla topplistorna för apr-juni 2022.

Uppdateras under dagen …