Författaren Johannes skildrar en osannolik kärlekshistoria i För evigt Josefin. Bild: Privat.

Johannes Vivers skriver om en förhäxande kärleksrelation med många gåtor

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Fantastisk kärlek, spännande vändningar och märkliga händelser. Steg för steg läggs pusslet i kärleksthrillern För evigt Josefin av författaren Johannes Vivers.

För evigt Josefin är en bok som Johannes Vivers har velat skriva i många år.


ANNONS


– För evigt Josefin är framför allt berättelsen om en mycket osannolik kärlek, men eftersom den innehåller många gåtor och mysterier kallar jag den för en kärleksthriller. Den bygger på en relation jag hade med en kvinna i slutet av 90-talet. Hon är väldigt mystisk i boken och karaktären John förhäxas av henne, till den grad att han tror att han förlorat förståndet.

Johannes Vivers har i många år arbetat med översättning, bland annat på SVT, men arbetar numera deltid som lärare i svenska som främmande språk på Folkuniversitetet. Resten av tiden tar han hand om sin son och hinner även klämma in lite skrivande.

– Jag har en stark kärlek till text, jag är språknörd och jag gillar att smaka på ord och formuleringar. Men i skolan tyckte jag inte alls om att skriva fritt, det är en mognadsprocess som tagit 30 år.

För evigt Josefin

För evigt Josefin

  • Förlag: Lava Förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-06-07
  • ISBN: 9789189269958

Det som sparkade igång Johannes författarskap var hans pappas död 2014.

– Det låter kanske märkligt, men vi stod varandra väldigt nära, och när han gick bort förändrades jag som människa. På flera sätt. Tidigare hade jag varit någon som festade mycket och tillbringade mycket tid med att se på fotboll och att träna. Om jag ser på mig utifrån i dag ser jag nästan en annan person. I dag ägnar jag mitt liv åt skrivande, läsande, musik och familjen. Träningen är borta. Festandet är borta. Fotbollen är borta. Jag förlorade en far och en typ av liv, men jag vann något annat.

Johannes kom till den punkt då han ställde frågan: Vad är viktigt i mitt liv?

ANNONS

– Min pappa var en sådan som inte förverkligade sina kreativa projekt. Han var amatörmusiker, amatörförfattare, amatörmålare, amatörpoet. Han gjorde ofta färdigt något till 75 procent, sedan lades det ner. Frustrationen över hans ofullbordade projekt gjorde det än viktigare för mig att förverkliga mina egna.

För evigt Josefin var känslomässigt svår att skriva, och en utmaning var vad av kärlekshistorien som skulle vara med i boken och vad som skulle utelämnas. Vissa händelser har bytts ut och andra ändrats. Vad som är självupplevt och vad som är hittepå får läsaren gissa.

– Någon har sagt att det värsta som finns är att ha en oskriven bok inom sig. När jag skrev min debutroman Dagen F kände jag för att göra upp med alla och allting som man vill förändra men som man aldrig gör. Och när jag skrev För evigt Josefin var det ett sätt för mig att göra upp med, och hjälpa mig att minnas, min egen erfarenhet av en relation.

Romanen är en bok om stor kärlek. Men är kärleken störst av allt eller finns det något som kan matcha kärlekens styrka?

– Det är en sak jag vill att man ska fundera på, men annars hoppas jag bara att historien ska fängsla läsaren. Alla som gillar att läsa om ung kärlek och mystik och spänning hoppas jag ska gilla boken. Min redaktör skrev efter genomläsning att den ”med mängder av ledtrådar likt en kriminalroman för läsaren mot den omvälvande upplösningen”. Det tyckte jag var fint beskrivet.

Johannes skapade en spellista med musik som hörs i bakgrunden i boken. Listan följer den kronologiska ordningen i boken och kan alltså ackompanjera läsningen. Nästa bok är påbörjad och i den är det annan musik i fokus, nämligen klassisk.

Om författaren:

Johannes Vivers bor i Svinninge med sin familj: sambon Maria och sonen Vinnie. Efter att länge ha jobbat med översättning, sadlade han 2014 om till lärare i svenska som främmande språk. Samtidigt började han skriva på sin första roman, den mörka komedin Dagen F som han debuterade med 2019. Kärleksthrillern För evigt Josefin är hans andra roman.


ANNONS


För evigt Josefin

För evigt Josefin
Författare
Förlag Lava Förlag
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor348
Vikt453 gr
Utgiven2022-06-07
SABHc
ISBN 9789189269958

När den snart 19-årige John träffar sitt livs kärlek, Josefin, blir han som besatt. Hon är något alldeles extra. Sagolikt vacker, intelligent, mystisk och beläst. John, som redan har en flickvän, dras längre och längre in i hennes nät. I det gåtfulla och läskiga spel som uppstår mellan John och Josefin, slits han mellan känslorna och blir nästan galen av ovissheten. Är hon hans jordiska ängel eller djävul?

Ju längre tiden går, desto fler frågor hopar sig hos John. Vem är det som ser ut som en häxa och bor i Josefins hus? Varför vill Josefin veta detaljerna kring det fruktansvärda som hände på Johns trettonårsdag? Och hur hör deras osannolika öden egentligen ihop?

Passion, hemligheter, studentglamour, erotik, krypande skräck, lycksalig romans och bottenlös sorg. För evigt Josefin är ett gripande drama, som med mängder av ledtrådar likt en kriminalroman för läsaren mot den omvälvande upplösningen. Boken är en emotionell berg-och-dalbana för alla som älskar otroliga kärlekar och berättelser. Den är till de som vet att sanningen ibland kan vara galnare och mer fantastisk än vad någon kan föreställa sig.

Johannes Vivers (född 1976) jobbar som lärare i svenska som främmande språk, och har en bakgrund som översättare av nyheter, filmer och teveprogram. Han samdriver podcasten Skrivdrömmar, som är omnämnd som en av Sveriges bästa skrivarpoddar. Tidigare har han gett ut den mörka komedin Dagen F och läromedlet Partikelverbens värld. Kärleksthrillern För evigt Josefin är hans andra roman.

"Det enda jag kan säga är ... WOW. För evigt Josefin är en fantastisk blandning mellan kärleksroman och thriller, som läsaren absolut inte kan lägga ifrån sig. Det är en djup resa in i kärlekens ljus och mörker, med karaktärer som man bär med sig under lång tid efteråt."
(Florence Wetzel, författare till The Woman Who Went Overboard)

"Den är fängslande, gripande, berörande, omtumlande. Den är helt galen, men så bra! Den är jättehemsk, men så fin! Jag log, skrattade, hade tårar i ögonen, tappade andan. En otroligt komplex och känsloladdad bok! Jag är golvad."
(Luise Mirow, doktorand i filosofi)

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …