Storytel lanserar öppen sajt med inlästa sagor på ukrainska

Flera nya initiativ tillgängliggör barnböcker på ukrainska. Foto: Istock

En ny sajt från Storytel erbjuder gratis ljudböcker för ukrainska barn världen över. Samtidigt släpper ett litet svenskt förlag tvåspråkiga bilderböcker.

Storytel Polen har utvecklat en internationell sajt med namnet Kazky (betyder saga på ukrainska) med inlästa sagor för ukrainska barn. Sagorna är tillgängliga över hela världen och är gratis att lyssna på. Just nu finns där cirka 40 berättelser. 

För att få katalogen med sagor att växa bjuder Storytel in innehållsleverantörer i hela Europa att delta i arbetet genom att översätta och producera ljudböcker för ukrainska barn.

– När Rysslands krig mot Ukraina inleddes nåddes Polen tidigt av stora flyktingströmmar. Storytels polska team ville hjälpa människor på flykt på alla sätt vi kunde, och det var så detta initiativ, som ligger oss alla varmt om hjärtat, föddes. Vi vill erbjuda ukrainska barn en stunds avkoppling i sagornas magiska värld, säger Michal Gwiazdowski, landschef Storytel Polen, i ett pressmeddelande. 

Ett annat initiativ för ukrainska barnfamiljer som flytt till Sverige kommer från Hatten förlag. De släpper 21 böcker med karaktärerna Babblarna och Ajja & Bajja med text både på svenska och ukrainska. Böckerna är tillgängliga för förskolor via appen Polyglutt samt inom kort också som eböcker på biblioteken.

– Babblarna och Ajja & Bajja är oerhört populära bland svenska förskolebarn. Hatten Förlag hoppas att detta initiativ bidrar till att de ukrainska barnen känner sig välkomna här i Sverige samt skapar glada stunder i en svår tid, säger Lennart Blixt, Head of Publishing & Licensing på Hatten förlag, i ett annat pressmeddelande.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL