Flera nya initiativ tillgängliggör barnböcker på ukrainska. Foto: Istock

Storytel lanserar öppen sajt med inlästa sagor på ukrainska

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En ny sajt från Storytel erbjuder gratis ljudböcker för ukrainska barn världen över. Samtidigt släpper ett litet svenskt förlag tvåspråkiga bilderböcker.

Storytel Polen har utvecklat en internationell sajt med namnet Kazky (betyder saga på ukrainska) med inlästa sagor för ukrainska barn. Sagorna är tillgängliga över hela världen och är gratis att lyssna på. Just nu finns där cirka 40 berättelser. 

För att få katalogen med sagor att växa bjuder Storytel in innehållsleverantörer i hela Europa att delta i arbetet genom att översätta och producera ljudböcker för ukrainska barn.

– När Rysslands krig mot Ukraina inleddes nåddes Polen tidigt av stora flyktingströmmar. Storytels polska team ville hjälpa människor på flykt på alla sätt vi kunde, och det var så detta initiativ, som ligger oss alla varmt om hjärtat, föddes. Vi vill erbjuda ukrainska barn en stunds avkoppling i sagornas magiska värld, säger Michal Gwiazdowski, landschef Storytel Polen, i ett pressmeddelande. 

Ett annat initiativ för ukrainska barnfamiljer som flytt till Sverige kommer från Hatten förlag. De släpper 21 böcker med karaktärerna Babblarna och Ajja & Bajja med text både på svenska och ukrainska. Böckerna är tillgängliga för förskolor via appen Polyglutt samt inom kort också som eböcker på biblioteken.

– Babblarna och Ajja & Bajja är oerhört populära bland svenska förskolebarn. Hatten Förlag hoppas att detta initiativ bidrar till att de ukrainska barnen känner sig välkomna här i Sverige samt skapar glada stunder i en svår tid, säger Lennart Blixt, Head of Publishing & Licensing på Hatten förlag, i ett annat pressmeddelande.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.