Flera nya initiativ tillgängliggör barnböcker på ukrainska. Foto: Istock

Storytel lanserar öppen sajt med inlästa sagor på ukrainska

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En ny sajt från Storytel erbjuder gratis ljudböcker för ukrainska barn världen över. Samtidigt släpper ett litet svenskt förlag tvåspråkiga bilderböcker.

Storytel Polen har utvecklat en internationell sajt med namnet Kazky (betyder saga på ukrainska) med inlästa sagor för ukrainska barn. Sagorna är tillgängliga över hela världen och är gratis att lyssna på. Just nu finns där cirka 40 berättelser. 

För att få katalogen med sagor att växa bjuder Storytel in innehållsleverantörer i hela Europa att delta i arbetet genom att översätta och producera ljudböcker för ukrainska barn.

– När Rysslands krig mot Ukraina inleddes nåddes Polen tidigt av stora flyktingströmmar. Storytels polska team ville hjälpa människor på flykt på alla sätt vi kunde, och det var så detta initiativ, som ligger oss alla varmt om hjärtat, föddes. Vi vill erbjuda ukrainska barn en stunds avkoppling i sagornas magiska värld, säger Michal Gwiazdowski, landschef Storytel Polen, i ett pressmeddelande. 

Ett annat initiativ för ukrainska barnfamiljer som flytt till Sverige kommer från Hatten förlag. De släpper 21 böcker med karaktärerna Babblarna och Ajja & Bajja med text både på svenska och ukrainska. Böckerna är tillgängliga för förskolor via appen Polyglutt samt inom kort också som eböcker på biblioteken.

– Babblarna och Ajja & Bajja är oerhört populära bland svenska förskolebarn. Hatten Förlag hoppas att detta initiativ bidrar till att de ukrainska barnen känner sig välkomna här i Sverige samt skapar glada stunder i en svår tid, säger Lennart Blixt, Head of Publishing & Licensing på Hatten förlag, i ett annat pressmeddelande.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …