Maria Fröhlich tar plats i Svenska Barnboksakademin

Maria Fröhlich är invald i Svenska Barnboksakademin. Bild: Henric Lindsten.

Maria Fröhlich är en av de två illustratörer som nyligen valts in i Svenska Barnboksakademin. En knapp vecka efter beskedet har det börjat sjunka in.

Maria Fröhlich tar plats i Svenska Barnboksakademin på stol nummer 12. Ny i akademin är också Peter Bergting på stol nummer 16.

– Det känns väldigt hedrande att bli invald och jag ser verkligen fram emot att ta del i barnboksakademins arbete med att främja barn- och ungdomslitteratur. Bilderboken och dess framtid är något jag brinner för och jag hoppas kunna bidra med nya perspektiv, säger Maria Fröhlich.

Telefonsamtalet från ledamoten Sara Bergmark Elfgren kom mitt i packbestyren inför speleventet Nordsken 2022 i Skellefteå, och Maria Fröhlich fick sätta sig ner när hon förstod vad det handlade om.

– Den första reaktionen var att bli glad, det är många i akademin vars arbete jag beundrar, det känns jättekul.

Båda de nya ledamöterna är illustratörer och serieskapare, kompetenser som akademin behövde förstärka med, enligt ordförande Johanna Lindbäck.

– Det känns rätt i tiden. Det finns många serieskapare inom bild- och barnboksutgivningen, det är så det ser ut idag, säger Maria Fröhlich.

Förra året var hektiskt för henne, inte minst när barndomsdrömmen att teckna för Marvel Comics gick i uppfyllelse, och innebar endast en veckas ledighet på hela året. Nu arbetar hon på uppföljaren till barnboken Ruby och Lejon, ett större serieprojekt utomlands och som lärare på Konstfack.

I år väntar en ordentlig sommarsemester och ett mer normalt arbetsår.

– Nu har jag haft möjlighet att stanna, reflektera och känna hur kul det är att faktiskt leva drömmen. Det är ett privilegium att vara på den här platsen i mitt liv just nu.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL