Maria Fröhlich är invald i Svenska Barnboksakademin. Bild: Henric Lindsten.

Maria Fröhlich tar plats i Svenska Barnboksakademin

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Maria Fröhlich är en av de två illustratörer som nyligen valts in i Svenska Barnboksakademin. En knapp vecka efter beskedet har det börjat sjunka in.

Maria Fröhlich tar plats i Svenska Barnboksakademin på stol nummer 12. Ny i akademin är också Peter Bergting på stol nummer 16.

– Det känns väldigt hedrande att bli invald och jag ser verkligen fram emot att ta del i barnboksakademins arbete med att främja barn- och ungdomslitteratur. Bilderboken och dess framtid är något jag brinner för och jag hoppas kunna bidra med nya perspektiv, säger Maria Fröhlich.

Telefonsamtalet från ledamoten Sara Bergmark Elfgren kom mitt i packbestyren inför speleventet Nordsken 2022 i Skellefteå, och Maria Fröhlich fick sätta sig ner när hon förstod vad det handlade om.

– Den första reaktionen var att bli glad, det är många i akademin vars arbete jag beundrar, det känns jättekul.

Båda de nya ledamöterna är illustratörer och serieskapare, kompetenser som akademin behövde förstärka med, enligt ordförande Johanna Lindbäck.

– Det känns rätt i tiden. Det finns många serieskapare inom bild- och barnboksutgivningen, det är så det ser ut idag, säger Maria Fröhlich.

Förra året var hektiskt för henne, inte minst när barndomsdrömmen att teckna för Marvel Comics gick i uppfyllelse, och innebar endast en veckas ledighet på hela året. Nu arbetar hon på uppföljaren till barnboken Ruby och Lejon, ett större serieprojekt utomlands och som lärare på Konstfack.

I år väntar en ordentlig sommarsemester och ett mer normalt arbetsår.

– Nu har jag haft möjlighet att stanna, reflektera och känna hur kul det är att faktiskt leva drömmen. Det är ett privilegium att vara på den här platsen i mitt liv just nu.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.