Sallad eller pocket? Foto: iStock. Animation: Boktugg. (pocketboken Senseis portfölj Àr utgiven av Tranan)

đŸ„Ș Pocketlunch (Nyhetsbrev #385)

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
Dela pÄ linkedin
Dela pÄ email

SkÀrtorsdag: Och plötsligt var det pÄsk igen. Lite som jul light dÀr vi kan köpa vörtbröd och must i affÀrerna medan det Àr kampanjpris pÄ köttbullar, sill och Àgg. Samtidigt som priserna i övrigt ökar pÄ alla varor. Kanske Àven pÄ böcker, lÀs nedan om pocketpriser. Hade hoppats kunna bjuda pÄ ett Boktugg-pÄskÀgg idag men det ÄterstÄr lite IT-pyssel.

Ha en skön pÄsk!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

ERBJUDANDE: PĂ„skdeckare pĂ„ Bokus – köp 4 betala för 3. GĂ€ller tom 24 april, endast utvalda titlar. (sponsrat)


Pocketpris vs lunchpris. Foto: iStock.

Ska en pocket fÄ kosta mer Àn en lunch?

I mÄndags avslöjade Förlagspodden att Bonniers tÀnker skrota prisgrupperna pÄ pocketböcker vilket följdes upp av SvB. Det Àr inte alla som reflekterat sÄ mycket över bokstÀverna som trycks pÄ baksidan av pocketböcker. Fördelen för fysiska ÄterförsÀljare Àr att de dÄ slipper prismÀrka sjÀlva.

I korthet Àr det sÄ att en bokstav motsvarar en fastlagd fpris-nivÄ. Efterhand som kostnaderna ökat har man lagt till nya bokstÀver. Men nu ökar tryckpriserna bÄde pÄ grund av en rad faktorer: högre papperspriser och fraktkostnader i kombination med minskade upplagor.

Det Àr inte slut pÄ alfabetet Ànnu, men det nÀrmar sig.

Den stora oron hos Ă„terförsĂ€ljarna Ă€r att passera en magisk grĂ€ns: hundralappen. Inte för att sĂ€rskilt mĂ„nga kunder lĂ€ngre plockar fram en hundralapp, de flesta trycker bara kortet mot lĂ€saren och svarar ”nej det behövs inte” pĂ„ frĂ„gan om de vill ha kvitto. I alla fall om man köper en pocketbok.

Sedan nÄgra veckor tillbaka jobbar jag en hel del i centrum (Helsingborg) och kan konstatera att det Àr inte mÄnga lunchalternativ som ligger under hundralappen.

Du fÄr knappt tvÄ koppar varm choklad för en hundring.

Kanske Àr det en obefogad oro att lÄta pocketpriset gÄ över hundralappen? Akademibokhandeln kör just nu en kampanj med storpocket för 99 kr/st. Kanske Àr det helt enkelt dags att lÄta det formatet dö och istÀllet slÀppa pocketpriset fritt.

Idag Àr en pocket billigare Àn fyra liter diesel.

Filmstaden bjöd ju dessutom bokbranschen pÄ ett bra sÀljargument i veckan: NÀr du lÀser den hÀr boken kan du köpa dina snacks precis var du vill.

Alternativet Àr att bokhandeln börjar sÀlja popcorn och varm choklad tillsammans med de dÀr pocketböckerna. Hur lÄter 249 kr för en pocketbok, en stor popcorn och en latte?


Den fysiska mÀssans comeback manifesterad?

LondonmĂ€ssan var en succĂ© att döma av rapporterna. Folk hade lĂ€ngtat i Ă„ratal efter att Ă€ntligen fĂ„ trĂ€ffas ansikte mot ansikte. I Ă„r var den pĂ„ 60 procent av ett vanligt Ă„r, men nĂ€sta Ă„r …?

Ja, det finns helt uppenbart mycket som lockar med det fysiska mötet och 2022 ser ut att vara en comeback för fysiska event, oavsett om det Àr vÀlfyllda lÀktare i hockeyslutspel och fotbollspremiÀrer eller bokmÀssor och författarkvÀllar.

SÄ allt Àr krattat för att Stockholms bokhelg (lÀs vÄr lÀgesrapport) och BokmÀssan i Göteborg och alla andra litterÀra evenemang i vÄr, sommar och höst blir som vanligt?

Nja. Den slutsatsen Ă€r för tidig att dra. Är det nĂ„got pandemin lĂ€rt oss sĂ„ Ă€r det att vissa saker gĂ„r att göra pĂ„ distans, via Zoom, Teams eller valfri annan plattform. Dessutom har vi digitaliseringen som inte gĂ„r att bortse ifrĂ„n nĂ€r konsumenterna gĂ„r frĂ„n papper till skĂ€rm eller hörlurar.

MÀssor och festivaler kommer i allt högre grad att behöva bli hybridevenemang, precis som man kan sÀga att idrotten varit i flera Är. En fotbolls- eller hockeymatch har merparten av sina besökare pÄ distans. PÄ stor skÀrm hemma i soffan eller pÄ krogen. Eller numera till och med pÄ smÄ mobiltelefonskÀrmar.

Och det Àr inte sÀkert att det Àr pÄkostad tv-produktion som krÀvs heller. Youtube, Tiktok och andra plattformar har visat att det ofta gÄr att producera med en bra mobilkamera och en schysst mikrofon. Jag gjorde sjÀlv en livesÀndning via mobil och en liten mick hÀromveckan, utomhus i blÄst med fullgott resultat.

Framför allt ska vi komma ihÄg att det inte finns en mall för ett litterÀrt event. Tekniken ger oss helt nya möjligheter att utforska nya varianter och kombinationer. Kanske författartrÀffar med lunch + bok i samarbete mellan förlag/bokhandel/restaurang? SÀkert redan nÄgon som testat denna idé.


Och sĂ„ nĂ„gra saker till …

⚖ LAGSTOPP: Staten Maryland i USA kommer inte att presentera nĂ„gra nya bevis och dĂ€rmed tyder allt pĂ„ att den omstridda ebokslagen stoppas av domstolen, skriver Publishers Weekly. Tanken med lagen var att förlag skulle tvingas erbjuda eböcker för utlĂ„ning pĂ„ bibliotek pĂ„ ”rimliga villkor”. Lagen godkĂ€ndes av generalsförsamlingen i Maryland och skulle ha trĂ€tt i kraft 1 januari 2022 om inte Association of American Publishers hade överklagat. Fler delstater försöker stifta liknande lagar utan framgĂ„ng.

DIGITALBOOM: Intresset för ljudböcker och eböcker hÄller i sig. Nextory meddelar att de ökat antalet anvÀndare med 69 procent under första kvartalet (jÀmfört med samma period 2021). Bolaget planerar att lansera i fler lÀnder (tio marknader idag) under Äret. LÀs mer.

🐮 FILMBOK: Det Ă€r mĂ„nga böcker som blir film. NĂ€r Quentin Tarantino debuterar med romanen Once Upon a Time in Hollywood sĂ„ Ă€r den baserad pĂ„ hans Oscars-vinnande film med samma namn. Den kom ut pĂ„ engelska i somras och har toppat NY Times Bestseller-lista. Nu slĂ€pps den pĂ„ svenska med titeln: Det var en gĂ„ng i Hollywood i översĂ€ttning av Patrik Hammarsten.

📚 STREJKHOT: Bör svenska författare gĂ„ ut i strejk? Det frĂ„gar sig författaren Göran Sommardal i en debattartikel i GP – och pĂ„minner om Biblioteksaktionen 1969.
”Kanske kan man börja med en sittstrejk. VĂ€gra att kryssa för nĂ„gon annan ruta i bokkontraktet Ă€n den som gĂ€ller rĂ€tten att ge ut en fysisk bok, och kanske en e-bok? BehĂ„lla alla de andra rĂ€ttigheterna för sig sjĂ€lv, sĂ„ lĂ€nge?”, skriver Sommardal.

🧠 DEBUTANT: ”Böcker kan förĂ€ndra liv. För 10 Ă„r sedan köpte jag boken som förĂ€ndrade mitt. DĂ„ var jag runt 35 Ă„r, hade jobbat som psykologilĂ€rare i ett decennium och behövde nya perspektiv och erfarenheter.” SĂ„ inleder minnesmĂ€staren Martin Nilsson sitt debutantportrĂ€tt.

ÄNNU FLER DEBUTANTER: (hitta alla debutantportrĂ€tt hĂ€r)


Det Ă€r mycket matliknelser i det hĂ€r nyhetsbrevet. PĂ„minner dĂ€rför om Boktuggs annonsmeny. DĂ€r finns nĂ„got för alla plĂ„nböcker. Även för den som har en budget i nivĂ„ med en inbunden bok till fullpris.


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal. Eller köp en annons.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❀ Tack för att du lĂ€ste Ă€nda hit. Hoppas att lĂ€supplevelsen var bra. Som du mĂ€rkte slapp du betalvĂ€gg. Mycket tack vare lĂ€sare som vĂ€ljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan Ă€r Supporter – tack!)

❀ Tack för att du lĂ€ste Ă€nda hit. Hoppas att lĂ€supplevelsen var bra. Som du mĂ€rkte slapp du betalvĂ€gg. Mycket tack vare lĂ€sare som vĂ€ljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan Ă€r Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

LÀr dig bokbranschen pÄ 5 minuter

FÄ vÄrt nyhetsbrev, mÄndag och fredag. HÄll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och fÄ lite boktips. Gör som över 8000 andra.