Fråga Boktugg: Vilket f-pris motsvarar prisgrupp C-K på pocket?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: F-pris sätts av förlaget men när det gäller pocketböcker är det tydligen inte fri prissättning utan man måste följa en skala med bokstäver och man ska välja ”prisgrupp” på boken. Men vilka f-priser motsvarar de olika bokstäverna egentligen?

Svar: De flesta bokformat har helt fri prissättning. Oavsett om boken är inbunden eller mjukband, färgtryck eller svartvit, kan förlaget välja precis vilket f-pris som helst.

Undantaget är pocketformatet som både har fast storlek (standardpocket har måtten bredd x höjd 110 x 178 mm) som istället utgår ifrån prisgrupper eller en skala med bokstäver där varje bokstav motsvarar ett visst f-pris.

I takt med att f-priserna på pocket behövt höjas har man lagt till nya bokstäver med högre f-pris. På pocketböcker trycks en symbol med prisgrupp (C-K) för att butikerna i sin tur ska kunna ha en prislista för vad pocketböcker i de olika prisgrupperna kostar.

För prisgrupperna finns även ett rekommenderat utpris till återförsäljaren men pocket säljs ofta med kampanjpriser och erbjudanden i stil med köp 4 betala för 3 är vanliga i fysisk handel. Nätbokhandlarna följer inte heller de rekommenderade utpriserna.

Dessa f-priser gäller för de olika prisgrupperna/bokstäverna i pocketskalan (notera att nyare pocket inte hamnar i de lägre prisgrupperna):

C –
D –
E – 25 kr
F – 27 kr
G – 29 kr
H – 31 kr
I – 33 kr
J – 35 kr
K – 38 kr

Man kan följa utvecklingen prismässigt genom att exempelvis titta på Camilla Läckbergs pocketböcker. När Isprinsessan utkom 2004 hade den f-pris 25 kr (dvs prisgrupp E). Därefter har den vandrat uppåt i prisgrupperna. När Häxan släpptes 2018 hade den f-pris 38 kr (dvs prisgrupp K). Numera finns hela Fjällbackaserien i nya utgåvor – placerade i prisgrupp K.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL