Författaren Christoffer Holst hämtar mycket inspiration från mat, framförallt i sin nya feelgoodroman som utspelar sig i krogbranschen.
De senaste åren har Christoffer Holst påbörjat en ny feelgoodserie utgiven av Lovereads (ett romance-imprint till Forum) där handlingen i böckerna kretsar kring god mat och dryck. Först ut var Solsken och parmesan som kom 2020, och näst på tur är Den glömda kokboken som släpps i april 2022.
– Mat och vin brukar spela stor roll i alla mina böcker, men särskilt i Den glömda kokboken! Och den här tillhör dessutom en boksvit som heter ”Mat, vin och nya chanser”, där alla böcker utspelar sig i miljöer med mycket matfokus. I den förra boken, Solsken och parmesan, handlade det om en matlagningsresa till Italien, och i denna bok är det krogbranschen som står i fokus, säger Christoffer.
– För mig är mat en oändlig inspirationskälla, och vackra miljöer likaså. Mat är feelgood för mig, och det är ju det jag skriver. Sedan är ju krogbranschen en väldigt spännande bransch, med både glädje och svärta, och här fick jag grotta ner mig ordentligt i åttiotalets krogar i Stockholm. Det var hur kul som helst!
Har du med detta hittat en egen nisch som inte är så utforskad?
– Kanske. Alla har ju en relation till restauranger men få kanske vet vad som pågår bakom kökets väggar. Men för mig handlar feelgoodgenren om två saker: livsförändringar och eskapism. Att läsa om god mat och samtal runt middagsbord är lite balsam för själen i min värld.
Själv är Christoffer utbildad sommelier, men han har aldrig jobbat på restaurang, bara på café och en natt på en nattklubb i Dalarna.
Den glömda kokboken handlar dels om Max, som är en av landets hetaste krogrecensenter. Han har en vass penna och vet allt om storstadens inneställen, men få vet att hans eget liv har kraschat totalt. Parallellt med honom får vi följa Kicki, en kvinna som på åttiotalet flyttar från Västervik för att ta jobb på krogen Lilla Champen. Men livet tar snabbt en oväntad vändning.
– Det handlar mycket om glädjen i mat, men också om mörkret man kan möta i den där världen. Missbruk bland annat. Ett ämne jag inte skrivit om förrän nu. Men i och med att det är en må bra-roman slutar det åtminstone hoppfullt, säger Christoffer.
Aktuella erbjudanden
Aktuella erbjudanden hos Adlibris
Kampanjpriser hos Bookhero
Heta erbjudanden hos Bokus
När du handlar böcker via länkarna ovan stöttar du Boktugg med en liten kick-back. Tack.
Den glömda kokboken
- Förlag: Lovereads
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2022-04-12
- ISBN: 9789188801876
Christoffer Holst tipsar om 3 böcker med mycket hjärta och god mat
Hjärtats skafferi av Ruth Reichl
”En ljuvlig roman av en av Amerikas mest kända matskribenter. Här får du New York, historia och delikatesser i en härlig blandning.”
Hjärtats skafferi
- Förlag: Printz Publishing
- Format: Pocket
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-05-09
- ISBN: 9789188261748
Under Toscanas sol av Frances Mayes
”En modern klassiker om en journalist som köper ett slitet hus i Toscana med sin make. Rekommenderar även filmen, som jag sett säkert femton gånger.”
Under Toscanas sol. Ett hus i Toscana
- Förlag: Bokförlaget Forum
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 1998-10-07
- ISBN: 9789137113715
Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg
”En rolig roman om en kvinna som flyr Sverige för Frankrike, och börjar om från början. Mängder av människokärlek och ost utlovas!”
Je m'appelle Agneta
- Förlag: Piratförlaget
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2021-03-15
- ISBN: 9789164206725
Om Christoffer Holst
Christoffer Holst är författare, förläggare (på Printz Publishing) och utbildad sommelier. Han debuterade 2015 med Mitt hjärta går på och har skrivit flera feelgoodromaner sedan dess, bland annat deckarserien om Cilla Storm.