Dana Sederowsky debuterar med berättelsen om en klaustrofobisk tillvaro

Debutanten Dana Sederowsky. Foto: Dana Sederowsky

Jag är bildkonstnär, verksam i Malmö. Debuterade som konstnär i mitten av nittiotalet. Arbetar med videokonst, textinstallationer och fotografi. Text och språk har alltid varit den mest betydelsebärande delen i mitt konstnärsskap.

Att gå från att skriva videomonologer till nu min skönlitterära debut, som i sig nästan är i form av en lång inre monolog, var ett naturligt steg för mig. Tillvägagångssättet att arbeta skiljde sig inte nämnvärt hur jag annars arbetar.

Repetition, monotoni, ensamhetens ritualer och tidens gång är element i Separat som också är återkommande i mitt övriga konstnärsskap. Och icke att förglömma en absurd humor.

Separat skrevs innan pandemin, vilket gjort den delvis profetisk, då berättarrösten har en fixering vid såväl smittor som en annalkande undergång.

Jag har också utmanat mig själv i att ta bort hänvisningar till tid och plats i berättelsen. Även namn, ålder och kön hos huvudpersonen saknas.

Separat är samtidigt översatt till engelska, med titeln: Solo.

Separat

Separat

I Separat har Dana Sederowsky skapat en karaktär som aktivt väljer bort samhället. En karaktär som vägrar behöva någon annan än sig själv. I en blandning av korta, lösryckta meningar, listor, protokoll, långa stycken och tomma sidutrymmen beskrivs här ett liv i total social isolering. Andra människor betraktas på avstånd. Deras beteende dissekeras, analyseras och föraktas. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL