Årets läsupplevelse 2021 – plats 2: ”Shuggie Bain” av Douglas Stuart

Årets läsupplevelse 2021 - plats 2: Shuggie Bain av Douglas Stuart. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Bookerprisvinnaren Shuggie Bain av Douglas Stuart kom på plats 2 i Boktuggs omröstning om årets läsupplevelse.

Douglas Stuarts debutroman Shuggie Bain som vann Bookerpriset 2020 är en berättelse om klass och kärlek. Den har fått ett storartat mottagande och jämförts med såväl Frank McCourt, Hanya Yanagihara och Éduoard Louis som James Joyce. ”En debut som känns som ett mästerverk”, skrev Washington Post. Shuggie Bain är översatt till svenska av Eva Åsefeldt och utgiven av Albert Bonniers förlag.

Shuggie Bain

Shuggie Bain

Janina Rak som arbetar med kommunikation på Bonnierförlagen har jobbat med boken.

Hur var det att jobba med den här boken?
– Väldigt roligt. Jag tyckte så mycket om Shuggie Bain och kände direkt att det här är en bok som många kommer gilla. Dessutom var författaren Douglas Stuart en dröm att jobba med för mig som PR-person: alltid positiv och generös med sin tid.

Varför tror du att så många har fastnat för den?
– Den väcker känslor. Dessutom är den skriven med mycket kärlek, och det tror jag skiner igenom.   

Kan du tipsa om någon av dina egna stora läsupplevelser från i år?
– Jonas Bruns bok Hon minns inte. Herregud, som jag gråtit.

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL