Årets läsupplevelse 2021 - plats 12: När bergen sjunger av Nguyen Phan Que Mai. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Årets läsupplevelse 2021 – plats 12: ”När bergen sjunger” av Nguyen Phan Que Mai

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

När bergen sjunger av Nguyen Phan Que Mai kom på plats 12 i Boktuggs omröstning om årets läsupplevelse. Vi bytte några ord med Lena Amurén på Historiska Media.

Hanoi, 1972. En flicka och en mormor klamrar sig fast vid varandra när amerikanska bomber dånar utanför deras improviserade skydd. Flickans föräldrar har gett sig iväg för att utkämpa det krig som sliter itu både hennes land och familj. Medan hon väntar på att föräldrarna ska återvända gör mormodern allt i sin makt för att skingra barnbarnets tankar. Hon berättar sina bevarade hemligheter och ger flickan ovärderliga lektioner om livet, inte bara hur man överlever utan hur man lever med mod, heder och medkänsla i behåll.


ANNONS


När bergen sjunger

När bergen sjunger

  • Förlag: Historiska Media
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-03-15
  • ISBN: 9789177894469

När bergen sjunger är översatt till svenska av Annika Sundberg och utgiven av Historiska Media. Lena Amurén är förlagschef och fick besvara ett par frågor om boken.

Vad vill du säga om boken?
– När bergen sjunger utspelar sig i en miljö som i mångt och mycket var okänd för mig. Jag har själv upplevt 70-talets nyhetsbevakning av Vietnamkriget men landets myllrande historia består av så mycket mer. Genom samtalen mellan den unga flickan Huong och hennes mormor berättas Vietnams hela omvälvande 1900-talshistoria. Det blir en berättelse med mycket smärta men också om människans inneboende förmåga att resa sig och gå vidare i livet.

Har du några tips på ytterligare läsupplevelser under året?
– Gunnela Björks Lust och nöd. Karin & Nils Adamsson – sexualupplysningens pionjärer, en skildring av kampen för barns rätt att födas önskade och kvinnans rätt att bestämma över sin kropp. En kamp som utspelade sig under hela 1900-talet och som känns oroväckande aktuell idag. I centrum står pionjärerna Karin och Nils Adamsson som verkade för sexuell upplysning och fri försäljning av preventivmedel.

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.