Författaren Åsa Larsson
Författaren Åsa Larsson. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Åsa Larsson vinterpratar: Utmanade mina fördomar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bianca Kronlöf, Mikael Niemi och Antje Jackelén finns alla bland vintervärdarna när årets säsong av ”Vinter i P1” nu har presenterats. Allra först ut är deckarförfattaren Åsa Larsson, som ska prata om en upptäckt som utmanade hennes fördomar.

Åsa Larsson har sommarpratat två gånger, men när hon nu ska vara vintervärd ska hon prata om en omvälvande upptäckt hon gjorde när hon precis hade avslutat sin senaste bok, ”Fädernas missgärningar”. Av en slump fick hon reda på att hennes farmors mor Eva-Lisa hade skrivit på en petition för kvinnlig rösträtt 1914.


ANNONS


– Jag gjorde en massa avslut i mitt liv: skrev klart min bokserie, sålde mitt hus, förberedde mig för en period av tomhet. I den där tomheten klev plötsligt min farmors mor in och stökade till det. Att hon skrivit på den där petitionen utmanade verkligen mina fördomar om henne, hon tillhörde den västlaestadianska tron som är en konservativ och ganska patriarkal struktur, säger hon.

Blev besatt

Åsa Larsson ”blev besatt” av att ta reda på mer, och fick finna sig i att få hela sin bild av Eva-Lisa omkullkastad, även om hon fortfarande inte vet om den där petitionen skrevs på i hemlighet eller inte.

– Men hon klev plötsligt ur den box som jag hade placerat henne i, den om hur laestadianska kvinnor i min släkt på den tiden var undergivna arbetsmänniskor med huvudduk. Jag får ofta frågan var författare får sina idéer ifrån, och jag skulle säga att det är just i de här mellanrummen när man börjar ta reda på saker och fyller ut det man inte vet, säger hon.

Arbetet med vinterpratet har fått ta tid, och har dessutom påmint Åsa Larsson om känslan när hon började skriva sin första roman för 20 år sedan, det vill säga: lustfyllt.

ANNONS

– Då var livet ganska grått och jag kände en sådan otrolig lycka när jag tog upp mitt ungdomsskrivande. Jag har känt samma sak nu när jag förutsättningslöst har fått rota i början av 1900-talet genom min släkting. Jag känner mig som en labrador som jätteglad springer omkring på stranden med en pinne i munnen! Det här har jag verkligen gjort enbart för att jag tycker att det är roligt, säger hon.

Läsarkärlek

Nyligen tog Åsa Larsson emot Svenska Deckarakademins pris för årets bästa kriminalroman för just Fädernas missgärningar som är den sista delen i bokserien om advokaten Rebecka Martinsson. Boken har även fått fin kritik, men det är framförallt från läsarna som Larsson har fått feedback:

– Jag upplever att jag har fått läsarkärlek på ett sätt som jag aldrig har fått tidigare. Jag skulle ju hemskt gärna vilja säga att det är för att det här är det bästa jag har skrivit, men jag tror att sanningen är att vi har lättare att nå varandra i dag via sociala medier, säger hon.

Text: Sara Haldert/TT

Fakta: Vinterpratarna 2021

25/12: Åsa Larsson, författare

26/12: Antje Jackelén, ärkebiskop

27/12: Olof Wretling, skådespelare, regissör, komiker


ANNONS


28/12: Bianca Kronlöf, skådespelare, komiker, författare

29/12: Mikael Niemi, författare

30/12: Bi Puranen, forskare

31/12: Rickard Söderberg, operasångare

1/1: Mustafa Can, journalist, författare

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …