Åsa Larsson fick pris för Årets bästa kriminalroman 2021

Åsa Larsson årets bästa kriminalroman
Åsa Larsson har skrivit 2021 års bästa kriminalroman, menar juryn på Svenska Deckarakademin. Foto: Orlando G Boström

Svenska Deckarakademin har utsett vinnarna av Årets bästa kriminalroman 2021. Bästa svenska: Åsa Larsson, bästa översatta: Guillaume Musso (övers Christina Norrman), Debutpriset: Sara Strömberg och Spårhunden: Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson.

Vi har tidigare rapporterat om de nominerade till Årets bästa kriminalroman 2021 och nu är det dags att presentera vinnarna.

Det blev Åsa Larsson som kammade hem Svenska Deckarakademins ”gyllene kofot” i år. Fädernas missgärningar, den sjätte och sista boken om Rebecka Martinsson får Deckarakademins pris för Årets bästa kriminalroman. Motiveringen var: ”Med djup gestaltning och levande karaktärer avslutas en storartad serie.” Boken kom ut på Albert Bonniers förlag.

Därmed kan man säga att cirkeln är sluten eftersom Åsa Larsson debuterade 2003 med Solstorm, som belönades med Svenska Deckarakademins pris för bästa debut och även blev film med Izabella Scorupco i huvudrollen som Rebecka Martinsson.

Priset för årets bästa ”till svenska översatta kriminalroman” går till Guillaume MussoÅterträffen (La jeune fille et la nuit, övers. Christina Norrman, Nona). ”En underhållande, välskriven och originell kriminalroman med en vindlande intrig som bjuder på många överraskningar” tyckte Deckarakademin.

Sara Strömberg får årets debutpris för sin roman Sly (Modernista). Deckarakademin ansåg att det är ”En spännande och stilsäker kriminalroman om ensamhet, tillhörighet och död i en avfolkad och mediebortglömd del av Sverige”.

Spårhunden 2021 tilldelas Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson: Jobbiga tjejer (Lilla Piratförlaget). Juryns motivering: ”En stilsäker berättelse om tonårsvänskap och orättvisor. En härlig bok med spänning, humor och högt tempo.”

John-Henri Holmberg får Svenska Deckarakademins pris för berömvärd översättargärning. Han översätter bland annat Stephen Kings romaner. Exempelvis Billy Summers som utkommer på svenska nästa vecka.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL