Åsa Larsson årets bästa kriminalroman
Åsa Larsson har skrivit 2021 års bästa kriminalroman, menar juryn på Svenska Deckarakademin. Foto: Orlando G Boström

Åsa Larsson fick pris för Årets bästa kriminalroman 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Svenska Deckarakademin har utsett vinnarna av Årets bästa kriminalroman 2021. Bästa svenska: Åsa Larsson, bästa översatta: Guillaume Musso (övers Christina Norrman), Debutpriset: Sara Strömberg och Spårhunden: Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson.

Vi har tidigare rapporterat om de nominerade till Årets bästa kriminalroman 2021 och nu är det dags att presentera vinnarna.

Det blev Åsa Larsson som kammade hem Svenska Deckarakademins ”gyllene kofot” i år. Fädernas missgärningar, den sjätte och sista boken om Rebecka Martinsson får Deckarakademins pris för Årets bästa kriminalroman. Motiveringen var: ”Med djup gestaltning och levande karaktärer avslutas en storartad serie.” Boken kom ut på Albert Bonniers förlag.

Därmed kan man säga att cirkeln är sluten eftersom Åsa Larsson debuterade 2003 med Solstorm, som belönades med Svenska Deckarakademins pris för bästa debut och även blev film med Izabella Scorupco i huvudrollen som Rebecka Martinsson.

Priset för årets bästa ”till svenska översatta kriminalroman” går till Guillaume MussoÅterträffen (La jeune fille et la nuit, övers. Christina Norrman, Nona). ”En underhållande, välskriven och originell kriminalroman med en vindlande intrig som bjuder på många överraskningar” tyckte Deckarakademin.

Sara Strömberg får årets debutpris för sin roman Sly (Modernista). Deckarakademin ansåg att det är ”En spännande och stilsäker kriminalroman om ensamhet, tillhörighet och död i en avfolkad och mediebortglömd del av Sverige”.

Spårhunden 2021 tilldelas Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson: Jobbiga tjejer (Lilla Piratförlaget). Juryns motivering: ”En stilsäker berättelse om tonårsvänskap och orättvisor. En härlig bok med spänning, humor och högt tempo.”

John-Henri Holmberg får Svenska Deckarakademins pris för berömvärd översättargärning. Han översätter bland annat Stephen Kings romaner. Exempelvis Billy Summers som utkommer på svenska nästa vecka.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL