Hört & läst 7 december 2021

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

🎪 ÅrhusFestival. Alex Schulman är ett av affischnamnen vid Århus internationella litteraturfestival LiteratureXchange 2022 som äger rum 9-19 juni nästa år. Två andra namn som släppts är Lars Saabye Christensen (Norge) och iranska kultförfattaren Shahrnush Parsipur. (Bogmarkedet)

🛑 Bokcensur. Två republikaner i delstaten Iowa vill införa lagar som gör det brottsligt för skolpersonal, inklusive lärare, att ge elever ”obscent material”. Det är ytterligare ett steg i en kampanj för att förbjuda böcker om ämnen som ras och sexualitet. (Axios)

📈 EprisChock. Förlaget Pearson chockhöjer det genomsnittliga priset på eböcker med 500 procent, från 31,73 till 190,38 pund/titel för biblioteken, men man övergår samtidigt till 3-användarlicenser. Enligt Pearson behövs det för att göra utgivningen hållbar ekonomiskt och ge författarna rimlig ersättning. (The Bookseller)

👮 Bokstöld. Många beklagar sig över att det är svårt att bli av med böcker då vissa loppisar inte ens tar emot dem längre. Men när tjuvar bröt upp ytterdörren till en villa i Billesholm valde de att bland annat stjäla sju böcker. Frågan är om det var Harry Potter-serien? (Helsingborgs Dagblad)

🏆 HistoriaPris. Marjoleine Kars är 2021 års vinnare av Cundill History Prize. Hon får det för sin ”superbt researchade” bok Blood on the River: a Chronicle of Mutiny and Freedom on the Wild Coast. Prissumman 75 000 dollar (685 000 kr) är det största bland fackbokspriserna på engelska. Hon finns ännu inte utgiven på svenska. (The Bookseller)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL