bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 7 december 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

🎪 ÅrhusFestival. Alex Schulman är ett av affischnamnen vid Århus internationella litteraturfestival LiteratureXchange 2022 som äger rum 9-19 juni nästa år. Två andra namn som släppts är Lars Saabye Christensen (Norge) och iranska kultförfattaren Shahrnush Parsipur. (Bogmarkedet)

🛑 Bokcensur. Två republikaner i delstaten Iowa vill införa lagar som gör det brottsligt för skolpersonal, inklusive lärare, att ge elever ”obscent material”. Det är ytterligare ett steg i en kampanj för att förbjuda böcker om ämnen som ras och sexualitet. (Axios)

📈 EprisChock. Förlaget Pearson chockhöjer det genomsnittliga priset på eböcker med 500 procent, från 31,73 till 190,38 pund/titel för biblioteken, men man övergår samtidigt till 3-användarlicenser. Enligt Pearson behövs det för att göra utgivningen hållbar ekonomiskt och ge författarna rimlig ersättning. (The Bookseller)

👮 Bokstöld. Många beklagar sig över att det är svårt att bli av med böcker då vissa loppisar inte ens tar emot dem längre. Men när tjuvar bröt upp ytterdörren till en villa i Billesholm valde de att bland annat stjäla sju böcker. Frågan är om det var Harry Potter-serien? (Helsingborgs Dagblad)

🏆 HistoriaPris. Marjoleine Kars är 2021 års vinnare av Cundill History Prize. Hon får det för sin ”superbt researchade” bok Blood on the River: a Chronicle of Mutiny and Freedom on the Wild Coast. Prissumman 75 000 dollar (685 000 kr) är det största bland fackbokspriserna på engelska. Hon finns ännu inte utgiven på svenska. (The Bookseller)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.