Efter ett besök på ett stort brittiskt gindestilleri i mitten på åttiotalet har författaren Hans-Olov Öberg målmedvetet jagat efter det perfekta GT-receptet. Vilket resulterat i flera böcker.

Boktips: Jakten på den perfekta drinkboken – och en riktigt bra gin & tonic

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Hans-Olov Öberg har skrivit flera drinkböcker och favoriten är gin & tonic som går att variera på otaliga sätt. Nu har han en ny bok på gång som lanserades med en GT-låt på Spotify. Han tipsar samtidigt om fem riktigt bra böcker om drinkar.

Nyligen släpptes Gin & Tonic till tusen, den senaste av en handfull drinkböcker från förläggaren och författaren Hans-Olov Öberg. En av hans tidigare böcker, Jakten på en perfekt Gin & Tonic, har sålts i över 25 000 exemplar.


ANNONS


– Det är en kreativ och – i jämförelse med traditionalisterna – gränslös vidareutveckling av den första Jakten på en perfekt Gin & Tonic. Det händer kontinuerligt så mycket på GT-fronten att jag helt enkelt kände mig nödsakad att göra ännu en rejäl djupdykning i alla nya möjligheter. Att det finns många ginsorter tror jag de flesta är medvetna om, men att beståndet av tonics ökar så dramatiskt hela tiden – det hade jag inte ens själv insett förrän jag skulle fylla på i källaren och hittade sådär 70 nya otestade sorter, säger Hans-Olov Öberg.

Vad kännetecknar en bra drinkbok tycker du?
– En bra drinkbok måste vara ärligt menad och ha ett äkta budskap, bära med sig lätt insupen (häpp) kunskap om någonting som författaren bryr sig om. Språket får gärna vara lättillgängligt och ämneskunskapen djup. Internationellt finns en hel del riktiga stjärnor men också en hel del dynga, ärligt talat. Sådant måste branschen bort ifrån, och jag kan känna att andelen riktigt bra böcker ökar.

ANNONS

För en GT-rookie så kan det låta märkligt att det finns så många recept på gin & tonic, förklara varför? Och är alla ingredienser lika viktiga?
– Allt börjar ju med gin och tonic. Bara i det mötet går det att skapa en hel del subtila smakbrytningar för den som tagit sig tid att lära känna smakerna i respektive ingrediens. Sedan förekommer ju smakförstärkare på många vis, allt från enklare garnityr till mer genomjobbade grejor och ovanpå det kommer min egen favorit: bitter. Tänk Angostura som ett exempel, men det finns åtminstone ett femtiotal varianter att leka med som gör under för helheten. Alla ingredienser har med sig sin lilla detalj till helheten, men det är klart att mängdmässigt spelar tonicen en stor roll.

Till din senaste bok har du även skrivit en titellåt. Berätta mer om den och bandet!
– Haha. Jag kände att det behövdes en svensk låt om GT som passar sådär ”Yeah yeah, wow wow”-uppsluppet till fredags/AW-GT:n. Så varför inte skriva en själv? Texten är ungefär lika rättfram som en Gordons Gin med Schweppes, och musiken … det är jag på samtliga instrument, bortsett från trummorna som är inlirade av ett äkta proffs. Producent är den legendariske Gunnar Nordén.

Låten Gin & tonic till tusen finns på Spotify.

Vi avrundar det hela med att ge Hans-Olov uppdraget att plocka ut fem riktigt bra drinkböcker som han själv inte skrivit.

5 riktigt bra drinkböcker

Death & Company: The Cocktail codex
av Alex Day, Nick Fauchald
”En lysande genomgång av de sju grundtyperna av cocktails och alla varianter som finns. När ett av världens bästa barteam gör en djupdykning i cocktailfloden kan det bara bli bra och ytterst lärorikt. Utan att för den skull gå över huvudet på gemene man.”

Liquid Intelligence
av Dave Arnold
”För att den är just det. Flytande intelligens – en bartenders många tips och tricks. En närmast veckoligt använd inspirationsbok.”

Proof – The Science of Booze
av Rogers Adam Rogers
”Mer av lärd studie om de kemiska sammanhangen, men som sådan väldigt intressant när man får ett behov av bildning.”

The Dead Rabbit Mixology & Mayhem
av Sean Muldoon, Jack McGarry, Jillian Vose
”En graphic novel-gestaltning av en barmeny/barhistoria/cocktaillista från The Dead Rabbit Grocery & Grog på Manhattan. Oändligt underhållande, fast kanske inte den första cocktailbok man läser.”

Smuggler’s Cove – Exotic Cocktails, Rum, and the Cult of Tiki
av Martin Cate, Rebecca Cate
”För den som är intresserad av Tiki-traditionen av drinkmakeri (de kokos-, ananas- och rombaserade karibiska drinkarna) är detta en guldgruva. Och den ger även inspiration till varianter på andra drinkar. En ögonöppnare!”

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ögonvittnet – en bok om hur illa Kina behandlar etniska minoriteter

En chockerande skildring av en av världens grymmaste regimer – en kvinnas kamp för överlevnad.

De senaste åren har det anlagts över 1 200 koncentrationsläger i Kinas nordvästra provins där man håller personer från de kazakiska och uiguriska minoritetsfolken fängslade. Det kan röra sig om upp emot tre miljoner fångar. Villkoren är omänskliga: hjärntvätt, tortyr, misshandel, våldtäkt och medicinska experiment. Lägren utgör det största systematiska fängslandet av ett enskilt folk sedan Tredje riket.

Sayragul Sauytbay föddes i provinsen och arbetade som läkare innan hon blev utsedd till högre tjänsteman. Hennes liv blev omkullkastat när de kinesiska myndigheterna fängslade henne. Brottet: att vara kazak, en av Kinas etniska minoriteter.

I fängelset tvingades hon arbeta med att undervisa om Kinas språk, kultur och politik. Genom arbetet fick hon tillgång till hemlig information som avslöjade Beijings långsiktiga planer på att underminera både landets minoritetsfolk och demokratier runt om i världen. Efter sin flykt från Kina återförenades hon med sin familj men lever under ständigt hot om repressalier. Detta sällsynta vittnesmål från världens största övervakningsstat avslöjar inte bara den skrämmande omfattningen av Kinas tyranniska ambitioner, utan även motståndskraften och civilkuraget hos en enskild visselblåsare.

Sayragul Sauytbay bor med sin familj i Sverige sedan 2019 och har haft långa intervjutillfällen med journalisten Alexandra Cavelius under arbetet med boken.

(...) Läs hela artikeln »