Liv Strömquist en av flera författare i Riksteaterns poddfestival

"En varg söker sin podd" med Liv Strömquist (bilden) och Caroline Ringskog Ferrada-Noli gör ett avsnitt till Riksteaterns poddserie på temat "Älskade skandal". Arkivbild: Janerik Henriksson/TT.

”Älskade skandal” är temat när Riksteatern arrangerar ”en poddfestival”. ”Filip och Fredrik” samt ”En varg söker sin podd” tillhör de utvalda poddar som gör egna skandalprogram.

”Kulturpoddfestival” kallar Riksteatern evenemanget som pågår 15 november till 21 november. Det äger dock inte rum på någon teaterscen eller gemensam fysisk plats. I stället gör poddare som exempelvis Nour El Refai och Henrik Schyffert egna avsnitt utifrån Riksteaterns tema. Dessa publiceras sedan i poddmakarnas egna kanaler samt på teaterns hemsida. Även Martina Montelius och Gunilla Brodrej i ”Lunch med Montelius” finns bland de medverkande.

Själva syftet är att få i gång samtal, enligt Magnus Aspegren, vd på Riksteatern.

– Vad är det skandaler gör? Jo, de skapar olika typer av samtal, kanske om man har varit med själv, eller om det handlar om andra typer av skandaler. Det står poddmakarna fritt att tolka och samtala kring detta. De står själva för sitt innehåll, och tar ansvar för det, vi kan inte styra dem, men vi har gett dem det uppdraget.

TT: Funderar ni inte på att starta en egen podd?
– Den här gången gör vi inget eget, men absolut, det är ett väldigt bra format.

TT: Varför valde ni ett så pass fritt ämne och inte ”gängkriminalitet” eller något mer konkret?
– Vi vill inte styra deras samtal allt för mycket. Om man tänker kulturskandaler kan det ta en massa olika vägar, det är det som är intressant. Vår scenkonst handlar ju om väldigt många olika frågor och det fria samtalet och det fria ordet ska ha den möjligheten.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Medverkande poddar

Följande poddar gör egna avsnitt kring Riksteaterns tema ”Älskade skandal”:

”Måndag” med Johannes Finnlaugsson, Petrina Solange och Armann Hreinsson.

”Nours Poddelipodd. Och Henrik” med Nour El Refai och Henrik Schyffert.

”Raseriet” med Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby.

”Dumma människor” med Lina Thomsgård och Björn Hedesjö.

”Filip och Fredrik” med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

”En varg söker sin podd” med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

”Lunch med Montelius” med Martina Montelius och Gunilla Brodrej.

”Historiepodden” med Daniel Hermansson och Robin Olavssson.

”Singelrådet” med Emelie Roslund och Matilda Berggren.

Avsnitten finns tillgängliga på riksteatern.se/kulturpoddfestivalen

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL