Hört & läst 1 november 2021

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

💻 Miljonprogram. Svenska barnboksinstitutet (Sbi) får 5,5 miljoner kronor till ett treårigt digitaliseringsprojekt om Barnbiblioteket Saga, vars stora arkiv finns på institutet. Projektet genomförs 2022–2024 i samarbete med Centrum för Digital Humaniora (CDH) vid Göteborgs universitet och Litteraturbanken. (Sbi)

🏆 BookerSales. Vem av de sex nominerade titlarna på korta listan som vinner årets Bookerpris får vi veta på onsdag. Men den som sålt bäst hittills är Patricia Lockwoods No One is Talking About This med 9 451 exemplar. De senaste årens vinnare har alla båda tagit sig in på årstopplistan. (The Bookseller)

📚 GurnahUSA. Inte bara i Sverige hade rättigheterna gått tillbaka till Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah. Hans mest sålda bok i USA före Nobelpriset var Desertion med 2 000 exemplar sedan 2005. Men nu har PRH-imprintet Riverhead köpt hans senaste bok Afterlives och två backlisttitlar. (Publishers Weekly)

🚍 KinneyTour. Barnboksförfattaren och tecknaren Jeff Kinney har sålt ofattbara 250 miljoner exemplar på 65 språk (däribland svenska) och tillbringat 800 veckor i rad på New York Times Bestseller-lista. Idag släpps senaste boken i serien Dagbok för alla mina fans, Med i matchen. Kinney planerar nu en turné med bokbuss till bokhandlare i USA. Dessutom kommer en animerad Disneyfilm baserad på första boken i serien i december. (Publishers Weekly)

🐘 Tungviktare. Alla förlag i USA måste förhålla sig till två stora företag: nätbokhandeln Amazon (som alla känner till) och distributören Ingram (som få utanför bokbranschen känner till), skriver Mike Shatzkin. (Idealog)

🧑‍🤝‍🧑 Publikfest. Helsingfors bokmässa avslutades igår. Under fyra dagar besökte sammanlagt ungefär 52 000 personer mässan. 250 företag deltog. För två år sedan lockade mässan 86 000 personer, men arrangörerna var ändå nöjda då mässan var det första stora publikevenemanget sedan pandemin. Några utställare sålde mer böcker i år än 2019. (Hufvudstadsbladet)

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.