Här är de nominerade till Årets deckardebutant 2021

Årets deckardebut 2021
De nominerade till priset Årets deckardebutant 2021: Kristina Agnér (foto: Emil Malmborg), Gertrud Hellbrand (foto: Pressbild), Jennie Lundgren (foto: Anthony Tian), Ulrika Lundgren Lindmark (foto: Anthony Tian), Sara Strömberg (foto: Göran Strand), Anders Sundqvist (foto: Lena Koller).

Landsortsmiljöer är en ledtråd till vilka de sex debuterande deckarförfattare som nominerats av Deckarakademin till priset Årets deckardebutant 2021.

”Storstäderna lyser med sin frånvaro bland årets deckardebuter. I stället är det miljöerna på den småländska och den östgötska landsbygden samt i Kalix, Åre och Luleå som vunnit Deckarakademins läsgrupps gunst. Men även de fem historierna, förstås”, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Det kan även konstateras att två förlag lyckades få med två debutanttitlar var bland de nominerade: Albert Bonniers förlag och … Modernista.

De nominerade deckardebutromanerna

Kristina Agnér: Var inte rädd för mörkret (Albert Bonniers förlag) – utspelas i en fiktiv by i Småland

Gertrud Hellbrand: Dragoner (Harper Collins) – påhittad by i Östergötland

Jennie Lundgren & Ulrika Lundgren Lindmark: Där isarna råmar (Albert Bonniers förlag) – Kalix med omnejd

Sara Strömberg: Sly (Modernista) – Åre

Anders Sundkvist: Återvändaren (Modernista) – Luleå

Vem som vinner debutpriset avslöjas i Eskilstuna söndagen den 21 november då även vinnarna av Årets bästa kriminalroman och Årets bästa till svenska översatta kriminalroman samt Spårhunden offentliggörs. Det är finalen på den deckarfestival som Deckarakademin arrangerar i samarbete med Svenska Deckarbiblioteket den 19–21 november. 

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL