Ebba Dagsdotter Omarsson blir förläggare när Ordberoende köper Smultron förlag

Ebba Dagsdotter Omarsson, ny barnboksförläggare på Ordberoende förlag. Foto: Viggo Ragnarsson.

Ebba Dagsdotter Omarsson blir ny barnboksförläggare på Ordberoende förlag som köpt Smultron förlag av henne.

– Det ska bli spännande att fortsätta arbeta med det jag älskar, barnböcker, nu som barnboksförläggare hos Ordberoende förlag, där jag får ingå i ett större sammanhang. Jag är författare och illustratör, utbildad grafisk formgivare och civilekonom. Smultron förlag startade jag för att jag vill uppmuntra barn och vuxna att vara snälla mot varandra och tro på sig själva. Jag ser oerhört mycket fram emot att få arbeta med den fina utgivningen vi har i Ordberoende förlag och att starta upp en barnavdelning, säger Ebba Dagsdotter Omarsson, i ett pressmeddelande.

Smultron förlag startade sin verksamhet 2015 och släppte sin första bok året efter. Sedan dess har förlaget gett ut 14 titlar. Omsättningen är dock hittills blygsam, för 2020 knappt 100 tkr. Nu har Ordberoende förlag köpt barnboksförlaget Smultron förlag och anställt dess grundare.

– Jag är imponerad av Smultrons utgivning, och deras värdegrund att både tro på sig själv och vara en bra kompis. Smultron förlag har gett ut böcker som rimmar med våra egna visioner att ge ut böcker som berör för barn 0-12 år.  De ska vara som en bra kompis att hålla i handen. Vi vill gärna fortsätta med det, till exempel boken Aron Tiger bestiger berg, som är skriven tillsammans med Aron Anderson, säger Ewa Åkerlind.

Ordberoende förlag startades 2009 av Ewa Åkerlind och har hittills arbetat med skönlitterär spänning och feelgood samt starka livsberättelser – för vuxna. Förlaget har vuxit successivt de senaste åren och har nu fyra anställda plus flera konsulter, enligt Ewa Åkerlind. Förra året omsatte Ordberoende 3,1 Mkr med ett litet överskott (+111 tkr). Nu expanderar förlaget till barnböcker. Målsättningen är att ge ut runt tio titlar per år för barn mellan 0 och 12 år.

Hur har det gått för Ordberoende under 2021?
– Det ser bra ut för de första tre kvartalen så omsättningen borde landa på en nivå liknande förra året. Beror som vanligt på hur julhandeln går, men vi har flera starka titlar som jag hoppas på, säger Ewa Åkerlind och ger som exempel förlagets första julroman Vackra, vita lögner samt Vi ses på fredagsmys, en novellsamling med recept knutna till varje berättelse, som släpptes förra veckan. I den medverkar Linda Bengtzing, Susanne Boll, Catharina Ingelman-Sundberg, Annika Jankell, Maria Wells, Alexandra Zazzi med flera författare.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL