Sommarserien 2020 – Ewa Åkerlind: Författare duktiga på att ställa om till digitala releaser

Ewa Åkerlind på Ordberoende förlag.

Ewa Åkerlind ser tillbaka på en vår då försäljningen klarat sig bra men fysiska möten och evenemang varit få. I sommar läser hon som vanligt mest manus, men några aktuella böcker står också på hennes läslista.

I vår sommarserie möter vi folk på stora och små förlag. Idag är turen kommen till Ordberoende förlag.

Hur har våren varit för er på förlaget, med tanke på coronakrisen?
– Vår försäljning ligger faktiskt högre jämfört med samma tid förra året. Största delen av vår försäljning låg hos nätbokhandeln redan innan corona, så vi har egentligen inte ändrat vårt fokus särskilt mycket. Vi har följt vår utgivningsplan och jobbat på hemifrån. Största skillnaden har varit avsaknaden av fysiska möten och evenemang, men våra författare har varit fantastiskt snabba och duktiga till att ställa om till digitala releaser och signeringar.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Just nu är vi i slutfasen med Vi bryter tystnaden, en antologi med ett dussintal kvinnors livsberättelser om att leva i en relation med våld. Tusentals kvinnor och barn drabbas av våld och eftervåld i nära relationer. De här berättelserna kommer från några av rösterna bakom sidan #vibrytertystnaden som idag har över 10 000 följare. Förordet är skrivet av Eva Rusz, psykoterapeut och expert i relationsfrågor. Boken kommer i höst och jag upptas mycket av frågor som rör barns rättigheter. Till exempel så har barn enligt lagen rätt till båda sina föräldrar, men i verkligheten är den rätten snarare en skyldighet som barnen inte kommer undan.

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag brukar mest läsa manus, men ska försöka hinna läsa böcker som jag inte hunnit läsa under året. Sommarboken av Tove Jansson är fin.

När vi ber Ewa välja ut tre av vårens/sommarens titlar …

  • Tolken av Jenny Runesson
    ”BTJ har jämfört Jenny Runesson med Malin Persson Giolito! Maria Wells berättar att hon sprang sin joggingrunda två minuter snabbare än vanligt då den var så otroligt spännande att lyssna på.”
  • Terapeuten som inte visste vad han gjorde av Max Schüllerqvist
    ”Innehåller hela känsloregistret! Humor, kärlek och svärta, och en jättegullig tax. Den är också lite av en känga till den helt oreglerade terapeutmarknaden i Sverige.”
  • I lögn och lust av Pernilla Lindroos
    ”Utspelar sig på Åland och i Marocko, nästan löjligt perfekt för dig som blir kvar hemma i hängmattan i sommar! Pernilla Lindroos utforskar människans förmåga till att öppna dörrar och fånga djupa insikter bara hon vågar.”

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du/ni tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
– Ja, How to be an antiracist av Ibram X. Kendi och Ya No Tengo Miedo av Patricia Fernandez Montero. Och Bara lite till av Simona Ahrnstedt.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL