ANNONS

Författaren Disa Åberg är död

Författaren Disa Åberg är död. Hennes sista bok utspelade sig på Sicilien där hon bodde och jobbade under en tid. Foto: Per Björn. Bakgrundsbilden (från staden Taormina på Sicilien, en av Disas favoriter): iStock.

Författaren Disa Åberg har gått bort efter en tids sjukdom. På hennes förlag fick förläggaren Ewa Åkerlind beskedet i helgen.

– Vi fick veta igår att hon somnat in i fredags och vi är alla väldigt ledsna på förlaget. Även om Disa var sjuk redan när jag lärde känna henne så ville jag inte tro att den här dagen skulle komma. Hon hade en sådan livslädje och energi, säger Ewa Åkerlind, förlagschef på Ordberoende förlag och berättar att Disa även hjälpt henne som rådgivare och bollplank på förlaget.

Ewa Åkerlind skriver på förlagets Facebooksida:
”Fina Disa Åberg finns inte med oss längre. Med stor sorg i hjärtat vill vi dela med oss av detta trösterika citat från hennes första roman Operamopsen, som hon skrev tillsammans med dottern Linda Bonaventura ’Jo, älskade Malcolm, jag tänker att hela människan förvandlas till ett moln av stoft och i molnet kan man urskilja små partiklar av guld. Guldstoftet, det är själen, kärleken, som jag kommer att pudra dig med när min kropp är borta. Du kommer att känna det som ett behagligt vårregn, särskilt när du är ledsen och behöver det. Jag överger dig aldrig!’  Våra tankar går till familjen.”

Författaren Eva Swedenmark är också utgiven på Ordberoende förlag och minns sin kollega och vän:
”Vi träffades på en romanverkstad i Las Palmas för fem år sedan, Disa Åberg och jag och blev vänner. Sedan dess har vi följts åt och jag har sett henne förverkliga drömmen att äntligen skriva de böcker hon så länge drömt om. Hon hann ge ut två romaner, den tredje är också till stora delar skriven. Men i fredags orkade inte längre hennes kropp, den cancer hon bekämpat under hela den tid jag känt henne tog hennes liv. Och hon somnade in, så sörjd och saknad av många vänner. Disa var så inspirerande. Hennes glada blick hennes snabba repliker, hennes omtänksamhet också och hennes livsglädje var smittande. 

I det ”Skrivrum” vi haft var fjortonde dag, Disa och jag och några andra skrivande vänner, har vi intensivt diskuterat våra texter, följt med varandra  i skapandet av våra historier. Disa svepte alltid in som en färgglad fläkt, ivrig att testa nya texter på oss andra.

För bara två veckor sedan diskuterade vi intensivt några nya tankar Disa hade om en av sina huvudpersoner och hon längtade efter att ge sig i kast med det. Sjukdomen pratade vi inte om, vi planerade bara framåt och hon berättade om alla sina planer. Jag hade ingen aning om att den gången skulle bli den sista vi sågs. Jag och så många andra vänner saknar henne så.” 

Disa Åberg var uppvuxen i Västerbotten men var på senare år bosatt i Stockholm. Hon bodde och arbetade i många år som platschef på Vingresor på Sicilien och lärde känna öns kultur, seder och historia, något som präglar romanen Sicilia Amore som kom ut hösten 2018 och släpptes i pocket så sent som förra veckan.

Kulturen och skrivandet har alltid varit väsentligt. Vid hemkomsten från Sicilien arbetade hon som copywriter och VD på Partners Reklam & Design i hemstaden Umeå. Med bland annat en examen i museiämnen drog hon sedan till Luleå och var landsantikvarie i Norrbotten. Efter några år lämnade hon Luleå för tjänsten som kulturchef i Umeå kommun.

Erbjudandet som chef inom SVT var en intressant utmaning, som hon tackade ja till och arbetade inom företaget i slutet av 90-talet både i Umeå och Stockholm bland annat som programledare för ”Café Luleå”.

Men kulturen lockade igen och Disa avslutade sitt yrkesliv som kulturchef i sex år i Helsingborgs stad.

För några år sedan drabbades Disa av cancer. Skrivandet blev då ännu viktigare. 2016 debuterade Disa, tillsammans med sin dotter Linda Bonaventura, med Operamopsen, en sällsam kärlekshistoria.

”Min älskade mamma Disa gick bort i fredags kväll. Hon hade då kämpat tappert med sin cancer under flera år. Många gånger sa hon att andra inte förstod, att de tyckte hon såg så pigg ut, men kroppen hennes var trött.”, skrev Linda Bonaventura på Facebook fortsätter: 
”Jag är fortfarande i chock men har just nu en timme av klarhet då detta går att formulera. Igår kändes det som att jorden hade slutat snurra. Mamma gav mig livet och för det är jag evigt tacksam, ändå är det förunderligt att vi ska behöva uppleva så mycket förlust och lidande i ett liv vi samtidigt har så kärt. 
Mamma hade verkligen inte planerat att dö själv, tvärtom pratade hon om att lägga om golvet i köket bara för en vecka sedan. Hon ville leva. Hon älskade att leva och hon var bra på att leva rikt och spännande. Jag vet att vi är många som kommer att sakna henne enormt.”

Disa Åberg blev 74 år.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se