Augustpriset 2021 gruppbild nominerade
Nominerade till Augustpriset 2021. Bakre raden från vänster: Maxim Grigoriev, Ellen Mattson, Carl Henrik Carlsson, Ellen Svedjeland, Anneli Rogeman, Elin Johansson, Anders Cullhed, Johan Rundberg, Sara Martinsson. Mellersta raden från vänster: Elin Cullhed, Lisen Adbåge, Moa Backe Åstot, Linda Bondestam, Emma Virke. Främre raden från vänster: Magnus Västerbro, Balsam Karam, Mats Jonsson, Nils Håkansson, Joanna Hellgren. Ej i bild: Kjell Espmark, Emma AdBåge, Malin Kivelä, Martin Glaz Serup. Foto: Andreas Sundbom.

Augustpriset 2021: Här är alla de nominerade böckerna och författarna

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nu är det klart vilka 18 böcker som nominerats till Augustpriset 2021. Totalt är det 23 författare och illustratörer som står bakom.

I en separat artikel kan du läsa intervjuer med flera av de nominerade till Augustpriset 2021 och en genomgång av vilka förlag som fick flest nomineringar. En av dem, Johan Rundberg, gjorde Boktugg en längre intervju med tidigare i år.


ANNONS


Men nu vill du ha stenkoll på vilka böcker och författare som nominerats i de tre kategorierna. Här kommer de:

Augustpriset 2021: Årets svenska skönlitterära bok – nominerade

Eufori. En roman om Sylvia Plath, Elin Cullhed, Wahlström & Widstrand
I sin litterära fantasi låter Elin Cullhed läsaren komma den skapande, levande människan Sylvia Plath alldeles nära. På livsbejakande och rasande prosa skildras hur ett poetiskt geni brottas med en hemmafrutillvaro där drömmar och desperation föder varandra. Med Eufori tar en författarikon plats i vår tid – i textens bultande hjärta får läsaren också syn på sig själv.

Återliv. Med Skapelsen och Kvällens frihet, Kjell Espmark, Norstedts
När Kjell Espmark ställer samman sina tre senaste verk är skapelsen pågående och ingenting slutgiltigt avgjort. Läsaren ledsagas genom sekler och kontinenter i en dikt vars klang fortsätter ringa. Bilderna är skarpa, porträtten levande och musiken i språket en orkester som ledigt rör sig mellan de stora uttrycken och de hudnära. Återliv är något så ovanligt som en dikt alla kan hitta hem i.

Europa

Europa

Europa, Maxim Grigoriev, Albert Bonniers Förlag
Med emigrantens känsla av inte höra till vandrar Nikita genom städer där exilen tycks ha blivit ett permanent tillstånd. Så får Paris, Bryssel, Nice och Moskva utgöra fonden för en mångbottnad idéroman om att vara vilse i världen och i sig själv. I Maxim Grigorievs Europa är det alltid höst, och av själva kontinentens undanglidande väsen bygger han storslagen litteratur.

ANNONS
När vi var samer

När vi var samer

När vi var samer, Mats Jonsson, Ordfront förlag
Mitt i livet återtar Mats Jonsson sin glömda släkthistoria i serieromanens form. Med stilsäker tecknarhand vävs skogssamernas glömda och undanträngda historia samman med den självbiografiska jakten på författarens egen identitet. När vi var samer är expressiv och personlig folkbildning där torra fakta får liv i kraftfull dialog med det grafiska uttrycket.

Singulariteten

Singulariteten

Singulariteten, Balsam Karam, Norstedts
Vid centrum av ett svart hål råder singularitet, en gravitation utan slut. I en tät och lyrisk roman skriver Balsam Karam fram både förlustens oändliga tyngd och världens stora brutalitet, och ur tre olika livsöden framträder en gemensam mänsklighet. Singulariteten är ett litterärt sorgearbete präglat av språklig täthet och formmässig elegans, med blick för skönheten i livets mörka materia.

Den svarta månens år, Ellen Mattson, Albert Bonniers Förlag
En man har blivit avstängd från sin tjänst på universitet, halkar på en isfläck – och hela universum kantrar. I en säregen och gäckande roman, med ett språk fullt av mening och musikalitet skildrar Ellen Mattson en människa som tappat greppet om tillvaron. Med absurd humor och sjudande dramatik rör sig Den svarta månens år  mot existensens avgrunder. En sömlös och böljande prosa låter läsaren kasta sig in i berättelsen, helt utan förbehåll.

Augustpriset 2021: Årets svenska fackbok – nominerade

Judarnas historia i Sverige, Carl Henrik Carlsson, Natur & Kultur
En myllrande berättelse som sträcker sig från Gustav Vasas läkare på 1500-talet till Georg Riedel och Idas sommarvisa. Carl Henrik Carlsson ger oss inte bara en fängslande skildring av en av Sveriges fem nationella minoriteter, som skapat mycket av det vi betraktar som ”typiskt svenskt”, utan tar också upp den svåra balansgången mellan assimilering och det egna, under det ständiga trycket av antisemitismens olika skepnader. Ett imponerande pionjärarbete om judisk kultur och historia i Sverige.

Dante – den förste författaren, Anders Cullhed, Natur & Kultur
Lagom till 700-årsjubileet av Dante Alighieris bortgång har Anders Cullhed levererat en lika vitter som koncis framställning av den världsberömde poetens liv och den värld han levde i. Mot bakgrund av de sociala, politiska och religiösa omständigheterna i högmedeltidens Italien, och i respektfull dialog med aktuell forskning, introduceras läsaren inte bara till (den gudomliga) Komedin utan också till florentinarens övriga verk och förehavanden – som autodidakt, folkspråksförespråkare, kommunalpolitiker och slutligen landsflykting – liksom till hur synen på författaren Dante har förändrats över tid. En smakfullt illustrerad biografi med potential att bli ett standardverk.

Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning, Nils Håkanson, Nirstedt/litteratur
Fjodor Dostojevskij, Jane Austen, Karl Marx och Toni Morrison har alla gemensamt att de har översatts från andra språk till svenska. Det har även Harlequinböcker och Bibeln. I Dolda gudar tar Nils Håkanson oss på en svindlande tur i översättningarnas landskap och sätter översättaren i centrum. Med finess, humor och ett smittande intresse för språk och stil visar han hur synen på översättning och översättarens roll förändrats genom historien, men att en sak är konstant – översättningen är en omistlig del av textens väg till läsaren, rent av en egen form av litteratur.

Knäböj, Sara Martinsson, Weyler förlag
Kvinnor som styrketränar har länge betraktats med misstänksamhet. De har motarbetats och kallats för okvinnliga. Varför? Den frågan vänder och vrider Sara Martinsson på genom att lätt och smidigt växla mellan idéer och teorier om träning, kön och klass och sin egen erfarenhet av att som kvinna upptäcka den styrka – både fysiskt och mentalt – som den traditionellt manliga träningsformen tyngdlyftning kan ge. En inspirerande och upplyftande berättelse om den kraft och glädje som starka muskler kan ge oss alla, men som ofta förnekats just kvinnor.


ANNONS


Mönstersamhället, Anneli Rogeman, Natur & Kultur
Mönstersamhället är ett tankeväckande reportage om den västerbottniska bruksorten Boliden. Boliden designades av gruvbolaget med samma namn som ett ”framtidssamhälle” – modernt, välplanerat och hygieniskt, och samtidigt präglat av en klassbaserad geografi. Men när gruvan sinade och ansvaret överläts till det allmänna började mönstret krackelera. Utifrån minnen, besök och intervjuer frilägger Annelie Rogeman ingående och inkännande transformationen, som inbegriper flyktingförläggningar och suspekta fastighetsaffärer likväl som förhoppningar om en ny guldålder tack vare den mäktiga industrialiseringsvåg som åter sveper genom övre Norrland.

Tyrannens tid. Om Sverige under Karl XII, Magnus Västerbro, Albert Bonniers Förlag
Hur drabbas människor av tyranni och krig och vad krävs för att upprätthålla makten i ett samhälle på ruinens brant? I Tyrannens tid visar Magnus Västerbro upp Karl XII:s diktatoriska regim som ett svenskt urtrauma. Med stor kunskap och på gripande prosa skildrar Västerbro hur enväldet växte fram och vilka oerhörda konsekvenser det utdragna och utsiktslösa krigandet hade för det svenska samhället. Ur dagböcker, brev och protokoll framträder en kuvad befolkning som trots svår missväxt tvingades fortsätta att mata den frånvarande kungens arméer med soldater, pengar och spannmål.

Augustpriset 2021: Årets svenska barn- och ungdomsbok – nominerade

Furan

Furan

Furan, Lisen Adbåge, Rabén & Sjögren
Vad är natur och vad är människa? Med sin djärva berättelse Furan flyttar Lisen Adbåge gränserna för vad en bilderbok kan vara. Genom hisnande skräckeffekter och avsaknad av sensmoral möter Bröderna Grimm Tyst vår i en skarp replik till klimatkris och samhällsklimat. Då en familj bygger sitt drömboende på landet avverkar de brutalt alla träd, men naturen slår tillbaka. Kompromisslöst berättad i oroande svavelgult och brunt är boken helgjuten och suggestiv på ett kaxigt, läskigt sätt.

Himlabrand

Himlabrand

Himlabrand, Moa Backe Åstot, Rabén & Sjögren
I Moa Backe Åstots ungdomsroman Himlabrand konfronteras sextonåriga samen Ánte med både historiskt och mer närliggande förtryck. Måste han offra en stor del av sig själv, lämna renskötseln och bli ”trottoarsame”? Berättelsens epicentrum är en berörande, sinnligt framskriven inre slitning kring hur kärlek killar emellan är möjlig. Förälskelsens toppar och dalar smälter samman med en levande naturskildring, där kyla och snö möter pulserande, dröjande het förälskelse. Spår av unken rasbiologi och förtryck sopas undan av en varm gemenskap inom och mellan generationer.

Ett rum till Lisen, Elin Johansson, Ellen Svedjeland & Emma AdBåge, Rabén & Sjögren
Det dallrar av känslor i Ett rum till Lisen, där nyblivna grannarna Naima och Lisen provsover sig genom husets alla rum för att hitta rätt. Elin Johanssons och Ellen Svedjelands träffsäkra text lämnar rikligt med rum för Emma AdBåges känsliga illustrationer som med värme varsamt mejslar fram huvud- och bipersonerna. Den spirande kärleken flickor emellan skildras lyhört och intensivt. Genom mörkare stråk understryks samspelet mellan vuxenvärldens förmodade tolerans och barnens blossande upptäckter av sig själva och varandra.

Om du möter en björn, Malin Kivelä, Martin Glaz Serup & Linda Bondestam, Förlaget
Med utsökt bildrytm presenteras en skruvat humoristisk varningsberättelse, där ett barn vandrar ut i vildmarken och drabbar samman med en björn. Mötet med det vilda sker genom faktabokens informativa blick, snillrikt underminerad av minspel, fartfyllda farosituationer och tempoväxlingar. Proportionerna är monumentala då björnen ryter och skogen tecknas fram. Om du möter en björn tar vara på bilderboksformatets fulla potential. Skickligt utmanar Malin Kiveläs och Martin Glaz Serups text i samspel med Linda Bondestams illustrationer vår syn på det vilda, och på oss själva.

Nattkorpen, Johan Rundberg, Natur & Kultur
Johan Rundbergs historiska spänningsroman Nattkorpen, i serien om deckarduon Månvind och Hoff, förflyttar läsaren till ett stinkande, sjaskigt Stockholm. Boken leker med deckargenrens element och ger den blottställda barnhemsflickan Mika rörelsefrihet och öga för att lösa brott just för att hon är ingen. En förtätad gestaltning ger en drabbande och berörande bild av 1880-talets hårda livsvillkor för utsatta, oönskade barn. De mustiga, myllrande Stockholmsskildringarna levandegör en svunnen tid och väcker pockande frågor om personligt ansvar och begränsande samhällsstrukturer.

Min mamma är snabbare än din!, Emma Virke & Joanna Hellgren, Lilla Piratförlaget
Från förskolans fönster blickar två barn ut. I en gemensam tankelek tävlar deras mammor om vem som hämtar snabbast på dagis. Mammorna tar sig fram på allt mer fantasifulla sätt i en raffinerad kärleksförklaring till staden, där elsparkcyklar står i vägen och bipersoner får pricksäkra porträtt. De förbipasserande borde få varsin Guldbagge för bästa biroll vilket år som helst. Barnens dialog löper längs bilderbokens nedre kant och boksidorna expanderar genom överrumplande utvik. I Emma Virkes och Joanna Hellgrens kongeniala bilderbok Min mamma är snabbare än din! flödar allt: de fylliga färgerna, fantasin och finessen.
 

Texter nominerade till Lilla Augustpriset

Stelnat vatten, Daniella Ahlbin Berg, Ängelholm
Avskalat gestaltas två sjuåriga pojkars olika yttre livssituation och inre världar, och hur de möts i den mänskliga instinkten att rädda liv. Livets och dödens orättvisa prövas i en spänningsnovell kring den existentiellt obehagliga frågan varför just jag får leva när andra dör.
 
Min ursäkt, Mirja Flodin, Nästansjö
Att slitas mellan traditioner, andras förväntningar och sina egna förhoppningar. Om viljan att passa in, drömmen att sticka ut och livet som pågår däremellan. Allt ställs på sin spets en sommarkväll när barndomsgänget ses och framtiden känns så nära och ändå så långt borta. Inkännande, finstämt och levande skildrat, med en perfekt dramatisk båge.
 
Bykefloa, Matilda Modig, Lund
Här kliver författaren ur sin egen samtid för att skildra en historisk urscen – kvinnor som tvättar vid en strandkant. Trots att livsvillkoren har ändrats känner vi ändå väl igen oss i det allmänmänskliga, i skam och vanära, i omsorg och gemenskap, vilket gestaltas både elegant och gripande.
 
Tystnadens tankar, Mary Pope, Johanneshov
Tankarna rusar och virvlar i huvudpersonens huvud under ett besök hos psykologen. I monologen ges en inblick i psykisk ohälsa, bland annat i svårigheten att säga vad man tänker. Det är klarsynt och insatt skildrat, med en fint flödande text.
 
Det lovas inte vackert väder, Vilja Slagbrand, Årsta
Långsamt förvrider författaren verkligheten så att det som börjar i grå realism slutar i övernaturlig skräck, utan att läsaren lyckas sätta fingret på ögonblicket när vansinnet tar över. När vi förstår vad som är på gång är det redan för sent. Stämningsfullt, obehagligt och mästerligt byggt.  
 
Gråten i halsen och jag ler, Vilma Strandvik, Stockholm
Träffande och insiktsfullt om de trauman som övergrepp inom en relation ger upphov till. Med absolut gehör för mänskliga känslor får författaren oss att uppleva huvudpersonens självtvivel och känslostormar som om de drabbade oss själva.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Söndag innebär inga nya titlar.

🎂 Födelsedagar: Annika Holm föddes den 7 augusti 1937. Hon satt 1989–1998 på stol nr 16 i Svenska barnboksakademin och är numera hedersledamot. Hennes böcker finns översatta till tio språk, den senaste vi hittar är Vem tror på häxor? (2006). Holm har fått Astrid Lindgren-priset 1989, Nils Holgersson-plaketten 1990 och Kulla-Gulla-priset 2001.

⛯ Den 7 augusti firar man på vissa håll fyrens dagen för att uppmärksamma fyrens betydelse både rent fysiskt och metaforiskt. Det saknas inte böcker, i sommar kom Svenska fyrar : Malören till Nordkoster av Magnus Rietz och för de lite mindre kanske Hur funkar en fyr? av Roman Beljajev passar bra. Det finns även gott om romaner som Fyrvaktarna av Emma Stonex och Fyrvaktarens dotter av Hazel Gaynor.Xxxx. xxxx


Uppdateras under dagen …