Augustpriset 2021 förlag
5-5-4. Så fördelade sig Augustprisnomineringarna 2021 mellan de stora förlagshusen. Småförlagen var få. Montage: Boktugg.

Augustpriset 2021: Så fördelades nomineringarna mellan förlagen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Natur & Kultur, Bonnierförlagen och Norstedts förlagsgrupp lade beslag på 14 av 18 nomineringar till Augustpriset 2021.

De stora förlagen dominerade när de nominerade till Augustpriset 2021 presenterades på tisdagen. Det hänger förstås ihop med att de dels har en större utgivning och dessutom nominerar fler titlar än många småförlag.

De tre största förlagshusen fick 14 nomineringar. Endast fyra förlag utanför dessa lyckades bli nominerade: Ordfront i skönlitterära klassen (serieromanen När vi var samer av Mats Jonsson), Nirstedt/litteratur i fackboksklassen (Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson) samt i barnboksklassen Förlaget M (Om du möter en björn av Malin Kivelä, Martin Glaz Serup och Linda Bondestam) och Lilla Piratförlaget (Min mamma är snabbare än din! av Emma Virke och Joanna Hellgren).

Allra flest nomineringar fick Natur & Kultur (tre i fackboksklassen och en i barnboksklassen) och dessutom tog imprintet Weyler förlag hem en nominering i fackboksklassen. Albert Bonniers förlag och Rabén & Sjögren fick tre var och Norstedts två. Bonnierförlagen tog slutligen hem en nominering via Wahlström & Widstrand.

Sedan återstår förstås att se vilka som vinner Augustpriserna. Där har det hänt förut att ett förlag suttit med hälften av de nominerade titlarna i en kategori och ändå blivit utan pris.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL