Augustpriset 2021 förlag
5-5-4. Så fördelade sig Augustprisnomineringarna 2021 mellan de stora förlagshusen. Småförlagen var få. Montage: Boktugg.

Augustpriset 2021: Så fördelades nomineringarna mellan förlagen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Natur & Kultur, Bonnierförlagen och Norstedts förlagsgrupp lade beslag på 14 av 18 nomineringar till Augustpriset 2021.

De stora förlagen dominerade när de nominerade till Augustpriset 2021 presenterades på tisdagen. Det hänger förstås ihop med att de dels har en större utgivning och dessutom nominerar fler titlar än många småförlag.

De tre största förlagshusen fick 14 nomineringar. Endast fyra förlag utanför dessa lyckades bli nominerade: Ordfront i skönlitterära klassen (serieromanen När vi var samer av Mats Jonsson), Nirstedt/litteratur i fackboksklassen (Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson) samt i barnboksklassen Förlaget M (Om du möter en björn av Malin Kivelä, Martin Glaz Serup och Linda Bondestam) och Lilla Piratförlaget (Min mamma är snabbare än din! av Emma Virke och Joanna Hellgren).

Allra flest nomineringar fick Natur & Kultur (tre i fackboksklassen och en i barnboksklassen) och dessutom tog imprintet Weyler förlag hem en nominering i fackboksklassen. Albert Bonniers förlag och Rabén & Sjögren fick tre var och Norstedts två. Bonnierförlagen tog slutligen hem en nominering via Wahlström & Widstrand.

Sedan återstår förstås att se vilka som vinner Augustpriserna. Där har det hänt förut att ett förlag suttit med hälften av de nominerade titlarna i en kategori och ändå blivit utan pris.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.


Uppdateras under dagen …