bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 18 oktober 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

🏆 Prisvinnare. Alexandra Urisman Otto, reporter på Dagens Nyheter, är årets mottagare av Aftonbladets Klimatjournalistpris 2021. Hon får priset för en artikelserie om Sveriges otillräckliga klimatmål och en klimatjournalistik som blev en ögonöppnare för många läsare. Hon är även aktuell med boken Gretas resa.

📚 ReturSkräck. Brittiska förlag trycker större upplagor och tidigarelägger trycket för att undvika leveransproblem inför jul. Även Amazon beställer hem större kvantiteter. Samtidigt finns en pappersbrist och en kapacitetsbrist hos tryckerier. Många är nu oroliga över att paniken ska leda till en våg av stora returer efter julhandeln. (The Bookseller)

📙 NobelDansk. Bonniers danska förlag Gutkind tar över rättigheterna för Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah i Danmark. De två översatta verk som finns, Paradis och Tavshedens ø, förväntas utkomma i nyutgåva före jul. Böckerna gavs ut på danska av Samlerens Forlag för över tjugo år sedan.

ByeGoodreads. Flera författare har slutat läsa (främst 1-stjärniga) recensioner på Goodreads och undviker omdömen på sociala medier. ”Jag tar egentligen bara feedback från personer jag känner och litar på: min agent, min redaktör och mina vänner”, säger en författare. (Bustle)

🌎 NyaBokländer. Den internationella förlagsorganisationen IPA har valt in fyra nya medlemsländer: Jamaica, Ghana, Libyen och Somalia. Samtidigt fick Sudan och Pakistan status som fullvärdiga medlemmar. (Publishing Perspectives)

👩‍🏫 NyVäxel. Overdrive (som är en av distributörerna av eböcker till svenska bibliotek) har köpt amerikanska tjänsten TeachingBooks.net som används på 55 000 skolor med 24 miljoner grundskoleelever. Sajten samlar listor på böcker, olika tester och material som underlättar för att använda böcker och läsning i undervisningen. (Publishers Weekly)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL