Klimatjournalistpriset 2021: Lisa, Alexandra och Daniel nominerade

Lisa Röstlund och Alexandra Urisman Otto, båda Dagens Nyheter och Daniel Värjö, Sveriges Radio Kaliber, är nominerade till Aftonbladets nyinstiftade Klimatjournalistpriset. Vinnaren presenteras den 15 oktober. Foto: DN/SR.

Tre reportrar, Lisa Röstlund, Alexandra Urisman Otto och Daniel Värjö, nomineras till Aftonbladets Klimatjournalistpris 2021. Två av dem är dessutom författare till reportageböcker.

– Vi ser nu mediebranschen ta nya initiativ för att bevaka, granska och berätta om klimatfrågan och dess konsekvenser. Det här priset är ett sätt för oss på Aftonbladet att uppmuntra utvecklingen och uppmärksamma särskilda insatser. Årets nominerade har med sina granskningar uppfyllt prisets kriterier, både när det gäller att sätta avtryck i debatten och utkräva ansvar i klimatfrågan, säger Jonathan Jeppsson, nyhets- och grävchef på Aftonbladet, i ett pressmeddelande.

Det nyinstiftade Klimatjournalistpriset delas ut av Aftonbladet och ska enligt kriterierna gå till en journalist som under det senaste året utmärkt sig med särskilda prestationer inom klimatjournalistikens område och som antingen skildrat klimatförändringens påverkan inom olika samhällsområden, genomfört en granskning eller gjort avslöjanden som satt avtryck i samhällsdebatten.

Stor vikt läggs också vid det ansvarsutkrävande perspektivet, där makthavare ställs till svars för sina beslut och göranden. Priset ska uppmuntra till nytänkande och ökad kompetens inom journalistik som rör klimatförändringarna. 

De nominerade till Klimatjournalistpriset 2021

Lisa Röstlund, Dagens Nyheter, som nomineras för granskningarna om den svenska skogen. Motiveringen lyder:  
I en serie artiklar med skogen som utgångspunkt – och kalhygget som fond – friläggs de ofrånkomliga beslut och uppslitande strider som utkämpas om en av Sveriges viktigaste resurser i projektet att rädda vår planet.

Alexandra Urisman Otto, Dagens Nyheter, för granskningen av Sveriges klimatmål. Motiveringen lyder: 
Med enkel matematik och skarp analys blottlägger Alexandra Urisman Otto i en serie artiklar den politiska kohandeln bakom Sveriges klimatmål – en kalkyl som inte håller måttet, där utsläpp trollas bort – och visar därigenom den hisnande diskrepansen mellan karta och verklighet i vår tids ödesfråga. 

Daniel Värjö, SR Kaliber, nomineras för sin granskning av AP-fonderna. Motiveringen lyder: 
Med en närgången granskning kan Daniel Värjö visa att svenska pensionspengar i flera AP-fonder fortsätter stödja utvinning av fossila fyndigheter – i strid med de egna riktlinjerna att investera hållbart i linje med Parisavtalet att de globala koldioxidutsläppen måste halveras till 2030.

I juryn för Aftonbladets Klimatjournalistpris sitter Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, Kerstin Brunnberg, tidigare vd Sveriges Radio och gästprofessor vid JMG, och Jonathan Jeppsson, nyhets- och grävchef på Aftonbladet.

Prissumman är på 25 000 kronor och vinnaren presenteras den 15 oktober. 

Två av de nominerade kan dessutom kalla sig författare. Lisa Röstlund kom för två år sedan med Konsulterna : kampen om Karolinska skriven tillsammans med Anna Gustafsson medan Alexandra Urisman Otto precis släppt Gretas resa (Polaris).

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL