Norstedts rekryterar Elise Karlsson och Jenny Tunedal – som förläggare

Jenny Tunedal (till vänster) och Elise Karlsson (till höger) är nya förläggare på Norstedts. Foto: Kajsa Göransson.

Norstedts Förlag har värvat Elise Karlsson och Jenny Tunedal. De blir förläggare och ska primärt arbeta med förlagets skönlitterära utgivning.
– Vi ska bli ”författarnas förlag”, menar Håkan Bravinger, Litterär chef.

Elise Karlsson är ett namn som många känner igen från hennes författarskap. Hon har gett ut fyra romaner, senast Smuts som utkom på Natur & Kultur för en månad sedan. Men hon har arbetat i bokbranschen sedan mitten av 00-talet, bland annat på Modernista och som redaktör på Norstedts.

– Det ska bli roligt att hjälpa författarskap växa fram, att hitta berättelser och att se till att de hittar sina läsare. Jag brukar säga att det som vi på förlagen är mest intresserade av är berättelsen vi inte visste att vi ville läsa. Så förläggeri handlar mycket om nyfikenhet och att jobba aktivt med författarna, både med varje enskild bok och på sikt. Det är ett sådant långsiktigt engagemang jag själv uppskattat mycket i min roll som författare. säger Elise Karlsson i ett pressmeddelande.

Även Jenny Tunedal är författare och har hittills publicerat fem diktsamlingar, senast Rosor skador (2017) på Wahlström & Widstrand (även om hennes debut Hejdade, hejdade sken från 2003 återutgavs på Nirstedt/litteratur 2019). Men framför allt har hon arbetat som kritiker, översättare, litteraturredaktör på bland annat Aftonbladet. De senaste nio åren har hon varit programansvarig för masterprogrammet i Litterär gestaltning på HDK-Valand i Göteborg.

– Jag är så glad att jag ska få fortsätta läsa och läsa! Och arbeta med många olika sorters texter. Jag tänker mig att jag ska få ge allt jag förmår till litteraturen, böckerna, författarna. Det känns som ett stort privilegium, säger Jenny Tunedal.

På Norstedts ser man det hela som en storsatsning att Elise Karlsson och Jenny Tunedal börjar som förläggare.

– Deras sätt att närläsa manus och förmåga att samarbeta med författare kommer att bli en enorm tillgång för vår litterära utgivning. Så nog är det frestande att utbrista att vi nu verkligen satsar allt på att bli ”författarnas förlag”, säger Håkan Bravinger som är Litterär chef på Norstedts.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.