Författaren Anna Jansson. Fotograf: Leif Hansen.

Crimetime Award Årets hederspris 2021 till författaren Anna Jansson

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Anna Jansson tilldelas Crimetime Award i kategorin Årets hederspris 2021. Priset delas ut under Crimetime Göteborg på Bokmässan den 25 september. 

Hederspriset delas ut till en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och satt Sverige på deckarkartan. I år går priset till författaren Anna Jansson, som har skrivit fler än 60 böcker. 


ANNONS


I år har hon gett ut Dansa min docka som är del tre i den nya serien om Kristoffer Bark, Galgbergets väktare i Maria Wern-serien, och senare i höst kommer barnboken Världsrekord i jul, del 20 i serien om Maria Werns son Emil Wern.

– Jag blev verkligen överraskad och glad! Att få ta emot en så hedersam utmärkelse är stort. Jag är så tacksam att jag fått möjligheten att göra det jag tycker är roligast av allt: att få skriva! Ett stort tack till mina läsare, de som varit med mej på vägen i över tjugo år och till de nya som hittat mina böcker. Jag planerar att skriva tills jag fyller nittio, säger Anna Jansson i ett pressmeddelande.

ANNONS

Juryns motivering till Crimetime Award Årets hederspris 2021: ”Prisad, älskad och framför allt läst! Under de senaste tjugo åren har den här folkkära och produktiva författaren skrivit över 60 böcker, som sammantaget sålt mer än fem miljoner exemplar bara i Sverige, och blivit utgiven i 16 andra länder. Hennes välskrivna deckare innehåller inte bara smarta kriminalgåtor, utan visar också på vilket stort hjärta och öga författaren har för mänskliga relationer. Hon bjuder även på sin egen vetgirighet, och kryddar sina berättelser med kunskap om historien, naturen och vetenskapen. Hennes högt älskade polishjältinna Maria Wern firade 20-årsjubileum förra året och är minst lika omtyckt av tv-publiken som av läsarna. Maria Werns son Emil har dessutom fått sin egen barnboksserie för de unga spänningsslukarna. Och som om det inte räckte att med otäcka mord avbefolka Gotland så har hon även startat en ny deckarserie i Örebro, med polisen Kristoffer Bark som huvudperson.”

– Anna Jansson vet precis hur man ska bygga en riktigt rafflande deckarhistoria, samt hur man ska krydda den för att bjuda läsarna på något alldeles extra. Hon är också en av de trevligaste och roligaste författarna i landet, och delar med en självklarhet med sig av sin egen kunskap till andra. Hon besitter en säkerhet som formats av drygt 20 års framgångsrikt författarskap, och vi på förlaget är oerhört stolta och glada över att hon har vunnit Crimetime Awards Hederspris. Stort grattis Anna!, säger Erika Degard, Anna Janssons förläggare på Norstedts.

Juryn för Årets hederspris:

Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare (sammankallande)
Åsa Lindström, förläggare, Bokförlaget Forum
Erika Degard, förläggare, Norstedts
Sofia Brattselius Thunfors, förläggare, Polaris
Zandra Weldon, förläggare, Lind & Co
Céline Hamilton, förläggare, HarperCollins Nordic
Anna Cecilia Weschke, förläggare, Bookmark Förlag

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Årets hederspris – tidigare vinnare:

2020 Håkan Nesser
2019 Jan Mårtenson
2018 Liza Marklund
2017 Kerstin Ekman
2016 Maj Sjöwall

Läs även en lång intervju med Anna Jansson: Rookie 15 med Anna Jansson: ”Attityden till deckare har förändrats över tid”

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL