Foto: Karl Melander

Här är alla vinnarna av 2017 års Crimetime Specsavers Award

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kvinnorna dominerade bland deckarförfattarna på scen i Visby när vinnarna av Crimetime Specsavers Award 2017 belönades: Lina Bengtsdotter (årets deckardebut), Kristina Ohlsson (årets barndeckare), Emelie Schepp (Läsarnas pris) och Kerstin Ekman (hederspris). Det internationella Nordic Noir-priset gick däremot till Nordens deckarkung just nu: Jo Nesbø.

Vi har tidigare berättat om Crimetime-festivalen som äger rum på Gotland denna vecka. På lördagen var det dags för prisutdelning och vi saxar ur pressreleasen:


ANNONS


Vinnarna av Crimetime Specsavers Award 2017 presenterades idag under en stjärnspäckad prisceremoni på deckarfestivalen Crimetime Gotland i Visby. Årets deckardebut tilldelas Lina Bengtsdotter för debuten Annabelle, Årets barndeckare går till Kristina Ohlsson för Varulvens hemlighet och Zombiefeber, och författaren Emelie Schepp tar hem Läsarnas pris som Årets deckarförfattare för andra året i rad.

Festivalen har tidigare gått ut med att Kerstin Ekman får Hederspriset och Jo Nesbø det nya internationella Nordic Noir-priset för senaste romanen Törst. Priserna delades ut under kvällens ceremoni.

– Fantastiskt! Jag är inte riktigt säker på vad Nordic Noir är själv men om jag analyserar romanen min så anar jag vad ni snackar om. Tusen tack! hälsar Jo Nesbø

Lina Bengtsdotter, vinnare av Årets deckardebut mottog priset och publikens jubel.

ANNONS

– Jag är överlycklig att boken fått så fint mottagande, och känner mig mer taggad än någonsin att fortsätta skriva! hälsar Lina Bengtsdotter

Vinnare Årets deckardebut: Lina Bengtsdotter
 för Annabelle (Bokförlaget Forum)
Juryns motivering:
En tät och suggestiv småstadsskildring och en deckargåta som engagerar läsaren från första till sista sidan. Författaren skriver trovärdigt om det lilla samhället, och hennes komplexa hjältinna för tankarna till Gillian Flynns hyllade karaktärer. Juryn var enig med läsarna, denna nyanserade spänningsroman är något alldeles extra med flera lager av hemligheter som sakta träder fram. Att denna debut redan är såld till ett tiotal länder är bara ett kvitto. En riktig bladvändare med ett oväntat slut, och sannolikt bara början för vår nya svenska deckardrottning.

I juryn:
Helena Dahlgren, thriller- och deckarexpert som har bloggen Dark Places.
Rebecka Edgren Aldén, journalist och deckarförfattare.
Marita Bertilsson, Sverigechef på Specsavers.
Magnus Utvik, frilansande litteraturrecensent för bland annat SVT och Sveriges Radio.
Ordförande: Carina Nunstedt, festivalchef Crimetime Gotland.
Resultatet av läsarnas röster väger lika tungt som en juryröst.

Vinnare Årets Barndeckare: Kristina Ohlsson
 för Zombiefeber och Varulvens hemlighet (Lilla Piratförlaget).
Juryns motivering:
Det här är skräckhistorier som suger tag i läsaren direkt. Senaste boken är en febrig, pulshöjande berättelse som får dig att vilja låsa alla dörrarna nästa gång du hör en hund yla. Miljöer, människor och sägner vävs ihop på ett skickligt sätt och den som inte känner de kalla kårarna längs ryggraden är garanterat något annat än människa… Huvudkaraktärens livshistoria är ett gripande sidospår med både en underbar farfar, en bästa vän och en hemlig bror i birollerna. Författaren kan konsten att skriva nyskapade för både stora och små, böcker som triggar läslusten och ligger i tiden. Hon är en av Sveriges riktigt stora spänningsmästare.

I juryn:
Anders de la Motte, deckarförfattare
Cecilia Lindvall, frilansjournalist, SVD och Books & Dreams
Martin Falkman, deckarexpert och bloggare (Döda Zonen)
Marita Bertilson, Sverigechef på Specsavers
Ordförande: Carina Nunstedt, festivalchef Crimetime Gotland.
Resultatet av läsarnas röster väger lika tungt som en juryröst.

Vinnare Årets deckarförfattare – Läsarnas pris: 
Emelie Schepp
Läsarens pris röstas fram helt och hållet av läsarna. Författaren ska ha varit verksam i minst fem år, kommit ut med minst en bok under 2016-2017 och lyckats hitta en stor läsekrets.

Årets Hederspristagare: Kerstin Ekman
Hederspriset utses av festivalen Crimetime Gotland och delas ut till en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan.


ANNONS


Festivalens motivering:
Kerstin Ekmans kriminalromaner, inte minst Händelser vid vatten, var just banbrytande med sitt poetiska språk och en utvecklande stil och har varit en stor inspiration för många av dagens svenska deckarförfattare.

Vinnare Nordic Noir Thriller of the Year: Jo Nesbø för Törst (Albert Bonniers förlag).
Priset delas ut till en internationell författare som skriver och verkar i den växande Nordic Noir-andan, vilken bland annat kännetecknas av en realistisk stilistik, en mörk samtidskänsla, tydliga miljöer och huvudkaraktärer. Vinnaren utses av festivalen Crimetime Gotland.

Festivalens motivering:
Med sin enastående serie om kriminalkommissarie Harry Hole står Jo Nesbø ohotad på tronen som Skandinaviens kriminalförfattare nummer ett. Han besitter ett hantverk som gör att det är en njutning att läsa hans böcker, även när de som den senaste romanen Törst handlar om en ovanligt blodtörstig mördare.

Om Crimetime Specsavers Award
Crimetime Specsavers Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland och huvudpartnern Specsavers Sverige. Syftet med priset är att sprida spänningsläsningens kraft och få fler att upptäcka både den svenska och den internationella växande kriminallitteraturen. 2016 utökades priset från en till fyra kategorier däribland Årets Hederspris. 2017 växte priset ytterligare med en kategori: Nordic Noir Thriller of the Year.

Läs mer: Här är alla vinnarna av Crimetime Specsavers Award 2016.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …