Visby fylls av deckare under Crimetime Gotland 2016

Deckarna fortsätter att fängsla sin publik och i gengäld fortsätter läsarna omättligt att förlora sig i mordgåtor och brottsutredningar. Lagom till sluttampen av sommarläsningen möts deckarläsare och författare för andra året i rad på Crimetime Gotland.

Från fantasi till live-upplevelse. Genom det fysiska mötet kan vår upplevelse av litteratur både stärkas och fördjupas, något Crimetime Gotland ser till att ta vara på. Med sig från förra året har arrangörerna publikens uppskattning av att kunna kombinera ett specialintresse med att umgås med andra människor under några intensiva deckardagar. Den 17 – 20 augusti när politikerveckan för länge sedan är över och medeltidsveckan dragit förbi tar brotten över arenan innanför Visby ringmur. Under Crimetime kommer mer än 60 författare från Sverige, Skandinavien och resten av världen ringa in deckarfansens intresse med dryga 150 programpunkter.

– Vi vill lyfta fram det svenska deckarundret och hela nordic noir-genren med Crimetime, berättar festivalchef Carina Nunstedt. Samtidigt vill vi ge tillfälle att uppmärksamma internationella författare inom olika spänningsgenrer. Nordic noir är en genre som nått stora framgångar utomlands och vi kan verkligen vara stolta över våra skandinaviska författare.

Författarsamtal, skrivarskola och mordvandringar kommer att blandas med utflykter med Gotlandsförfattare och workshops. Crimetime anpassas efter alla åldrar inklusive barn, och Carina och hennes medarbetare började arbeta med årets festival där förra årets slutade.

– Under nästan ett år har vi jobbat med att få allt på plats, säger Carina. Som programansvarig har jag tillsammans med mina kollegor fortlöpande kontakt med de medverkande bokförlagen och författarna. Tillsammans tänker vi ut allt från vilka samtal vi ska ha till övriga vinklar på programmet. Det är ett väldigt spännande och omväxlande uppdrag.

Som scen för festivalen har Visby förutom sin säregna miljö och historiska mystik, vanan vid att arrangera publikmagnetiska händelser. Det finns förväntningar på att evenemanget kommer att dra en stor mängd folk till stan.

– Visby är en perfekt inramning för en deckarfestival, säger Carina. Dessutom har vi en rad författare med Gotlandsanknytning: Håkan Nesser bor och skriver här och Anna Jansson, Mari Jungstedt, Håkan Östlundh och Marianne Cedervall har alla skrivit Gotlandsdeckare. Vi räknar med flera tusen besökare, men eftersom det ändå bara är andra året vi gör detta så är det fortfarande svårt att uppskatta hur många som hittar hit.

Förhoppningarna med festivalen är att skapa ett stadigvarande evenemang som besökaren vill återvända till år efter år. Det är inte bara det verkliga mötet med deckarförfattarna man vill få fram utan också ge berättelserna en rättvis uppmärksamhet samtidigt som man fyller behovet av fysiska upplevelser i en tid där vi sköter allt fler av våra kontakter över nätet.

– Vi vill skapa en långsiktig och angelägen mötesplats för deckare och spänningslitteratur i stort, säger Carina. Detta är en genre som ibland blivit lite styvmoderligt behandlad även om det handlar om böcker som hundratusentals svenskar läser och svenska författare som skördar stora framgångar även utomlands. Det om något gör att deckarna förtjänar att få ett helt eget ljus. Crimetime ska vara en helhetsupplevelse, en riktig deckarfest för både stora och små spänningsläsare. Det finns ett ännu större behov nu förtiden av att mötas i verkliga livet. En litterär festival-upplevelse innebär att man kan umgås med sina vänner samtidigt som man kan lyssna till spännande samtal med sina favoritförfattare som reflekterar kring både böckerna och livet i stort.

Att deckaren står sig orubbligt stark tänker Carina beror på dess underhållande egenskaper. Som genre är den karakteristisk och förutsägbar på ett sätt som är till dess fördel: igenkänningen i uppbyggnad och dramaturgi löper likt en någorlunda röd tråd genom deckarna, vilket skapar en trygghet för läsaren även om varje verk är präglat av sin författare.

– Deckare är en tradition, många har växt upp med Maria Lang, Sjöwall Wahlöö och senare Henning Mankell, Lisa Marklund och Stig Larsson, säger Carina. Att följa en serie med sin favoritkommissarie eller annan deckarkaraktär kan vara en slags trygghet.

Författargenerationerna skiftar med tiden, men traditionerna består och festivalens gästlista är fylld av namn som ofta ses i täten av topplistorna. Det är dagens stora deckarregenter som nya stjärnskottet Rongeby och storsäljarna Jungstedt och Kallentoft som kommer sköta snacket i Visby. Dessutom är Maj Sjöwall tilldelad hederspriset Crimetime Specsavers Award som delas ut under lördagen. Och Carina ser fram emot de internationella författarnas närvaro på festivalen:

– Jag tycker det är fantastiskt roligt att den amerikanska författaren Elizabeth Hand (USA) kommer, säger hon. Hon är en ny bekantskap för mig och jag är oerhört imponerad av hennes sätt att beskriva både miljöer och karaktärer. Hennes huvudkaraktär Cass Neary är lite som Lizabeth Wallander men ännu råare. Norska Jørn Lier Horst är också en ny favorit. Han skriver äkta polisthrillers som är oerhört spännande.

För vidare information om festivalen kan man besöka hemsidan http://crimetimegotland.se. Där finns information om allt från biljetter, till program, författare och boende på Gotland.

Foto: Fredrik Skogkvist & Karl Melander

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.