Visby fylls av deckare under Crimetime Gotland 2016

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Deckarna fortsätter att fängsla sin publik och i gengäld fortsätter läsarna omättligt att förlora sig i mordgåtor och brottsutredningar. Lagom till sluttampen av sommarläsningen möts deckarläsare och författare för andra året i rad på Crimetime Gotland.

Från fantasi till live-upplevelse. Genom det fysiska mötet kan vår upplevelse av litteratur både stärkas och fördjupas, något Crimetime Gotland ser till att ta vara på. Med sig från förra året har arrangörerna publikens uppskattning av att kunna kombinera ett specialintresse med att umgås med andra människor under några intensiva deckardagar. Den 17 – 20 augusti när politikerveckan för länge sedan är över och medeltidsveckan dragit förbi tar brotten över arenan innanför Visby ringmur. Under Crimetime kommer mer än 60 författare från Sverige, Skandinavien och resten av världen ringa in deckarfansens intresse med dryga 150 programpunkter.


ANNONS


– Vi vill lyfta fram det svenska deckarundret och hela nordic noir-genren med Crimetime, berättar festivalchef Carina Nunstedt. Samtidigt vill vi ge tillfälle att uppmärksamma internationella författare inom olika spänningsgenrer. Nordic noir är en genre som nått stora framgångar utomlands och vi kan verkligen vara stolta över våra skandinaviska författare.

Författarsamtal, skrivarskola och mordvandringar kommer att blandas med utflykter med Gotlandsförfattare och workshops. Crimetime anpassas efter alla åldrar inklusive barn, och Carina och hennes medarbetare började arbeta med årets festival där förra årets slutade.

– Under nästan ett år har vi jobbat med att få allt på plats, säger Carina. Som programansvarig har jag tillsammans med mina kollegor fortlöpande kontakt med de medverkande bokförlagen och författarna. Tillsammans tänker vi ut allt från vilka samtal vi ska ha till övriga vinklar på programmet. Det är ett väldigt spännande och omväxlande uppdrag.

Som scen för festivalen har Visby förutom sin säregna miljö och historiska mystik, vanan vid att arrangera publikmagnetiska händelser. Det finns förväntningar på att evenemanget kommer att dra en stor mängd folk till stan.

ANNONS

– Visby är en perfekt inramning för en deckarfestival, säger Carina. Dessutom har vi en rad författare med Gotlandsanknytning: Håkan Nesser bor och skriver här och Anna Jansson, Mari Jungstedt, Håkan Östlundh och Marianne Cedervall har alla skrivit Gotlandsdeckare. Vi räknar med flera tusen besökare, men eftersom det ändå bara är andra året vi gör detta så är det fortfarande svårt att uppskatta hur många som hittar hit.

Förhoppningarna med festivalen är att skapa ett stadigvarande evenemang som besökaren vill återvända till år efter år. Det är inte bara det verkliga mötet med deckarförfattarna man vill få fram utan också ge berättelserna en rättvis uppmärksamhet samtidigt som man fyller behovet av fysiska upplevelser i en tid där vi sköter allt fler av våra kontakter över nätet.

– Vi vill skapa en långsiktig och angelägen mötesplats för deckare och spänningslitteratur i stort, säger Carina. Detta är en genre som ibland blivit lite styvmoderligt behandlad även om det handlar om böcker som hundratusentals svenskar läser och svenska författare som skördar stora framgångar även utomlands. Det om något gör att deckarna förtjänar att få ett helt eget ljus. Crimetime ska vara en helhetsupplevelse, en riktig deckarfest för både stora och små spänningsläsare. Det finns ett ännu större behov nu förtiden av att mötas i verkliga livet. En litterär festival-upplevelse innebär att man kan umgås med sina vänner samtidigt som man kan lyssna till spännande samtal med sina favoritförfattare som reflekterar kring både böckerna och livet i stort.

Att deckaren står sig orubbligt stark tänker Carina beror på dess underhållande egenskaper. Som genre är den karakteristisk och förutsägbar på ett sätt som är till dess fördel: igenkänningen i uppbyggnad och dramaturgi löper likt en någorlunda röd tråd genom deckarna, vilket skapar en trygghet för läsaren även om varje verk är präglat av sin författare.

– Deckare är en tradition, många har växt upp med Maria Lang, Sjöwall Wahlöö och senare Henning Mankell, Lisa Marklund och Stig Larsson, säger Carina. Att följa en serie med sin favoritkommissarie eller annan deckarkaraktär kan vara en slags trygghet.

Författargenerationerna skiftar med tiden, men traditionerna består och festivalens gästlista är fylld av namn som ofta ses i täten av topplistorna. Det är dagens stora deckarregenter som nya stjärnskottet Rongeby och storsäljarna Jungstedt och Kallentoft som kommer sköta snacket i Visby. Dessutom är Maj Sjöwall tilldelad hederspriset Crimetime Specsavers Award som delas ut under lördagen. Och Carina ser fram emot de internationella författarnas närvaro på festivalen:

– Jag tycker det är fantastiskt roligt att den amerikanska författaren Elizabeth Hand (USA) kommer, säger hon. Hon är en ny bekantskap för mig och jag är oerhört imponerad av hennes sätt att beskriva både miljöer och karaktärer. Hennes huvudkaraktär Cass Neary är lite som Lizabeth Wallander men ännu råare. Norska Jørn Lier Horst är också en ny favorit. Han skriver äkta polisthrillers som är oerhört spännande.


ANNONS


För vidare information om festivalen kan man besöka hemsidan http://crimetimegotland.se. Där finns information om allt från biljetter, till program, författare och boende på Gotland.

Foto: Fredrik Skogkvist & Karl Melander

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …