5 bra brittiska feelgoodböcker – Jenny Fagerlund tipsar

Jenny Fagerlund, författare. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Författaren Jenny Fagerlund bjuder här på fem boktips inom genren feelgood, skrivna av brittiska författare. Har du läst dem?

Jenny Fagerlund debuterade år 2016 med Drömstigen och har skrivit totalt sex feelgoodböcker, den senaste Början på något nytt kom ut i augusti 2021 (Norstedts). Hennes böcker har sålts till flertalet länder och blivit nominerade till flera priser, bland annat Årets Ljudbok i Storytel Awards samt Årets Feelgood 2021.

Vi har bevisligen många duktiga svenska feelgoodförfattare, men brittiska böcker har ofta ett lite speciellt skimmer. Här är Jenny Fagerlunds bästa tips på brittisk feelgood – perfekt för mysiga höstkvällar i soffan.

September av Rosamunde Pilcher 

”När man talar om brittisk feelgood måste man nämna Rosamunde Pilcher som slog igenom stort med Snäcksamlarna på 80-talet, och blev en gigant inom feelgoodgenren med över 60 miljoner sålda böcker. Hon har varit en stor inspirationskälla för många feelgoodförfattare genom åren och själv har jag läst hennes böcker om och om igen. Nu ger Printz Publishing ut hennes böcker på nytt och September är den senaste boken.”

September

September

 • Förlag: Printz
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2021-08-27
 • ISBN: 9789177714132

En skopa kärlek av Sophie Kinsella 

”En av mina favoritförfattare är Sophie Kinsella. Hon skriver underhållande, rappt och med en stor portion humor. En skopa kärlek handlar om juristen Samantha Sweeting som efter ett misstag på jobbet tar anställning som hembiträde hos ett excentriskt par på landet. Detta leder till trassliga förvecklingar, kärlek och oväntad vänskap.”

En skopa kärlek

En skopa kärlek

 • Förlag: Printz
 • Format: Pocket
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-05-16
 • ISBN: 9789188261922

Den lilla blomsterhandeln vid havet av Ali McNamara

”En ny favorit inom feelgoodgenren. Jag läste boken under min semester i somras och som jag tyckte om den lilla byn i Cornwall och dess invånare. Blommor har en stor roll i boken och fick mig att fundera över växter och blommors läkande kraft.”

Den lilla blomsterhandeln vid havet

Den lilla blomsterhandeln vid havet

 • Förlag: Lavender Lit
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2021-04-07
 • ISBN: 9789187879951

Drömmen runt hörnet av Lucy Dillon 

”Handlar om oväntad vänskap, hemligheter från det förflutna och kärleken till en liten tax. Lucy Dillon är en mästare på att bygga upp härliga miljöer och karaktärer som man vill umgås med. Hennes berättelser utspelar sig i den fiktiva byn Longhampton och hundar har alltid en stor plats i handlingen.”

Drömmen runt hörnet

Drömmen runt hörnet

 • Förlag: Bokförlaget Forum
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-01-31
 • ISBN: 9789137153681

Finns det en finns det flera av Mhairi McFarlane

”En berättelse om en kvinna som flyr hem till Nottingham efter en pinsam situation på ett bröllop. Här ska hon spökskriva en biografi om Elliot, en het skådespelare som inte alls är sugen på att skriva om sig själv. Mhairi är en stjärna på att teckna karaktärer och hon skriver rappt och roligt. Innan jag vet ordet av är boken slut och jag längtar redan efter nästa.”

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.