Stockholms stadsbibliotek anställer Sveriges första bibliotekssocionom

Stockholms stadsbibliotek provar en ny metod för att komma till rätta med oroligheter på biblioteket. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Jenny Hector blir Sveriges första bibliotekssocionom. Med inspiration från San Francisco har Stockholms stadsbibliotek anställt henne för att prova en ny metod för att komma till rätt med ordningsproblem och oroligheter på biblioteket, rapporterar SVT.

– Bakgrunden till projektet är att de sociala problemen i samhället avspeglar sig inne i biblioteket. Det vistas personer i biblioteket som gör att besökare och personal har känt sig otrygga, säger hon till SVT.

Jenny Hector har tidigare arbetat inom socialtjänsten. Under ett års tid ska hon nu utbilda bibliotekspersonalen men också vägleda besökare som lever i social utsatthet. På Stockholms stadsbibliotek har framför allt missbrukare och människor med psykiska problem stört ordningen. Ibland har väktare kallats in och på andra håll har bibliotek har också behövt stänga.

– Jag kommer in med en helt annan kompetens i det här projektet. Det jag gör att jag bemannar i receptionsdiskarna tillsammans med alla andra som jobbar i biblioteket för att möta det bibliotekarierna möter. Sen rör jag mig ute i biblioteket för att folk ska känna igen mig och för att bygga förtroende, säger hon till SVT.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL