Elias Vieglins Adlibris
Elias Vieglins, PR-ansvarig på Adlibris. Foto: Juliana Wiklund.

Adlibris backar: Inga förlag kommer att plockas bort

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Efter den omfattande kritiken så backar nu Adlibris och säger till Kulturnyheterna att inga förlag kommer att plockas bort utan att man ska inleda en dialog med respektive förlag.

– Vi skickade ut det här mejlet för två månader sedan. Över hälften har inte svarat så vi har inte inlett någon dialog med dem. Därför måste vi vara mer inlyssnande, säger Elias Vieglins, PR-chef för Adlibris till Kulturnyheterna.


ANNONS


Redan för två månader sedan rapporterade Boktugg om det ultimatum som Adlibris hade ställt till de mindre förlag som har egen distribution: skaffa en extern distributör annars plockar vi bort era titlar från hemsidan.

Den senaste veckan har kritiken nu kommit från både NOFF och biblioteken och dessutom samiska författare. Framför allt det faktum att Adlibris levererar till nästan alla svenska bibliotek gör att nätbokhandeln måste vara lite försiktig med att utestänga förlag hur som helst. Dessutom finns det exempel på hur Adlibris själva förlorat stora pengar på sin stelbenta policy då man tackade nej till en bästsäljare från ett nytt förlag.

Men nu backar alltså Adlibris. Kanske insåg även nätbokhandelns chefer att det inte går att dra alla småförlag med egen distribution över en kam. Boktugg har talat med flera mindre förlag som själva skött sin distribution i både tio och tjugo år.

– Jag har skickat böcker till Adlibris och alla andra som beställt från mitt eget lager, oftast samma dag. Jag har aldrig fått ett enda klagomål av Adlibris om att jag varit försenad så det kändes väldigt märkligt att de bara skulle ta bort våra titlar. Om vi inte skaffade en extern distributör som kostar extra pengar för oss, säger en förläggare som ger ut en-två titlar årligen.

ANNONS

Nu lovar Adlibris att inga förlags böcker ska försvinna den 31 augusti.

– Vi kommer absolut inte att plocka bort några som helst förlag från vår hemsida, utan vi måste inleda en dialog med respektive förlag om hur vi kan förbättra distributionen, säger Elias Vieglins till Kulturnyheterna.

Det låter som något Adlibris borde ha gjort redan förra sommaren när de avslutade alla avtal om kommissionslager och framför allt i våras innan de skickade ut sitt ultimatum.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …