Elias Vieglins Adlibris
Elias Vieglins, PR-ansvarig på Adlibris. Foto: Juliana Wiklund.

Adlibris backar: Inga förlag kommer att plockas bort

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Efter den omfattande kritiken så backar nu Adlibris och säger till Kulturnyheterna att inga förlag kommer att plockas bort utan att man ska inleda en dialog med respektive förlag.

– Vi skickade ut det här mejlet för två månader sedan. Över hälften har inte svarat så vi har inte inlett någon dialog med dem. Därför måste vi vara mer inlyssnande, säger Elias Vieglins, PR-chef för Adlibris till Kulturnyheterna.


ANNONS


Redan för två månader sedan rapporterade Boktugg om det ultimatum som Adlibris hade ställt till de mindre förlag som har egen distribution: skaffa en extern distributör annars plockar vi bort era titlar från hemsidan.

Den senaste veckan har kritiken nu kommit från både NOFF och biblioteken och dessutom samiska författare. Framför allt det faktum att Adlibris levererar till nästan alla svenska bibliotek gör att nätbokhandeln måste vara lite försiktig med att utestänga förlag hur som helst. Dessutom finns det exempel på hur Adlibris själva förlorat stora pengar på sin stelbenta policy då man tackade nej till en bästsäljare från ett nytt förlag.

ANNONS

Men nu backar alltså Adlibris. Kanske insåg även nätbokhandelns chefer att det inte går att dra alla småförlag med egen distribution över en kam. Boktugg har talat med flera mindre förlag som själva skött sin distribution i både tio och tjugo år.

– Jag har skickat böcker till Adlibris och alla andra som beställt från mitt eget lager, oftast samma dag. Jag har aldrig fått ett enda klagomål av Adlibris om att jag varit försenad så det kändes väldigt märkligt att de bara skulle ta bort våra titlar. Om vi inte skaffade en extern distributör som kostar extra pengar för oss, säger en förläggare som ger ut en-två titlar årligen.

Nu lovar Adlibris att inga förlags böcker ska försvinna den 31 augusti.

– Vi kommer absolut inte att plocka bort några som helst förlag från vår hemsida, utan vi måste inleda en dialog med respektive förlag om hur vi kan förbättra distributionen, säger Elias Vieglins till Kulturnyheterna.

Det låter som något Adlibris borde ha gjort redan förra sommaren när de avslutade alla avtal om kommissionslager och framför allt i våras innan de skickade ut sitt ultimatum.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL