Kritiker: Samisk litteratur hotas av Adlibris nya krav

Tillgängligheten till samisk litteratur är i farozonen, befarar den samiska skribent- och författarföreningen Bágo Čálliid Siebrie. Arkivbild: Helena Landstedt/TT.

Tillgängligheten till samisk och annan litteratur på minoritetsspråk är hotad, befarar skribent- och författarföreningen Bágo Čálliid Siebrie.

Anledningen är att landets största e-handel för litteratur Adlibris kräver att alla förlag som säljer litteratur via bolaget använder en extern distributör, vilket innebär en stor kostnad för små förlag.

– Vi kan inte ha en situation där litteratur på minoriteters och urfolks språk inte når ut till dem som har lagstadgad rätt till det, där man motiverar det hela med ekonomi. Beslutet går stick i stäv med tankarna i Samiska rådet om hur den samiska litteraturen ska utvecklas, säger Johan Sandberg McGuinne, ordförande i föreningen, till SVT Kultur.

Få förlag ger i dag ut litteratur på samiska. Eftersom Adlibris är den största distributören till biblioteken, kan utbudet på samiska påverkas, enligt föreningen.

Adlibris har inte velat kommentera frågan för SVT.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL